OSLO | HANAMI

Rosaskimrande körsbärsträd i full blom. Här är min guide till vart i  Oslo du kan beskåda de vackra körsbärsträden slå ut. 

In English: Welcome to the cherry blossom season in Oslo. I will guide you to the best spots to see the pink magical flowers in full bloom.

Hanami är den japanska benämningen för ”flower watching” det är alltså en sådan viktig upplevelse i Japan att de till och med skapat ett eget ord för det. Vackert. Lite som Eskimåerna som sägs ha hundratals olika ord för snö. Fokus ligger på det som är viktigt i ens kultur. Men en behöver inte åka till Japan för att få se körsbärsträd i full rosa prakt. De finns överallt. Här är mitt bästa tips om en vill se det rosa skimret i Oslo.

OSLO

  • Kjølberggata i Tøyen, bydel Gamle Oslo – bäst & flest! Allé på båda sidor längst med bilvägen. Även på många platser i Tøyen, bland alla coola konstverk finns flera vackra körsbärsträd placerade. Samtliga bilder är tagna 5-13 april 2020 på Kjølberggata samt i området kring Tøyen torg.
  • Kronprinsesse Märthas plass Rådhushagen i Oslo city mellan Rådhuset och Aker Brygge. Dessa är kanske de vackraste träden i Oslo, täta och mörkrosa blomblad, troligtvis även de äldsta om en ser till trädens tjocka stammar.
  • Träden på Sorgenfrigata på Majorstuen var i år (2020) först att slå ut, redan i slutet av mars.
  • Botanisk Hage i Tøyen har en hel allé med vackra träd. Jag missade dem förra året och i år håller de corona-stängt tillsvidare. Jag får satsa på nästa år.
  • Korsningen Christian Michelsens gate, Carl Berner har en miniallé med kanske ett tiotal träd som man kan gå igenom.

Andra platser…

KUNGSTRÄDGÅRDEN I STOCKHOLM. En gång i tiden var parken bara till för kungligheter, nu vallfärdar folk från hela världen för att beundra de vackra träden under en vecka i april. När de slår ut beror på vädret, men när det väl sker utlovas en överbefolkning av såväl människor och kameror. Använder du instagram lär du få uppleva det genom skärmen vare sig du vill eller inte.

TOKYO. Att få uppleva hanami-festivalen i Tokyo var något av det häftigaste jag någonsin upplevt. Alltså vilken fest! Japanerna tar ledigt från jobbet och flyttar ut familjer och vardagsrum på stora blå presenningar och bosätter sig under en veckas tid under körsbärsträdens rosa värld. Alkohol och mat flödar och alla är lyckliga. Ungefär så skulle jag beskriva det. Här är min 12 dagars reseberättelse från Tokyo inklusive hundratals av körsbärsträd i full prakt som vi lyckades pricka in perfekt: https://worldbytina.se/2018/03/30/japan-tokyo/

…även Washington DC och Paris är kända för sin vackra körsbärsblomning. Ge mig gärna fler tips på vart i världen en kan uppleva världens, enligt mig, sötaste blommor slå ut.

3 thoughts on “OSLO | HANAMI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.