SOMMAR I NORGE | SØRLANDET

SØRLANDET. Från Oslo till Lista. Vår två veckors camper van roadtrip i södra Norge startade i Tønsberg där vi hämtade upp vår camper van och startade färden ner mot Sørlandet. Första delen av rutten tillhör Østlandet, Sørlandets gräns går vid Kragerø, för att vara geografiskt korrekt.

karta sörlandet norge


MINA TOPP 3 SØRLANDET

  1. Lista Fyr
  2. Raet Nationalpark
  3. Verdens Ende

HEY HO LET’S GO

Dag 1. På Tønsbergs tågstation, någon timme utanför Oslo blev vi upphämtade av We Camp, företaget vi hyrt vårt rullande hem av. Efter en snabb genomgång av bilen var vi iväg på vårt äventyr – ner mot Sørlandet för att besöka mysiga kustsamhällen och vackra sandstränder. Hey ho let’s go!

VERDENS ENDE

I Tjøme tillbringade vi vår första semesterkväll och natt. Vid Verdens Ende. Ljumma vindar och orangerosa solnedgång, varma röda granitklippor och ett lugnt hav. Det är ändå något speciellt när solen går ner någon timme innan midnatt men det blir aldrig riktigt nattsvart. Midnattssolens land gör sig påmind även down south.

TØNSBERG

Dag 2. Vaknade utvilade i vår stoooora bobilssäng, väldigt bekväm och åkte in till Tønsberg för att äta lite frukost och promenera runt på stadens kullerstensgator, pittoreska gränder med vitmålade trähus (väldigt västkustigt som vi skulle kalla det i Sverige) och såklart, Tønsbergs landmärke – medeltidsruinerna på Slottsfjellet. Tydligen svenska trupper som brände ner det till grunden i början av 1500-talet (sorry!).

SANDEFJORD & VESTERØYA

Sandefjord är mest känt för att vara Norges valfångstsamhälle men på senare tiden har staden också fått en plats på kartan som en av Norges coolaste städer för muralmålningar. Här finns så många imponerade väggmålningar bland annat Peace Between Nations” av Kobra. Utanför Sandefjord hittade vi ut till Vesterøya och en parkering vid stranden Grubesand. Bra grusparkering med tillåtelse att stå 24 timmar, helt gratis. Här fiskade vi makrill från klipporna som vi sedan grillade till middag på stranden. Livet.


Här kan du se alla konstverken i Sandefjord

KRAGERØ & KALVØYSUND

Dag 3. Dags att kolla in alla mysiga kustbyar. Vi startade med oslobornas sommarparadis Kragerø som påminde mycket om min barndomsö, Gullholmen utanför Orust med hus målade i färgerna senap och ketchup. Vi besökte också ”Den vita trähusbyn” Risør som liknade Skärhamn på Tjörn och legenden om Borøy. I hamnen Sandvika tog Rickard Wagner och hans fru skydd efter en stormig seglats på väg till London från Riga. Den färden sägs ha gett upphov till operan ”Den flygande holländaren” som är baserad på historien om det fördömda spökskeppet som han skrev 1843. Dock fanns det inga parkeringar för turister på Borøy så det blev en rullande sightseeingtur.

Kvällens camp blev parkeringen till Kalvøysunds fästning på ön Flostaøya. Här fiskade vi makrill och grillade den på en av grillplatserna i fästningens ruiner. Väldigt bra campingplats om man vill ha närhet till både skog och klippor vid havet, samt lite krigshistorik. Även om fästningen mest hade använts till övningar.

