COPENHAGEN | VESTERBRO

Oslo har Grünerløkka, Stockholm har Söder – i Köpenhamn finns Vesterbro!

SAFE AND SOUND STAY ON THE GROUND

Vi hoppade på morgontåget 08.55 från Göteborg C ner till København H och 3,5 timmar senare utan minsta försening hade vi nått fram till vår slutdestination för dagen, Köpenhamn.

Området Vesterbro ligger i närheten av järnvägsstationen vilket gör det till ett bra område att turista i om en är på väg ner till Europa med tåg och väljer att stanna till en natt i Köpenhamn på vägen. Här finns gallerier, bra och prisvärd second hand, massor av asiatiska restauranger ”Little Asia & Thai Town”, Carlsbergs Bryggeri, fantastiska skulpturmuseet Glyptoteket, konsertlokalen VEGA och Köpenhamns motsvarighet till Manhattan ”meatpacking district” – Kødbyen.

TRAVEL STORY

Då vi båda, jag och vännen S har varit i Köpenhamn förut hade vi ingen stress med att besöka sevärdheter och flänga omkring. Vi beslutade helt enkelt att spendera dagen och kvällen i området Vesterbro med att besöka second hand butiker, äta god mat och dricka bärs. Vi började vårt korta Köpenhamnsäventyr med att pimpla grön Tuborg på Jernbanecafeen och suröl på Mikkeller Bar. When in Copenhagen. Därefter vart vi lite shoppingsugna så gick in i första bästa second hand butik. Jag försöker att bara köpa kläder på second hand nu mer, det känns så mycket bättre. Jag bestämde mig innan för att under inga omständigheter köpa någon jacka (har alldeles för många och bor på 25 kvadrat utan garderob). Men så hittade jag såklart en heeeeeelt fantastisk fuskpäls för 150 dkk så det var kört direkt och jag en jacka rikare. Älskar den, så det var ett bra köp nu i efterhand. Middagsplanerna föll på ett koreanskt ställe (namn och adressen finns i guiden nedan) som efterföljdes av en pubrunda med fokus på öl och rock. Öl gick bra, rock lite sämre. Zeppelin utgav sig för att vara en rockbar – fast som kvällen till ära hostade en halloweenfest med blodiga Trump’s och ett å annat monster. Rock hördes det då inget av även om både Axl och Dio skymtades på en ljudlös tv. I säng tidigt, om nu kl 2 räknas som tidigt. Sova 4 timmar sen upp för att hoppa på morgontåget mot nästa äventyr – Hamburg! Mitt i morgonstressen av en försenad frukost så glömde vi dessutom att checka ut…men det löste sig med ett förlåt mail, nyckeln fick vi behålla som souvenir…


Rats by ROA 

ØL & RESTAURANGGUIDE

Jernbanecafeen. Klassisk dansk pub som alla som gillar öl och tåg bör besöka. Beställ en flarra grön tuborg och titta på modeller av tåg. Location: Nära centralstationen, Reventlowsgade 16.

Mikkeller Bar. I Danmark dricker en Mikkeller, det är sen gammalt eller åtminstone sedan 2006 då bryggeriet grundades. Nu finns ölen i barer runt hela världen. Ps. Surölen är fantastisk! Location: Överallt, i Vesterbro på Viktoriagade 8 B-C.

Restaurant Lele. Gillar du vietnamesisk är det här stället för dig, goda drinkar och fräsch mat. Jag älskar färska springrolls! Bonus: De gör en god Bloody Mary! Location: Vesterbrogade 40.

SSAM Korean Food Bar. När vi kom dit var det fullbokat, men vi fick bor någon timme senare, väl värt väntan. Otroligt god mat. Jag är inte så bevandrad i den koreanska matlagningskonsten men jag är otroligt sugen på att uppleva den på plats! Men så länge duger denna fint. Location: Colbjørnsensgade 7.

WHERE TO STAY

Denna gången bodde vi på Scandic Weber, några minuters promenad från centralstationen i Vesterbro. Ett lite annorlunda Scandic, betydligt mer mysigt och hemtrevligt än många andra och bilder av bland annat Iggy Pop. Vi fick ett stort fint rum med stora fönster. Dock kunde servicen varit något bättre, vi hade ett tidigt morgontåg till Hamburg att hinna med så vi frågade kvällen innan om vi kunde få förberedda frukostpåsar med oss, inget avancerat, ett bröd och en frukt typ. Det gick inte. Men vi kunde komma ner när de öppnade och plocka ihop själva, när vi väl kom ner så var frukostpersonalen försenade med att öppna så vi hann inte. Det kunde de skött bättre. Location: Vesterbrogade 11B

Jag brukar bo på något av designhotellen WakeUp Copenhagen när jag är i Köpenhamn. De ligger bra till beroende på i vilken stadsdel du vill befinna dig, är prisvärda och har bra frukostbuffé, även om den är lite tråkig, fokus på mackor och yoghurt. Ett ligger i närheten av stationen och Tivoli, ett i närheten av Nyhavn och det tredje är alldeles nyöppnat och ligger i Kødbyen, även detta nära stationen. Nästa gång är det där jag bor!

Nu till mitt absoluta favvohotell när det kommer till Köpenhamn, Ibsens Hotel  i Norrebro. De kallar det själva ett ”urban hotel” och den beskrivningen stämmer fint. Det är stilrent och snyggt men ändå mysigt och coolt. Location: Hotellet ligger nära Torvehallerna, Vendersgade 23.

Iggy & Me, Scandic Weber


View from WakeUp, Nyhavn

 

Tack till Öresundståget och Skånetrafiken som bekostade denna resa som är en del av mitt examensarbete om tågets ökade popularitet i Skandinavien.

 

Mina övriga äventyr i Köpenhamn och Danmark hittas här: https://worldbytina.se/category/nordic-countries/denmark/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.