RED SEA | CHASING CORAL

Jag har snorklat på otaliga platser runt om i världen, i Atlanten, Karibiska havet, Mexikanska golfen, Medelhavet, Kattegatt, Indiska Oceanen och Stilla havet – men när någon frågar om ”bästa platsen” är svaret alltid Röda havet.

Självklart är det få saker som varit så magiska som att simma med valhajar i Mexiko, se de vackra rockorna utanför Bali, beundra Jason de Caires Taylor unika undervattensmuseum och testa på att dyka utanför Maltas kust. Men att se vilda färgglada koraller på nära håll och röra sig genom stora stim av fiskar – det är något alldeles alldeles speciellt.

RÖDA HAVET. I Röda havet har jag snorklat på tre olika platser i Egypten och Israel. Jag rekommenderar dem alla. Nedan har jag sammanfattat mina snorklingsupplevelser med ord och bild.

SHARM EL SHEIKH. Här var det sjukt bra snorkling direkt från stranden, bara att gå ut på de långa bryggorna och vips så är du mitt i korallrevet. Men jag rekommenderar ändå en tur till nationalparken Ras Muhammad. Det är lite som ett undervattensmuseum med såväl skeppsvrak som toastolar som korallerna kan växa på. Om jag inte minns fel.

HURGHADA. Snorkelutflykt till Giftun Island. Det gick att snorkla direkt från stranden, mycket koraller och clownfiskar, men för att komma ut till reven rekommenderas det att man åker med någon av de många snorklingsarrangörerna. Jag hoppas det är förändrat nu, men när vi var där lockade guiderna till sig muränor och andra större fiskar med fiskrens. Inte ultimat då det även lockar till sig hajar. Hörde att det skulle bli förbjudet, detta var 2012.

EILAT. Bästa platsen för snorkling är Coral Beach, vi valde att bo en kort promenad från stranden. För att få tillgång till stranden får en betala en liten avgift, minns inte hur mycket men det var ingen hög summa. Vi var där under lågsäsong i december så det var inte högsommarvärme direkt och vi var nästintill ensamma på beachen. Luften bjöd på runt 20 grader men vattentemperaturen var desto bättre, 25! Här var det riktigt bra snorkling, man följer snitslade banor och det finns skyltar som berättar vilka fiskar du kan spana efter eller kolla efteråt vad det är du har sett. Förutom möjligheten till snorkling längst med stranden finns också ett undervattensakvarium där du kan se på livet under ytan utan att själv behöva vara i vattnet. Vi föredrog vattnet men tror det kan vara en ganska cool upplevelse. Vill också passa på att INTE uppmuntra att besöka delfinparken. Vi fick berättat för oss att delfinerna var helt fria att lämna platsen under en viss tid varje dag…men ärligt, hur många väljer det om de vet att de blir matade där inne. Jag vågar inte svära på om det jag säger nu är sant eller inte då jag själv inte ville gå dit för att gynna delfiner i fångenskap. Nästa gång jag är i det här området är planen att testa snorklingen i grannlandet Jordanien, i Aqaba som jag hört också ska vara ett toppenställe för koraller.

Det finns en plats jag drömmer om att få uppleva under ytan – och det är Stora Barriärrevet! Förhoppningsvis lyckas korallerna och djurlivet hitta ett sätt att överleva trots miljöförstöring och den globala uppvärmningen. Har du sett filmen Chasing Coral? Om inte – se! Den är fantastisk. Och skrämmande. 

3 thoughts on “RED SEA | CHASING CORAL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.