UNKNOWN DESTINATIONS | ART

RESA I KONSTENS TECKEN. Jag fortsätter med mitt koncept Unknown Destinations. I det här kapitlet fokuserar jag på berömda platser i konsthistorien. Platser som jag drömmer om att få uppleva eller återuppleva under mina reseäventyr runt om i världen. Välkommen till konstens magiska värld! 

Låt dig hänföras av Monets vackra näckrosor i Frankrike, Gauguins färgstarka Tahiti, Skagenmålarnas magiska ljus, Rousseaus hyllning till Fontainebleau och Picassos skildring av inbördeskriget i Spanien.

WATER LILLIES 1916-1919
Vem: Claude Monet
Vad: Näckrosor i Giverny Garden
Var: Musée Marmottan Monet, Paris
Motiv: Näckrosdammen i Giverny Garden, Frankrike

En av runt 250 tavlor med just detta motiv. Näckrosor. Monets älskade näckrosor. 1883 hyrde konstnären Monet ett hus i Giverny strax utanför Paris. Några år senare köpte han huset och lite mark så han kunde bygga en näckrosdamm. Inspirerad av japanska trädgårdar byggde han också en liten bro som finns avbildad på många av hans tavlor. Monet led av ögonsjukdomen starr vilket också syns tydligt i hans näckrostavlor. I tavlorna kan man se hur färgerna förändras och penseldragen större, allt eftersom synen blev sämre.

Drömmen, att få stå på den Japanska bron och beundra Monets livs levande näckrosor. De jag så ofta betraktat i hans  målningar. Precis som Linnea i boken ”Linnea i målarens trädgård” av Christina Björk. Detta var en av mina favoritböcker som liten. Mamma som själv är konstnär introducerade mig tidigt till världens berömda konstnärer, dess motiv och dess konststilar. Det är jag evigt tacksam för. Att nu i vuxen ålder kunna kombinera mitt konstintresse med mitt stora intresse för att uppleva världen är guld värt.

Tips: Läs boken ”Linnea i målarens trädgård” av Christina Björk.

SOMMARAFTEN 1893
Vem: Peder Severin Krøyer
Vad: Anna Ancher och Marie Krøyer promenerar längst med stranden i Skagen
Var: Skagens Museum, Jylland
Motiv: Sønderstrand, Skagen, Danmark

Ljuset. Det magiska skagenljuset som lockade målare från hela skandinavien till danska Jylland under senare delen av 1800-talet. Förutom ljuset lockade också mötet mellan de två haven, Skagerack och Kattegatt. De kända konstnärer som bodde i området var konstnärsparet Anna och Michael Ancher, P.S Krøyer, Laurits Tuxen och Holger Drachmann. De konstnärer som inte hade egna hus bodde på Brøndums Hotell som var ett av många populära ”badhotell”. En kul anekdot var att konstnärerna ofta betalade sin vistelse med målningar.

Jag var här en gång som liten när mamma önskade visa hur hon spenderade sina barndomssomrar, då besökte vi den vita långa stranden, grenen där de två haven möts och museet där många av Skagenmålarnas tavlor finns bevarade. Hit vill jag tillbaka och uppleva ljuset. Igen och igen och igen.

Tips: Se den danska dramaserien ”Badhotellet” för att få en känsla om livet på Jylland under 1930-talet.


HAIL MARY 1891
Vem: Paul Gauguin
Vad: Tahitisk version av Maria och barnet.
Var: Metropolitan Museum of Art, New York

Motiv: Gauguin inspirerade mycket av sina resor till Tahiti och avbildade ofta tahitiska kvinnor i sina tavlor.

Den franska konstnären Paul Gauguin bodde under två perioder i sitt liv på ön Tahiti i franska Polynesien och är kanske allra mest känd för sina motiv därifrån. Här är det inte något speciell plats jag är ute efter utan känslan av hela ön. De starka färgerna och det vackra folket. Tahiti inspirerar och fascinerar!


GUERNICA 1937
Vem: Pablo Picasso
Vad: Minnesmålning över staden Guernica som förstördes under spanska inbördeskriget 1937
Var: Museo Reina Sofia, Madrid

Motiv: Staden Guernica i Spanien

Picasso är en konstnär som jag introducerades för tidigt i livet då jag och mamma tog tåget från Alingsås till Malmö för att se på den dåvarande Picassoutställningen på Malmö Konsthall (om jag inte minns helt tokigt). Det är nog mitt första möte med konstens mästare. Andra möten med Picasso är bland annat monumentet i Barcelona samt en fantastisk utställning med de konkurrerande spanska konstnärsvännerna Picasso och Dali.

Just denna målning var en av de första bilder jag gjorde en replika av i ämnet bild i högstadiet. Att sedan många år senare få möjligheten att uppleva denna gigantiska (målningen är nästan 8 meter bred och 4 meter hög) bit av krigshistoria var en wow-upplevelse som skedde på Museo Reina Sofia i Madrid, 2017. Nu är mitt mål att få vandra runt på stadens historiska gator och höra berättelsen om den berömda 1300-tals eken, Gernikako Arbola.

Tips: Se den spanska filmen ”Gernika” av Koldo Serra från 2016. Vilken sägs vara den första (och enda?!) film som gjorts om kriget i Guernica.

EDGE OF THE FOREST 1848-1849
Vem: Theodore Rousseau
Vad: Skogsglänta med betande kossor i solnedgång, samma motiv finns även i soluppgång.
Var: Louvren, Paris
Motiv: Fontainebleau-skogen, nära staden Barbizon

Jag kommer inte ihåg exakt vilken tavla det var som fångade min uppmärksamhet…eller vilket konstmuseum den hängde på. Men jag gjorde en anteckning om att någon gång besöka den sagolika Fontainebleau-skogen i Frankrike som varit motivet för så många konstnärers vackra tavlor. Däribland Theodore Rousseau, som också målat en vacker tavla av sagoklostret Mont Saint Michel som jag nyligen besökte: https://worldbytina.se/2018/07/21/france-mont-saint-michel/

FLER TIPS…

Nästan alla konstnärer har sitt egna paradis någonstans på jorden som efter deras död nu står öppna för allmänheten att besöka. Två av dess är Majorelle Garden i Marrakech, modeskaparen Yves Saint Laurents sommarhus och Gala Dali Castle, Salvador Dalis slott i Púbol utanför Girona. Majorelle Garden har jag besökt, otroligt vackert, som en oas mitt i staden sitt azurblå hus med gula detaljer och en välplanerad kaktusträdgård. Dalis slott står fortfarande på den milslånga önskereselistan.

Majorelle Garden, Marrakech, 2014

Här är några mästerverk jag haft möjligheten att beundra på nära håll, nu snackar vi mästarnas mästare – the real deal: https://worldbytina.se/2020/02/11/grand-art/

Kan även rekommendera att åka till Peles Castle för att få se Gustav Klimts mindre välkända verk i slottets teatersalong samt Tintorettos avbildning av Jesu korsfästelse i Venedig: https://worldbytina.se/2020/02/25/scuola-grande-di-san-rocco/

Jag tar tacksamt emot fler konst- och konstnärsrelaterade tips på resmål, skriv gärna i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.