OSLO | MAJORSTUEN

Välkommen till Oslos Östermalm-ish och stadsdelen Majorstuen aka ”Majorstua” i folkmun. 

Det senaste året har jag spenderat med att bekanta mig med området Majorstuen i Oslo med sina stora sekelskiftes hus, pampiga innergårdar och märkesbutiker längst med den exklusiva shoppinggatan Bogstadveien. Majorstuen är en del av stadsdelen Frogner som sträcker sig från Vigelandsparken via Bogstadsveien ner mot kungliga slottet och är ett populärt område att bo i. Vår lägenhet låg belägen vid Marienlystparken – på Gardeveien där många av lägenheterna innehas av studenter och har något lägre prisnivåer. Om en nu kan kalla en tjugofemkvadratare för 9000+ norska kronor för låg prisnivå. Welcome to Norway. Men vi hade i alla fall havsutsikt, om en lutade sig över till grannens sida av balkongen…


Majorstuen T-bana. Gatan rakt fram leder ner till Bogstadsveien.

 


Vår lilla 25 kvm lägenhet på Gardeveien, Compact living.

 

Marienlystparken.

 

Fagerborgs Kirke, Pilestredet.

 

SWEDISH FIKA

I det här området finns ganska många bagerier och konditorier de två jag besökt är Grains Bakeri vid Majorstuen T som är ett klassikt ”kondis” med bakverk och kaffe i alla dess varianter med mycket fokus på inredning. Jag klassificerar det som ”instagramvänligt”. Mitt favvofik ligger i Frognerparken/Vigelandsparken och heter Anne på Landet (finns på tre platser i Oslo + en foodtruck) och är ett supermysig café i lantlig stil med fokus på säsongsodlade ekologiska råvaror.

WINE & DINE

Sportpuben Perrongen vid T-banan (stammishak för den äldre generationen), Den gamle Major (mysig klassisk pub med Bloody Mary´s i toppklass), The Olde Irish (gillar du livemusik är detta stället för dig, finns på flera platser i stan), Valkyrien (typisk kvarterskrog som kan vara den märkligaste puben jag någonsin varit på, helt utan bar med några bord placerade i ett rum och servering av hyfsad kinamat). Det här området stoltserar inte med de allra bästa pubarna, de återfinns bland annat på Thorvald Meyers gate i Grünerløkka och på Strøget inne i city.

TO DO

  • Promenera bland Gustaf Vigelands skulpturer i Vigelandsparken, rekommenderas i solnedgång.
  • Picknick & minigolf i Marienlystparken.
  • Se bio på Colosseum Kino med sitt kupolliknande tak (coolast inifrån).
  • Shopping på Bogstadsveien.
  • Strosa runt bland de vackra husen i kvarteren längst med Valkyriengata och Bogstadsveien.
  • Besöka spårvagnsmuseet.
  • Beundra körsbärsblomningen på Sorgenfrigate i april.
  • Besöka till Edvard Munch och Henrik Ibsens gravsten i Vår Frelsers Gravlund.


HOW TO GET THERE

Att ta sig till detta område är i princip omöjligt att misslyckas med, ALLA tunnelbanor går nämligen hit och tar ca fem minuter från Jernbanetorget/Oslo S. Det går även trickar (norska spårvagnar) och bussar. Det går också alldeles utmärkt att promenera till eller från city. Att gå ner mot stan tar ca 30-40 minuter, tillbaka tar lite längre tid då det är uppförsbacke hela vägen.

& AROUND

Ta T-banan nr 5 upp till sjön Sognsvann som tar dit på ca 15 minuter. Runt sjön finns en skogsväg som tar en drygt timme att gå runt.

SUNSET O´CLOCK

Bästa med att bo högt upp, dels högt upp i byn (här i Oslo kallas stad för by) och dels på sjunde våningen gjorde att vi kunde se magiska solnedgångar nästan varje kväll med en himlen som skiftade färg i orange, rosa och lila. MAGISKT! Samtliga bilder är tagna från vår balkong. 

NEW ADVENTURES

Nu bär det av mot nya äventyr då vi lämnar Majorstuen och Marienlyst bakom oss och beger oss till stadsdelen Grünerløkka, närmare bestämt till Hovinveien i det relativt nybyggda bostadsområdet i Ensjø som gränsar till Tøyen. Närmsta T-bana, Hasle Torg.

Önskar du läsa mer om Oslos olika stadsdelar kan du hänga med på en rundtur här: https://worldbytina.se/2020/01/22/oslo-on-tour/

…och här finns fler tips för dig som turistar i Oslo: https://worldbytina.se/2019/07/24/100-things-to-do-in-oslo/

2 thoughts on “OSLO | MAJORSTUEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.