GERMANY TOURISM | BREMERHAVEN

BREMERHAVEN: STADEN VID HAVET

Reportaget är skrivet utifrån mina upplevelser från en pressresa med Tyska Turistbyrån: ”Tyskland – Ditt resmål” i oktober 2020. Texten innehåller länkar till sevärdheter, restauranger och hotell som besöktes under resan.

MOIN! MOIN! BREMERHAVEN
Jag älskar havet. När jag fick frågan av Tyska Turistbyrån att besöka några tyska städer med tåg kollade jag direkt upp vilka städer som låg vid havet. Lösningen blev att kombinera storstaden Bremen med den lite mindre staden Bremerhaven som är en av Tysklands viktigaste städer för frakt och fiske. De två städerna visade sig vara en perfekt kombination.

Följer du floden Weser från Bremen ut mot kusten kommer du till Bremerhaven, Bremens kust kan en säga. Resan med tåg tar en dryg halvtimme. De två städerna samarbetar mycket med varandra och Bremerhaven är en populär dagsutflykt eller weekend destination. Jag hade två dygn på mig att utforska staden och det skulle jag säga var ganska lagom för att upptäcka det mesta som den kontrastrika staden har att erbjuda med storsatsningar som Klimahuset, Utvandrarmuseet, frakt- och fiskehamnen och det fyrstjärniga hotellet Atlantic Sail City med inspiration från ikoniska Burj al-Arab i Dubai.

In English: Bremerhaven by the sea. When I was asked by the German Tourist Office to visit some German cities by train, I immediately checked which cities were located by the sea. The solution was to combine the big city of Bremen with the slightly smaller city of Bremerhaven, which is one of Germany’s most important cities for shipping and fishing. The two cities turned out to be the perfect combination. About half an hour outside Bremen you found Bremerhaven, the coast of Bremen you could say. The two cities collaborate a lot with each other and Bremerhaven is a popular day trip or weekend destination. I had two days to explore the city and I would say that was quite enough to discover most of what the contrast-rich city has to offer with major investments such as the Climate House, the Emigrant Museum, the shipping and fishing port and the four-star hotel Atlantic Sail City with inspiration from iconic Burj al-Arab in Dubai.

BREMERHAVEN TOP 3

  1. Havet!
  2. Klimahuset
  3. Atlantic Sail City

FUN FACTS BREMERHAVEN: 1958 gjorde Elvis Presley militärtjänst och steg iland på Columbuskaje i Bremerhaven tillsammans med över 1000 andra soldater.

RESA TILL BREMERHAVEN
Bremerhaven nås du enklast med tåg från Bremen. Reser du från Sverige finns det två bra alternativ, antingen med färja till Kiel eller tåg via Köpenhamn och Hamburg.

In English: There are two recommendable options how to reach Bremerhaven. 1. By ferry from Sweden to Kiel + train. 2 Train via Copenhagen and Hamburg.

SIGHTSEEING BREMERHAVEN
Bremerhaven har på en liten yta så otroligt mycket att utforska! Det är en speciell stad med lång historia som en viktig hamn för både fraktfartyg och fiske. För drygt 15 år sedan byggdes en vision upp om att bli en populär turistdestination – vid havet – och man satsade stenhårt. Resultatet: Här finns det storslagna Klimahuset, Utvandrarmuseet, Sjöfartsmuseum, ett pariserhjul, mängder av fiskrestauranger både på land och till sjöss, stora gallerior och inte minst – det imponerande hotellet Atlantic Sail City som utgör en del av Bremerhaven Sky Line. Men mer om hotellet längre ner i texten. Vi börjar med sevärdheterna.

