QUARANTINE STORIES

Livet i karantän, 15 dagars islolering i Oslo.

DAG 1. Onsdag. Sattes i karantän vid 13-tiden på eftermiddagen på inrådan av A’s arbete. Påbörjar projekter med att ställa in de kommande två veckornas planer som passansökan i Sverige, hälsa på föräldrar och ställa in jobbuppdrag. Symptom: lite stressad

DAG 2. Torsdag. Karantän i Norge (utan symptom) betyder att man får gå och handla men utan närkontakt (i det läget som rådde då). Vi förbereder med att skriva lista och planera de kommande två veckornas middagar, vira in oss i sjalar och antibac. Enligt noga funderande beslöt vi att klockan 14 borde det vara minst folk i butiken. Väl där lyckades vi haffa en av de tre sista paketen med toarullar (vad är grejen med toapaniken?!?). Sen gick vi hem och drack upp alla öl. Symptom: lätt berusade.

DAG 3. Fredag. Nu börjar hela staden stänga ner. Oslo goes lock down aka ghost town. A planterar om alla växter, jag läser resereportage i solen och kollar på Ronja Rövardotter. Symptom: realitycheck. Vi inser vad som håller på att hända. På riktigt. Gränser stängs.

DAG 4. Lördag. Checkar corona-statusen. Kollar ut över Oslos tomma gator. Nås av nyheten: Danmark stängs. Förvånas över att inga större åtgärder gjorts i Sverige. Tyska tågbolaget DB mailar om deras ”goodwill” och låter oss omboka våra tågbiljetter genom Tyskland i april 🙏 A vill äta upp all mat på en gång och drömmer om all den ost som vi missade handla. Jag drömmer om cheeseburgare och salty caramel icecream medan jag solar i fönstret på låtsasresa. Isla Mujeres vs Majorstuen. Senare på kvällen meddelade svenska UD att nu är världen stängd. Symptom: Lite chockade men mest uttråkade.

DAG 5. Söndag. Nu börjar det bli riktigt dödstråkigt. Och en vill göra allt man ändå inte hade gjort. Bara för att en inte kan…som att köpa all pasta i butiken, bunkra toapapper eller gå till gymmet 🤣 Dagens positiva: Lyckades omboka vår resa till Italien i april till Korsika i augusti. Fingers crossed! Kvällen fördrevs med den sista påsen micropopcorn och ”Alla mot alla”-maraton. Kan ju ändå försöka jobba på den där allmänbildningen. Tid finns.

DAG 6. Måndag. 10 dagar kvar. Oslo är ”closed for business” men utomhus kvittrar fåglar och träden börjar bli gröna. Hej vår! Riskfritt att gå på promenad – gator och parker är nästintill folktomma. Fokuserar på att leta jobb och skriva examensarbete (red.anm dricker öl och flyttstädar). Känns lite mörkt för den här snart färdigutbildade resekonsulten (8 maj) 🙈 Tips? Symptom: RASTLÖSHET som förvandlades fyllekalas och skypefest med vänner 🍷

DAG 7. Tisdag (som känns som söndag, alla dagar känns som söndag). Vaknade med baksmällan from hell. Karantänfester kan tydligen gå vilt till. Dagen spenderades sängliggandes med kultrullar på Netflix: Breakfast at Tiffany’s & Indiana Jones. Lazy day!

DAG 8. Onsdag. Hemmakontoret skickar ut fakturor, ansöker om frilansjobb skriver på examensarbete och planerar tågresor i Tyskland.

DAG 9. Torsdag. Noll att rapportera.

DAG 10. Fredag. Sökte ett par kommunikationsjobb🤞Inser att det är ett litet problem att jag inte kan flytande norsk i tal och skrift 😔 Må øve! Åt min första glass i vårsolen ☀️🍦Vid midnatt gick vi ut och spanade efter norrsken på en stjärnklar himmel. Såg inget. Men väldigt väldigt märkligt att det är så spökligt tyst i Oslo en fredagskväll…

DAG 11. Lördag. Netflix & chill.

DAG12. Söndag. Delivery pizza och hela säsongen av ”batshitcrazy” Joe Exotic aka Tiger King. Galna människor följdes av mystiska dokumentärer om det märkliga föremålet på Östersjöns botten, sjöjungfrur och spanska Atlantis.

DAG 13. Måndag. Fantasiresor till Skattkammarön – Cocos Island, jakten på the lost city of Guatemala och andra spännande mysterier. Varför försvann egentligen Mayafolket från sina bostäder i djungeln? Kan det ha varit ett virus?

DAG 14. Tisdag. Inget nytt under solen. Som gömmer sig bland molnen. Vi har inte slut på toapapper och nudlarna från Tokyo räcker än. Oron för min ekonomiska framtid är påtaglig. Men det löser väl sig.

DAG15. Onsdag. Släpp fångarna lös det är vår! Skämt å sido. Sista dagen på den beordrade karantänen. Skönt att vi inte var smittade och skönt att vi inte riskerat att föra smittan vidare. Tack Norge för bra beslut. Vi fortsätter att vara försiktiga och undvika närkontakt med andra.

SAMMANFATTNING. Det här är nog utan tvekan den märkligaste perioden jag upplevt i mitt nu 38 åriga liv. Fyllde år igår och firade med take away från en välkänd hamburgerkedja, skype-tårtkalas med vänner och en framtida drömresa med båt längst med Norges kust. Jag ser fram emot framtiden!

 

Featured photo: Hin Bong Yeung/unsplash.com

2 thoughts on “QUARANTINE STORIES

 1. Tack för en uppdatering fra Norge.
  Inget lätt läge.
  Jag var först i karantän i Spanien i 7 dagar och nu är jag inne på dag 13 här i Wales. Har inte varit utanför trädgården.
  Jag tycker det går riktigt bra och har fullt upp att göra.
  Jag har skrivit om detta idag, kanske något som kan muntra upp dig.
  Hoppas mina tankar kan uppmuntra dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.