OSLOS SJÖAR & BADPLATSER

Många kanske tänker fjord och hav när en tänker på Oslo. Men det finns så mycket mer – så många vackra sjöar och badplatser alldeles runt knuten. Jag har besökt några av dem och här kommer kort information och personliga reflektioner om vart och ett.

MARIDALSVANNET & AKERSELVA
Största sjön i Osloområdet och främsta källan för dricksvatten. Maridalsvattnet rinner ner i Akerselva, älven som går rakt genom Oslo och är en väldigt fin promenad med vackra små vattenfall. Nästan så en glömmer bort storstaden och är på promenad i Costa Ricas djungel. För en liten stund. Här går det också att fiska öring under de månader det är lovligt. I början av Akerselva ligger Nydalen där man skapat en fin badanläggning där du antingen kan välja Nydalsdammen som har en badplats med brygga och lite längre ner finns möjlighet att bada i små vattenfall – beläget mitt i ett bostadsområde med tunnelbana och köpcentrum. Rätt coolt ändå! Helt gratis och öppet för alla. Här kan du se uppdaterade bilder på Nydalens badplats.


Akerselva i höstskrud

SOGNSVANN
Norr om Oslo ligger Sognsvann, hit går det att ta sig med tunnelbana, ca 20 minuter från city beroende på vart du befinner dig, hoppa på linje 5 och hoppa av på slutstationen. Badstranden ligger bara några minuter från tunnelbanestationen. Sommartid finns toaletter och glasskiosk. Sjön är belägen nära 200 meter över havsnivå och har elljusspår runt sjön. Väldigt poppis med joggingturer och hundpromenader. Rundan är ca 4 km och tar ca en timme att gå runt i lugnt tempo, vägen är plan och bred och du kan till och med ta dig runt med rullstol. Cyklar undanbedes dock. Härifrån kan man också gå flera andra längre turer bland annat till Store Åklungen och Ullevålseter, men det har jag själv inte testat…än. Observera att det inte är lov att campa runt sjön.


LUTVANN
Bästa sjön för camping och fiske nära stan. Hit går det att ta sig med tunnelbana och buss. T-bane stationerna Trosterud och Haugerud ligger närmast. Vill du komma så nära som möjligt rekommenderar jag att åka till Haugerud och därifrån ta bussen hela vägen upp till skogsvägen som leder till sjön. Jag föredrar att åka till Trosterud och promenera genom bostadsområdet ca 10 minuter tills du kommer till skogsvägen. Från skogsvägen är det ytterligare ca 20 minuters promenad tills du kommer fram till den lilla stranden som är ett populärt ställe att sätta upp sitt tält eller hängmatta på.

Här kan du läsa om vår första campingtur i Oslo som gick till just Lutvann: https://worldbytina.se/2020/05/31/oslo-camp-lutvann/

VANSJØ
Denna sjö är perfekt om du gillar att sitta i en kanot eller stå på en SUP (stand up paddle board) så det är många öar och på vissa ställen ganska smalt att ta sig igenom. Sjön är också populär för båtfolket då den sitter ihop med fjorden så önskar man byta ut havet mot färskvatten är denna sjö perfekt. Väldigt bra fiske också, vid vårt första besök fick vi två gäddor och flera napp! Här är det helt fritt att campa där man önskar, utom synhåll från hus såklart. Vi hade ett helt perfekt dygn då vi hyrde kanot och paddlade över sjön till ett fint ställe där vi fiskade, gjorde lägereld och bodde i tält. Livet! Runt sjön finns flera olika kanotuthyrare, vi hyrde av en bonde via vipps (norska swish). Supersmidigt! 300 norska riksdaler per kanot och dygn, flytvästar ingick. Vansjø ligger ca en timme från Oslo med bil. Det går också att nå sjön med tåg eller buss med då måste resan kompletteras med taxi.

BAD I OSLO CITY
…och vill en stanna kvar i city men ändå kunna sola och bada räcker det att bege sig till Sørenga Sjøbad eller den lilla badplatsen vid Tjuvholmen. Förvarnar dock för trängsel.Det finns massor av mer fina sjöar och badplatser, resereportaget kommer att uppdateras allt eftersom jag hunnit besöka nya platser. 

Kom ihåg, kolla alltid upp om det är lov att campa, om det är eldningsförbud och införskaffa fiskekort om du ska testa fiskelyckan. Och såklart – ingen skräp hör hemma i naturen. Give back – Clean Up!

One thought on “OSLOS SJÖAR & BADPLATSER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.