Klimahaus/Climate House. Stadens främsta highlight skulle jag utse det imponerade Klimahuset till – minst lika spännande utanpå som inuti. Här fick jag följa med på en förtrollande och lärorik resa tillsammans med äventyraren Axel Werner på en lodrät jordenruntresa från Bremerhaven genom Alpernas höga berg, Sardiniens övärld, Afrikas öken, camping i Antarktis, djungeläventyr och paradisstränder i Samoa, en tur till Alaska och långt ner i djupaste havet och högt ovan molnen till en en stjärnklar himmel – tills vi slutligen landade i Axels lägenhet, i Bremerhaven. Vilken resa! Vilket hus! Vilken satsning!

Här kan du läsa mer om Axels resa runt jorden och platserna och människorna han träffade där: https://www.klimahaus-bremerhaven.de/en/discover/exhibitions/the-journey.html

Deutsches Auswandererhaus/German Emigration Center. En annan storsatsning är utvandrarmuseet Deutsches Auswandererhaus där jag fick följa med Susan från Turistbyrån på en privat guidad visning. Väldigt känslosam och fint uppbyggd utställning om hur båtfärden upplevdes för de som valde att utvandra i tredje klass. Ingen lyx och flärd här inte. Tänk Leonardo DiCaprio i Titanic. Men resan handlar inte bara om livet på båten utan innefattar hela resan från ombordstigning i Bremerhaven, proceduren att bli välkomnad (eller inte) i Amerika med hälsokontroller och utfrågningar. Varje besökare får en egen verklig person att följa och ditt egna Boarding Pass för resan. Jag fick följa Johann Dietel’s resa över Atlanten till en av nybyggarna i staterna – året var 1848. Och det kanske mest unika av allt, museet är byggt på exakt det stället där Amerikabåten låg till kaj.


Replika av Grand Central Station, New York

Här kan du läsa mer om Utvandrarmuseet: https://dah-bremerhaven.de/english/

Hamnen. Strax intill Klimahuset och Utvandrarhuset ligger den stora hamnen full av båtar, stora som små. Härifrån kan du också åka med på guidade turer till sjöss i hamnområdet och se båtbyggerier, gigantiska fraktfartyg och kryssningsfartyg, underifrån. Mäktigt men läskigt att se de stora fartygen torna upp sig över dig. Det är en av mina fobier, att vara nära stora båtar. Jag tycker det är så läskigt. Men efter att ha blivit serverad ett par öl minskade skräcken och jag kunde uppskatta båtturen till fullo och till och med tycka att det var lite häftigt. Jag lyckades boka in mig på en guidad tur på tyska så fick inte med mig så jättemycket fakta mer än att jag förstod att det var en av de främsta hamnarna för att exportera och importera bilar. Är en intresserad av ubåtar rekommenderar jag att besöka ”Wilhelm Bauer” som är bevarad från andra världskriget.

Fiskehamnen. Hoppar en på bussen ”Hafenbus” kommer en till Fiskehamnen och Bremerhavens version av ”East Side Gallery” med årets passande tema ”toxic & virus” – även om temat valdes innan vi hamnade mitt i en pandemi. Här kan en gå ombord på en gammal fiskebåt vid namn ”GERA” och få lära sig mer om livet till havs eller besöka en av de många fiskerestaurangerna. Jag gjorde båda. Min guide, Peter Grimm (som leder gruppresor till bland annat Norge) hade jobbat nästan hela sitt liv till sjöss och visste allt om hamnar vilket gjorde det hela ändå mer intressant – från en sjömans perspektiv. Jag tror att inom några år kommer det här området växa och bli ett mecka för historia, mat och kultur – med havet som utsikt.

Nu vs 1930 vs 1960

ART & THE CITY BREMERHAVEN
Även om staden är relativt liten så finns här både konstmuseum, konsthall och en teater, alla samlade runt torget – samt en vägg tillägnad graffitikonstnärer.


Kunstmuseum Bremerhaven. Här samsas lokala konstnärer med internationella och såväl historiskt som modern konst visas upp. Här fanns många intressanta verk och installationen. Bland annat en pyramid byggd av bananlådor som kan väcka frågan ”vad är konst”. I det här fallet tänker jag att det även har en historisk innebörd då Bremerhaven är och har alltid varit en viktig hamn för import av bland annat bananer. Jag gillar när konsten speglar samhället på en lokal nivå.

