GIVE BACK – CLEAN THE FUCK UP!

GIVE BACK – CLEAN UP! På 60-talet uppmuntrades befolkningen att slänga sitt skräp i havet. En uppmaning som i vår tid känns helt befängd. Ändå är våra hav och sjöar fyllda med material som är långt ifrån naturliga. Under vår resa genom Norge passade vi på att förena nytta med nöje…

På vår resa genom vackra Sør-Norge nu i somras blev jag förvånad över hur mycket skräp som finns på stränderna i detta natursköna land, inte bara längst med kusten utan även i fjord och sjö. Prylar som verkligen inte hör hemma i naturen. Det vi kallar skräp. Plast av olika slag, glasspapper, frigolit, fiskenät, glasskärvor, rep, bildelar, förlista båtar och framförallt – plastflaskor. Samtliga bilder, både med och utan skräp är tagna under vår roadtrip i södra delarna av Norge, juni 2020.

PÅ RIKTIGT? Det är svårt att tänka sig i vår tid men på 60-talet uppmuntrade och tipsade man till och med i Sverige om att göra hål i dryckesburkar och slänga med en sten i soppåsen för att det skulle sjunka snabbare när du var ute till havs. Hur sjukt är inte det? Tips från Pripps.

 

Exempel på hur lång tid det tar för olika material att brytas ner i naturen.

Cigarettfimp: 1-5 år för att bli till mikroplast – och mikroplasten ja det är osäkert om den någonsin försvinner.

Plastpåse: 10-20 år + mikroplast i hundratals år, kanske aldrig.

Tuggummi: 20-25 år

Aluminiumburk: 200-500 år

Glas: 1 miljon år

Källa: Nedbrytningstider, Håll Sverige Rent

GIVE BACK! Nästa gång du reser, nära eller långt bort. Förena nytta med nöje och tacka naturen för att du får ta del av den genom att städa upp. Efter dig själv (no shit!) men också efter andra. Nedan följer lite tips på sidor som är bra att hålla koll på för såväl information som inspiration.

NORGE. Ett bra exempel: I naturreservatet Lista Våtmark fanns det stora säckar att hämta vid toaletterna att ta med sig på sin vandring. Bra initiativ, jag fyllde en hel säck med gamla fiskenät, frigolit och plast som spolats in på stranden från havet. Kika in på Hold Norge Rent, Nordic Ocean Watch och Naturvernforbundet för mer information och inspiration.

SVERIGE. Håll Sverige Rent, Ren Kust och Naturvårdsverket är några av de sajter som tillhandahåller information och städ-event runt om i Sverige.

VÄRLDEN. Väldigt många länder jobbar med organiserad strandstädning sk Beach Cleaning det har också börjat bli populärt att åka på resor som arrangerar denna typ av aktiviteter. Det dröjer säkert inte länge förrän de stora resebolagen också inser att de både kan tjäna pengar och göra nytta på detta vis. Nästan alla länder med strandremsa har organisationer som arbetar aktivt med Beach Cleaning, bara att googla på valfri destination så kommer mängder med information upp.

19 september varje år infaller World Clean Up Day. Via denna sida kan du gå in och registrera din medverkan: https://www.nationalcleanupday.org/

Engagera dig! Det finns massor of communitys på bland annat facebook som arbetar med just Beach Cleaning. Här är tips på två grupper som jag själv följer: Nature & Beach CleanUp samt Beach Clean Up.

CLEAN UP! Och slutligen, en uppmaning till ALLA. Ser du skräp i naturen, plocka alltid upp och släng i närmsta soptunna eller återvinningscentral. Bär alltid med dig en extra påse (den miljövänligaste du hittar) som du kan använda för att plocka upp skräpet du finner i skogen, längst med vandringsleder, i väggrenar eller längst med kust och strand. Har du dessutom möjlighet att sortera skräpet du hittar så ger det en imaginär guldstjärna. Och kom ihåg – det är lika viktigt hemmavid som utomlands!

 

5 thoughts on “GIVE BACK – CLEAN THE FUCK UP!

 1. Åh, verkligen så himla bra och informativt inlägg! Precis när vi skaffade hund brukade jag alltid ta med mig en extra påse på våra promenader för att kunna plocka med mig skräp, men kom som av mig efter ett tag men måste helt klart se till att börja med det igen! 🙂

 2. Så vackra naturbilder.
  Tiderna ändras verkligen. Jag fick alltid lära mig att inte slänga skräp i naturen (uppvuxen på 50- och 60-talet) och det har följt mig hela livet. Jag fick också lära mig att man fick slänga äppelskruttar i naturen, men varje gång jag gjorde det kändes det som om jag begick ett brott. Detta hänger i till idag.
  Så det var inte så att vi på denna tid fick lära oss att slänga skräp överallt. Tror nästan att vi var bättre på att hålla rent runt oss på den tiden än nu med så mycket som kan slängas, take aways, plast kring så många varor m m. Här i UK har vi inte heller pant på flaskor, hemskt.
  De som slänger skräp runt sig skulle jag vilja säja är dåligt uppfostrade, men så får man troligen inte säja, men det struntar jag i.
  Ha det bra!

  1. Nej England har inte riktigt hängt med i källsorterings & pant svängen. Men det börjar bli ändring på det, åtminstone i södra delarna där jag varit mycket, i Exeter och Brighton etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.