WESTERN GERMANY BY RAIL

PAKETRESA MED TÅG. Som examensarbete inom min utbildning till TRAC-diplomerad Resekonsult valde jag att ta fram en affärsidé som går ut på att sälja paketerade tågresor, lite som charter fast mer klimatsmart. En förplanerad tågluff för den bekväma och tidsbesparande resenären – men som inte önskar åka på gruppresa. 

En upplevelserik tågresa genom ett grönskande Tyskland! Tyskland, varför skulle jag vilja åka till Tyskland när jag kan åka på charter till Grekland? Tyskland är ett av de länder som satsar mycket på turism – framförallt mot Skandinavien. De har ett bra utbyggt tågnät, lätt att ta sig till utan att flyga och har många vackra platser som jag anser inte riktigt fått den uppmärksamhet de förtjänar. Så därför slår jag ett slag för just Tyskland med höjdpunkter som gamla stan i Celle, Eltz Castle, vinprovning i Moseldalen och de kungliga trädgårdarna i Hannover. Häng på!

10 dagar, 9 tågresor inkl byten, 9 övernattningar i 4 städer, 4 resdagar och 5 helt resfria dagar.

DAG 1: KÖPENHAMN – HAMBURG – CELLE

Resan startar i Köpenhamn vid lunch så att det finns utrymme för att antingen komma kvällen innan och ha tid för att strosa runt i staden på förmiddagen alternativt använda tiden som restid. Direkttåget mot Köpenhamn avgår vid lunch och ankommer till Hamburg vid 16-tiden. Restiden landar på ca 4 timmar 30 minuter.

Väl framme i Hamburg är det planerat 3 timmars bytestid för att ha god tid på sig att äta något gott. Kanske vill en besöka anrika Café Paris som ligger på promenadavstånd från stationen. Ett annat tips är att ta sig till hamnen i St Pauli och leta upp en solig uteservering vid bra väder. Det är mitt bästa tips! Med en taxi eller uber har du gott om tid.

Vid 19 står tåget redo för att åka vidare till staden Celle. Detta tåg tar ca 1,5 timmar och är framme strax innan 21. I vackra Celle är boendet bokat i två nätter för gott om tid att vila efter dagens långa tågresa men ändå ha gott om tid över till att upptäcka staden.

DAG 2: FRI DAG CELLE

Förslag på sevärdheter: Gamla stan & Celle Castle.

DAG 3: CELLE – HANNOVER – FRANKFURT – BACHARACH

Nu är det dags för ytterligare en resdag, efter två nätter i Celle – för att oss ner genom Tyskland till staden Bacharach vid floden Rhen. Jag förespråkar dock lugna förmiddagar så tåget avgår inte förrän vid lunch och till Hannover tar det bara en halvtimme. I Hannover är det ca 20 minuters bytestid för att hoppa på tåget till Frankfurt, så köp med tågsnacks från Celle. Efter en ca 2,30 timme anländer tåget till Frankfurt vid 15-tiden. Nu är det paus några timmar för middag. Närmare bestämt till klockan 18 då det är dags att bege sig mot dagens slutstation – Bacharach, där tåget är framme vid 19-tiden på kvällen. Även här är hotellet bokat i två nätter.

DAG 4: FRI DAG BACHARACH

Förslag på sevärdheter: Eltz Castle & vinprovning i Moseldalen.

DAG 5: BACHARACH – KOBLENZ – RUDESHEIM AM RHEIN

Efter två dagar i vackra Bacharach är det dags för en kanske ännu vackrare by, Rüdesheim am Rhein. Tåget går via Koblenz där det är ett snabbt byte. Tåget avgår vid 11 och är framme vid 14 inklusive bytestid. Här ingår tre nätter på charmigt hotell.

DAG 6 & 7: TVÅ FRIA DAGAR RUDESHEIM AM RHEIN

Förslag på sevärdheter: Båtresa på Rhen, Eltville & Vingården Georg Breuer.

DAG 8: RUDESHEIM AM RHEIN – HANNOVER

Från Rüdesheim am Rhein tar vi oss tillbaka upp i landet, tillbaka till Hannover där vi i början av resan gjorde ett kort stopp för tågbyte. Här är det planerat två dagar för att utforska staden och dess kungliga trädgårdar. Resan till Hannover tar ca 4 timmar, tåget avgår vid lunch och är framme vid 16-tiden.

DAG 9: FRI DAG HANNOVER

Förslag på sevärdheter: De kungliga trädgårdarna, Herrenhäuser och konstutställningen The Grotto av Niki de Saint-Phalles som skapat de färgglada skulpturerna utanför Moderna Museet i Stockholm.

DAG 10: HANNOVER – KÖPENHAMN

Denna dag startar dagen lite tidigare än andra dagar då det är en lång tågresa. Var redo på perrongen vid 10.30 och förbered gärna med tåg-picknick då inget stopp för lunch är inplanerat. Jag tipsar om att besöka ett bageri, Tyskland har fantastiskt gott bröd och smarriga bakverk! En personlig favorit är de stora salta kringlorna med smör och gräslök. Vi landar i Köpenhamn vid 17.30 – och här är valet fritt. Stanna eller resa vidare. Väljer en att förlänga resan ytterligare bistår jag gärna med tips på hotell, sevärdheter och restauranger.

BOENDE UNDER RESAN. Hotellen kommer att väljas utifrån avstånd till tågstationen, frukost med bra standard och som har hållbarhet i fokus i linje med konceptets klimattänk. Mindre familjeägda hotell prioriteras framför kedjor då jag önskar gynna den lokala turismnäringen. Mitt krav är minst tre stjärnor enligt internationell standard.

TESTRESA. Jag kommer att behöva göra en testresa för att provköra rutten innan jag kan sälja in konceptet till utvald resebyrå. Priset, jag har räknat på att prislappen landar runt 10 000 för en 10-dagars resa med boende på hotell med bra standard och bekväma tågtider. Vem hänger på?


Samtliga bilder är hämtade från Unsplash & Pixabay.

2 thoughts on “WESTERN GERMANY BY RAIL

  1. Ett bra upplägg.
    Trakter jag varit mycket i, med buss.
    Celle är en fin liten stad med fina korsvirkeshus.
    Rudesheim har jag nog besökt minst 40 gånger, fint. Georg Breuer har jag också besökt några gånger, men finns bättre och trevligare ställen att besöka. Fast jag inte kommer ihåg namnen på dem. G B är som en fabrik och inte genuint alls.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.