RAET, LILLESTRAND & SØGNE

Dag 4. På väg mot Kristiansand med ett välbehövligt badstopp på vägen. Ett bättre alternativ till dusch, morgonbad på vackraste stranden i Tromøya, i Raet Naturreservat – Norges största marina nationalpark. Spornesstranda bestod av en lång vit sandstrand med stora runda stenar och två fyrar i horisonten – inte helt olik stränderna på Öland. I Lillesand, Kristiansands lillebrorsa, stannade vi för lunch och blev serverade en supergod fish n’ chips på Sjøbua och efterrättsglass från Lillis Gelato Café. Båda rekommenderas varmt! Lillesand imponerade på mig, så himla mysigt litet kustsamhälle med vita trähus och blommande rosor. Fun fact: Vänort till svenska Nynäshamn.

I Kristiansand gjorde vi bara en kort visit och köpte färska räkor till kvällen från Sjøhuset i Kvadraturen. Innan vi bestämde plats för kvällens camp tog vi en liten sightseeingtur på Flekkerøya innan vi bestämde oss för att åka till Søgne och stranden Torvesanden för kvällsfiske och övernattning. Kvällsfisket resulterade i ett 10-tal fina (och väldigt goda!) makrillar.

MANDAL, LINDESNES & NAGLESTAD

Dag 5. Vi startade dagen med caféfrulle på Frk. Lyng i Søgne. Färskpressad juice & pestokyckling på nybakt bröd. Guld! Vi testade också skateparken i Mandal och tog ett iskallt(!!!) dopp vid beach Sjøsanden. Himla fint! Påminde om Danmarks vackra silkeslena vita stränder. Såg ut som en sjö men den salta smaken och musslorna avslöjade att det faktiskt var hav. Fjordarna förvirrar.

I Lindesnes åkte vi ut till den nya restaurangen UNDER som fått en massa publicitet i restaurangguider världen över. Boka i tid. Väntelistan är flera månader lång. Svindyrt men låter ju coolt att sitta fem meter under vattenytan och titta ut i havet. Står definitivt på min bucketlist. Någongång…

Efter att ha åkt på vackra kustvägar åkte vi nu inåt landet för att göra ett besök i Naglestad och hälsa på en av mina vänner från ungdomstiden på Tjörn. Så himla kul att ses igen, 15 år senare. Kändes helt orimligt att det gått så lång tid. Väldigt trevligt besök med minnen, räkor, makrill och grillning. Låt det bli en årlig repris.

LISTA FYR & VÅTMARK

Dag 6. Efter lunch vinkade vi hejdå till gänget i Naglestad och drog ner mot kusten igen, till Korshamn för att åka över ”Lilla Tjörnbron” och sen vidare till Lista Fyr genom samhällena Lyngdal och Farsund. Lista visade sig vara bedårande fint trots sina många masonithus som inte är så charmiga i sig. Längst ut vid Lista fyr hittade vi en perfekt parkering där vi valde att stanna för natten. Kvällen spenderades med att vandra i får-och kohagar och beundra den vackra men lite annorlunda naturen, lite som att vara i fjällen. Fast vid havet. Solnedgången var definitivt en av de mest magiska jag upplevt i Norge! På morgonen överraskades vi av skuttande alpackor som kom och hälsade. Bästa starten på dagen!

PENNE HÄLLRISTNINGAR

Dag 7. På vägen upp mot Vestlandet stannade vi till vid Penne, ett fält med hällristningar, det skulle finnas 25 stycken skepp bevarade här, vi hittade 5 av dem innan vi valde att fortsätta färden längst med Nordsjøveien upp mot Stavanger och stundande midsommarfirande.


WE CAMP NORWAY. Bilen hyrde vi från We Camp Norge www.wecamp.no i Tønsberg (ca 2 timmar utanför Oslo) som har flera olika bobilar redo att utforska Norges vackra land. Priset landar på ca 10 000 nok i veckan under högsäsong. Ett perfekt val om en vill ha en rullande sommarstuga och vakna upp på en ny vacker plats varje morgon.

För mer info om vår rutt och bilen vi hyrde: https://worldbytina.se/2020/07/15/sor-norge-bobilsemester/

6 thoughts on “SOMMAR I NORGE | SØRLANDET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.