STOCKHOLM | STAY IN A CELL

Har du någonsin undrat hur det känns att sova i en cell? På fängelsehotellet ute på Långholmen i Stockholmsstadsdelen Södermalm kan du göra just det, bo i en fängelsecell på Kronohäktet. Den här gången besökte jag det före detta fängelset för en historisk guidning. Men jag har faktiskt övernattat i en av cellerna för några år sedan. En kan liksom inte låta bli att undra vem som suttit i just den cellen och varför…

In English: Have you ever been wondering what it´s like to sleep in a cell. In Stockholm, Sweden you can du just that! Check into a former prison for the night…or as long as you like. The prison has been the place for many famous Swedish authors, artists and murderers and many books, movies and stories has been told. It´s now a hotell and a museum that still tells the story about Swedens largest prison at the time.

FÄNGELSET PÅ LÅNGHOLMEN

Fängelset öppnade 1880 och avvecklades 1975. Det var också här som Sveriges första och enda giljotinavrättning.  Den dödsdömde var Alfred Ander som brutalt mördat en kvinna. Giljotinen var direktimporterad från Frankrike och finns nu bevarad någonstans i Nordiska Museets förråd. Visste ni att Sverige haft dödsstraff ända fram till 1921? Hårt arbete, ingen sprit, avhållsamhet och bibelstudier skulle få dömda fångar på andra tankar. Det känns som att de tankebanorna håller i sig än idag. Förutom bibelstudierna då kanske. Personer som suttit inom lås och bom på Sveriges största fängelse: Politikern Hjalmar Branting, författaren och då spionen Jan Guillou, konstnären Isaac Grünewald och mördaren Christer Pettersson som erkände mordet på Olof Palme men som senare tog tillbaka sitt erkännande och blev friad, han satt dock på Långholmen för ett helt annat mord.

Rastgård nr 7

FÄNGELSET I POPULÄRKULTUREN

Många Bellmanvisor har sitt ursprung från just Långholmen och Långholmens Spinnhus där ”lösaktiga” kvinnor hölls i förvaring fram tills 1825. Vill man få en glimt av hur livet där såg ut rekommenderar jag att läsa ”Vävarnas barn” av Per-Anders Fogelström. Se också filmen ”Släpp fångarne loss – det är vår!” som handlar om och är till stora delar inspelad på Långholmen. Kul kuriosa är att jag är släkt med skådespelaren Jan Malmsjö som medverkar i filmen. Morfars kusin, dock har jag aldrig träffat honom och därför aldrig fått chansen att presentera mig som släkting – trots alla mina år inom ”teaterbubblan”.

Anonymitetsmasker som användes. Otäcka eller hur? 

HOTELL, VÄRDSHUS & MUSEUM

När fängelset lades ner 1975 öppnades ön Långholmen upp sina stränder och promenadstigar och kan åter bli ”den gröna ön” som det var innan fängelset tog över. 1989 öppnar hotellet i de gamla lokalerna och en ny epok har påbörjats. Här finns nu hotell, vandrarhem, konferenslokaler, restaurang och bar samt ett museum som bevarar och berättar om fängelsets spännande och läskiga historia. Vid jul arrangeras varje år en populär julmarknad och guidade turer går att boka året runt. Ett dubbelrum kostar från ca 600 kr natten inklusive frukostbuffé. Mer info finns att läsa på deras webb: https://langholmen.com

Från fängelsekorridor till hotellkorridor. 

 

One thought on “STOCKHOLM | STAY IN A CELL

  1. Intressant historia.

    Som boendes i Stockholm har man varit där både på ön och i restaurang samt konferens men inte bott över.

    Kul att få mer kunskap – tack.

    Gör nästa besök än bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.