EL SALVADOR | SAN SALVADOR

RESEDAGBOK från min resa genom Centralamerika med Rosa Bussarna, 2011. Från Playa del Carmen i Mexico till Panama City via samtliga av Centralamerikas länder. I detta avsnitt ur dagboken berättar jag om vår övernattning i El Salvadors huvudstad San Salvador med flamenco, beväpnade vakter och ”utegångsförbud”.

Dag 17. Fredag 11 mars. Resan till San Salvador från Antigua i Guatemala tog ca 9 timmar inklusive gränskontroll och matpaus. Bussresorna går rätt fort ändå, man sover, fotograferar, läser, pratar och äter snacks. Dessutom är det så otroligt vacker natur, man kan sitta i timmar och bara stirra ut genom fönstret.

Stay the night. Hotellet i San Salvador var litet men hade bra standard och påminde mer om ett home-stay. Det gillar jag. Mer personligt. Dock blev vi varnade från att gå ut i ”onödan” och utanför ytterdörren placerades en beväpnad man. Här ska vi bara stanna ett dygn innan vi far vidare till Granada i Nicaragua. Trots att vi avråddes från att gå ut i den Salvadoriska kvällen så var vi några som gick ut på restaurangjakt, vi hittade ett litet pastaställe i närheten av hotellet som fick duga.

Amerikaniserade köpcentrum. Min upplevelse av San Salvador var att det var farligt att gå ut och att fokus låg på köpcentrum. Typ. Vi stannade bland annat på ett stort lyxigt köpcentrum (not my cup of tea) som kändes extremt amerikaniserat och fullproppat med snabbmatskedjor – Wendys, Starbucks, Pizza Hut, KFC, Mcdonalds, Burger King – ja alla fanns! Fick även se lite flamenco-uppträdande på en scen mitt på torget.

Dag 18. Lördag 12 mars. Vi lämnade ett tyst, mörkt och ödsligt San Salvador klockan fem på morgonen. Somnade. Vaknade tre timmar senare någonstans mitt i den El Salvadoriska landsbygden. Två matstopp, fyra gränskontroller och femton timmar senare var vi framme i den koloniala staden Granada i Nicaragua.

Give me more. Jag skulle verkligen vilja upptäcka mer av det här landet, speciellt kusten. Har hört att Rosa Bussarna har lagt om just denna delen av resan lite och övernattar vid kusten istället för i huvudstaden, det tycker jag låter som ett bra alternativ. Nu kändes det mest som det här stoppet var för att pricka av El Salvador som besökt land. Vilket det också var – det hade ju ändå känts lite snopet att åka genom hela Centralamerika men skippa ett land.

________

OTHER STORIES. Här delar jag med mig av några andra tips om att resa I El Salvador.

Vagabond om surfing i El Salvador: https://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20110914/el-salvador-surf-och-aventyr-i-centralamerika/

Lonely Planet highlights & tours (in English): https://www.lonelyplanet.com/el-salvador

Resvana ”Lilla Familjen reser” berättar om sitt besök i landet: http://www.lillafamiljenreser.se/2020/01/01/tvars-genom-honduras-och-julfirande-i-el-salvador/

Resebloggarkollegan Moa från Lycklig & Levande berättar här om sin vecka med besök i såväl turistorter som mysiga byar i bergen: https://lyckligochlevande.nu/blog/el-salvador-fj%C3%A4rde-landet-p%C3%A5-v%C3%A5rt-livs-%C3%A4ventyr

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.