BELIZE | CAYE CAULKER

En Resa med Rosa Bussarna genom Centralamerikas alla sju länder. Från Mexico åkte åkte vi över gränsen till Belize och därifrån med båt vidare till ön Caye Caulker. Denna lilla (med betoning på lilla) ö ligger en kort båttur från fastlandet och består av hälften människor, hälften alligatorer. Skor är ”förbjudna” och istället för vakthundar har man vakt-leguaner. Rastafarikulturen är stor och reggaemusiken hörs överallt. Kommer du hit, bege dig till beachbaren Lazy Lizard omedelbums.

Resedagbok dag 4, lördagen den 26 februari 2011. Klockan fem på morgonen startade bussen från Mexiko till Belize. Vackert att se gryningen genom bussfönstret. Buss är ett av de färdmedel jag gillar bäst – man får uppleva och se så mycket medan man åker. Det gick smidigt att ta sig över the mexican border mellan Mexico och Belize efteråt fortsatte vi resan mot Belize City. Längst med hela vägen kunde man se små hus som stod på pelare från marken, förmodligen skydd mot ormar och krokodiler. Vet inte exakt hur många timmar resan tog, det är lätt att tappa tidsuppfattningen helt. Det spelar liksom ingen roll vad klockan är. Gissar på att den var runt två-tre när vi väntade på båten som skulle ta oss till packpacker-reggae-slowdown-ön Caye Caulker. Båtresan tog ca en timme – vilken ö! Man blev helt fylld av lycka när man steg iland – det här är verkligen Karibien på alla vis man kan tänka sig. Liten ö, ingen aning om hur många som kan bo här, men absolut inte mer än en tusen, skulle gissa på att det tar max en halvtimma att gå långsamt runt hela ön. Man får inte gå fort här. Varenda skylt uppmanar ”no stress” & ”slow down”.

Caye Caulker är den vackraste plats jag någonsin (hittills) besökt. Misstänker att det kan komma fler sådana platser under resan. Om Playa del Carmen i Mexico var vackert – så är det här tusen gånger vackrare. Och vilken stämning! Underbart. Det finns inga bilar och alla vägarna som finns är helt av sand. Hela ön består alltså av vacker vit sand och palmer, massor av palmer.

Man går barfota överallt.

Resedagbok dag 5, söndagen den 27 februari 2011. Vi bor på Toms Hotel – mitt på stranden, fem meter från havet. Delar rum tre stycken. Vi drog vinstlotten och fick ett rum med egen dusch och toa=) Efter att vi burit upp vår packning och tagit varsin välbehövd dusch gav vi oss ut för att leta upp ett reggaeställe (Lazy Lizard) som vi hade hört skulle vara suveränt. Allt vi hört stämde. Baren låt alldeles vid havet, vissa av barborden var till och med placerade i havet. Skön musik flödade ur högtalarna, alla såg otroligt glada ut, fyllt av folk med långa rastaflätor. Den lokala ölen heter Belikin, vi drack ett par sådana var innan vi började bli hungriga och gav oss vidare för att leta upp en restaurang. Hittade en som flera av Rosa Buss-folket redan hittat så vi slog oss ner med dom. Maten var vansinnigt god: kycklingbröst med apelsinsås som serverades med kokos & lime ris. Kan utan att tveka säga att det var en av dom godaste middagarna jag någonsin ätit. Kanske för att ön gör mig lycklig och för att jag innan maten druckit fyra öl – och inte ätit något sedan lunch. Men ändå. Det karibiska köket är helt min grej, att blanda in frukt i mat är något jag tycker är riktigt gott! Efter maten drog vi till ett annat reggaeplace (I & I) som vi blivit tipsade av från en boende på ön, tydligen dit man gå efter man ätit så dit gick vi. Väldigt trevligt! Tre våningar, skön, musik, hängmattor och glada människor. Vi var ganska trötta efter dagens resa, så trots lyckan av att befinna sig i ett riktigt paradis så bestämde vi oss redan innan midnatt för att gå hem och sova. Vi har trots allt tre dagar på oss att uppleva denna fantastiska ö. En ö som senare visade sig bli en av mina absoluta favoriter i världen.

Resedagbok dag 6, måndag 28 februari 2011.
Sova verkar inte fungera för mig under denna resa, har vaknat runt 5-tiden varje morgon, helt oförmögen till att somna om. Ni vet, jetlag. De senaste fem dygnen har jag sovit mindre än fem timmar per natt. När rumspolarna vaknade gick vi iväg till ett frukostcafé, åt massor av färska frukter och färskpressad juice. Perfekt frukost! Tog en liten upptäcktsfärd på ön längst med de små stränderna. Det finns ingen stor playa utan hela ön består av flera små, men det finns egentligen bara ett bra ställe att bada på, stranden vid raggae-baren. Ön var mycket större än vad vi först trodde, mycket består av skog, djungel, tydligen fanns det både krokodiler och stora leguaner, det största vi såg var nog säkert en halvmeter. Efter promenaden blev det strandhäng och raggae-musik i några timmar. Köpte mig även en ny snygg belizisk- väska, ryggsäcken gick sönder för ett par dagar sedan, min gamla Nike-klenod fixade inte luftfuktigheten och alla sömmar verkar ha lösts upp. På kvällen gick vi tillbaka till raggae-baren Lazy Lizard (definitivt favorit stället!) drack öl tittade på solnedgången tillsammans med ett gäng andra rosa bussen-folk och ett par canadensare. Solen gick ner vansinnigt fort, redan vid 6-tiden och bara på ett par minuter försvann den ned i havet. Det blev väldigt vackra bilder. Vi åt middag på samma ställe som första kvällen, Bamboza (eller nåt sånt), absolut bäst mat på hela ön tror jag. Firade en i gänget som fyllde år, efteråt drog några av oss vidare till nattklubben, drack öl och dansade oss alldeles svettiga till skön raggae-musik. Vår sista kväll på ön avslutades perfekt.

Next stop: Guatemala!

One thought on “BELIZE | CAYE CAULKER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.