STAYCATION | OSLO

STORSTADSLYX. Norge må vara generellt dyrare än väldigt många andra länder i världen men hotellpriserna skiljer sig inte nämnvärt från Sverige eller andra storstäder som till exempel Tokyo, London och New York. I Oslo får du en rejäl dos med lyx från tusenlappen och upp per natt. Nedan presenterar jag mina favorithotell i Oslo, tre besökta och tre som fortfarande står på bucket listen.

THE THIEF *****
Location: Tjuvholmen

Det här kan vara ett av de bästa hotellen jag någonsin bott på. Konsten! Utsikten! Servicen! Men så är det också klassat med högsta betyg i hotellvärlden med sina fem stjärnor. Det här är inte bara ett hotell, det är också en samlingsplats för konst och har ett nära samarbete med grannen, konstmuseet Astrup Fearnley. Hotellet visar upp modern och samtida konst av uppmärksammade konstnärer, både i gemensamma utrymmen samt i hotellrummen – och inte minst i konsthallen ”The Art Space” på tredje våning. Vem som står bakom hotellet? Ja det är Petter Stordalen, ägare av flera nordiska hotellkedjor och lyxhotell.

Men nog om konsten och över till rummen. Vi bodde i ett rum på 7:e våningen med utmärkt utsikt över Oslofjorden i ett elegant men ändå väldigt mysigt rum, målat i en turkosblå dov färg med inslag av gulddetaljer och ett vackert svartvitt foto av Kate Moss. Hon verkar ha sin självklara plats i många av rummen…

Frukosten. Låt oss tala om frukosten! Vi hade förväntat oss en frulle i världsklass, Det gör en på ett sådant här hotell. Men fyra olika sorters melon och klassisk frukostservering till bords. Det hade vi inte väntat oss. Favoriter? Rökt lax, stekta champinjoner, Egg Benedikt. Yes please!

SPA-avdelningen är också riktigt riktigt bra. Med olika bastuvariationer, inomhuspool och tillgång till massage eller varför inte en ansiktsbehandling. Jag kan nog konstatera att detta rimligtvis är Oslos bästa spa.

När en inte trodde det kunde bli bättre. När vi kom hem efter en ”night on the town” stod te och kakor uppdukade på ett av borden. Nu snackar vi service. Det sitter i detaljerna.

Besök hotellets webb för att läsa mer om detta unika livsstilshotell: https://thethief.com/

In English: The most luxury art hotel in Oslo. This is the place you wanna book if you’re looking for something extraordinary. We stayed in a room on the 7th floor with a glass balcony with ocean view. The breakfast was first class, smoked salmon, omelettes by choice, fried mushrooms, four kinds of melon…I can go on forever. If you´re having some time over, go and relax in the spa area, there´s plenty of saunas, showers and a heated indoor swimming pool or have a facial or a well deserved body massage. One last thing. A tea pot is served every evening for your late night tea along with cookies. That’s what I call sevice!

AMERIKALINJEN ****
Location: Jernbanetorget

På detta fyrstjärniga boutiquehotell i hjärtat av Oslo med en spännande historia firade vi vår första bröllopsdag – det visade dig vara ett alldeles utmärkt val.

Förr innehöll denna byggnad Amerikalinjens kontor, färjelinjen mellan Oslo och New York. Nu kan du checka in här som gäst i ett av hotellets många men noga planerade rum. De har lyckats med att fånga den där speciella känslan av att befinna sig någon helt annanstans. Svårt att förklara. Ni som känt den vet.

Bonus för hotellets väl utvalda konst inkl galleribok på rummet, bra serverad frukost a la covid-19 restriktioner & det lilla museet/biblioteket på andra våning.

Jag vill också hylla den grafiska designen som följer en röd tråd i allt material, ljust rosa, rött och blått. Det röda och blå, det amerikanska om en vill tolka det på det viset gifter sig fint med den rosa nyansen och typsnittet är väl genomtänkt och supersnyggt. Well played!


Besök hotellets webb för att se hur fint deras grafiska design fungerar som sälj och inspiration: https://amerikalinjen.com/

In English: Great boutique hotel in the heart of Oslo. Previously, this building contained the American Line’s office, the ferry line between Oslo and New York. Nowadays you can check in here as a guest in one of the hotel’s many but carefully planned rooms. They have succeeded in capturing that special feeling of being somewhere else. Bonus for the hotel’s well-selected art including the little museum/library on the second floor. I also want to pay tribute to the graphic design that follows a common thread in all materials. Well played!

THON HOTEL TERMINUS ***
Location: Oslo City

När du kommer in i lobbyn möts du av färgstarka sammetssoffor i rosa i kombo med turkosa väggar. Frukostmatsalen och restaurangen är dekorerad i kungsblå med inslag av guld. Det är vackert, energiskt och utstrålar modern design. Detta färgglada trestjärniga designhotell är ett riktigt bra alternativ för prisvärd lyx nära till stadens sevärdheter och gallerior.

Vi valde att fira alla hjärtans dag här och blev välkomnade med rosa cupcakes dagen till ära. Det lilla extra gör mig glad. Anledningen till att vi valde just detta hotell var att det är ett av få hotell som har badkar på rummen. Badkar är en lyx i livet som jag saknar otroligt mycket. Så det är alltid en bonus när det finns på hotell, ibland till och med ett krav.

Frukosten här är suverän. Det finns allt och lite till. Det som utmärkte sig speciellt var att det låg ett STORT fokus på dessertbordet, vad sägs till exempel om franska macarons i hela den pastelliga färgskalan?

Klicka in på deras webb för att få se mer av detta fina hotell, de har verkligen jobbat med att ta fram lockande foton: https://www.thonhotels.no/hoteller/norge/oslo/thon-hotel-terminus

In English: When you enter the lobby, you are greeted by the colours hot pink and turquoise. The breakfast room and restaurant are decorated in royal blue with elements of gold. This colourful three-star design hotel is a really good alternative for affordable luxury close to the city’s sights and shopping areas. We chose to celebrate Valentine’s Day here and were welcomed with pink cupcakes in honor of the day. The reason we chose this particular hotel was that it is one of the few hotels that have bathtubs in the rooms. Bathtub is a luxury in life that I miss incredibly much. So it’s always a bonus when it’s in hotels, sometimes even a requirement. The breakfast here is superb. What stood out in particular was that there was a HUGE focus on the dessert table, what about French macarons in the whole pastel color scheme, for example?

NEXT UP!
Oslo har så väldigt många härliga hotell. Jag har långt ifrån besökt ens en tredjedel av dem. Tre av dem som står högst upp på listan är Petter Stordalens designiga Clarion Hotel the Hub, Grand Hotel Oslo med den högt rankade restaurangen Palmen och Hotel Bristol med sina eftertraktade Afternoon tea bjudningar. Jag har besökt samtliga, men inte övernattat. Än.

One thought on “STAYCATION | OSLO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.