Kunsthalle Bremerhaven. I konsthallen tvärs över vägen från konstmuseet visades utställningen ”Invitation to Love” – en samlingsutställning kurerad av FORT. Mitt fokus stannade vid installationen ”Broken Hearts Club” som bestod av ett hundratal heliumballonger i form av glansiga röda hjärtan.

”East Side Gallery”. Bremerhaven kanske inte har fokuserat så jättemycket på att anlita konstnärer som skapar väggmålningar som i så många andra städer, men de har en plats tillägnad graffitikonsten i den gamla fiskehamnen en bit utanför city. Bremerhavens motsvarighet till Berlins världsberömda ”East Side Gallery” som dessutom hade årets passande tema ”toxic & virus” – även om temat valdes innan vi hamnade mitt i en pandemi…

Här kan du läsa om mitt senaste besök till det riktiga East Side Gallery: https://worldbytina.se/2019/08/30/berlin-baby/

WINE & DINE BREMERHAVEN
Fisk, fisk och åter fisk! Här finns så många restauranger att välja på. Både på land som till havs. I hamnen kan du välja och vraka på restauranger i olika prisklasser och tema. Det som är gemensamt för det flesta är att fokus ligger på fisk. Även om jag också blev serverad en rejäl portion pasta bolognese under min vistelse. Men jag vill ändå slå ett slag för just fisk när du är här.

Museumlunch. Både Utvandrarmuseet och Klimahuset har trevliga lunchrestauranger och i området finns flera båtar omgjorda till restauranger och andra med utsikt över hamnen.

Pannfisk i fiskehamnen. I den gamla fiskehamnen som nu håller på att förvandlas till en modern samlingsplats för nattliv finns flera fiskerestauranger att välja på. De flesta med sjön som tema vilket syns tydligt både utanpå och inuti. Pannfisk är en populär rätt, på svenska översatt till stekta panerade fiskfiléer av vit fisk av olika slag som serveras med stekt potatis och en sås som liknade hollandaise. Restaurangen jag valde hette Kutterfisch. Väldigt gott och väldigt genomtänkt inredning – in i minsta detalj, på temat hav såklart. Det fanns också en annan restaurang där de hade fraktat dit och placerat en riktig fiskebåt av modell mindre, med fören i bakgården och aktern inklusive hytten inomhus. Snacka om att gå all in!

Fresh & Local. Min bästa matupplevelse i Bremerhaven intogs utan tvekan på hotellet Atlantic Sail City´s egna restaurang STROM. Här blev jag serverad en grön gazpacho som är en kall soppa på mestadels gurka serverad med en sorbet gjord på glass. Gurksoppa och tomatglass?! Visst låter det konstigt, men det var så sjukt gott. Något av det godaste jag ätit faktiskt. Mer om restaurangens koncept ”fresh & local” kan du läsa om nedan.

Läs mer om STROM: https://www.restaurant-strom.de/en/

ATLANTIC SAIL CITY
Om du har varit i Barcelona eller i Dubai så skulle du säkert känna igen hotellets form. Bygganden är Inspirerad av  ikoniska Burj al-Arab i Dubai. Där har jag själv inte varit. Men jag ser slående likheter med berömda W i Barcelona som jag tänker har samma inspirationskälla.

Bor du här bor du praktiskt taget i en av Bremerhavens främsta turistattraktioner. På 20:e våningen, 77 meter upp i luften har du fantastiskt utsikt över havet och staden. Mitt rum var placerat på 6:e våningen med en imponerande utsikt från panoramafönstren över havet, hamnen, pariserhjulet, Klimahuset och Utvandrarmuseet. Att både kunna gå och lägga sig och vakna till en sån view kan en ju lätt vänja sig vid.

Green Sail. Hotellet satsar mycket på klimat och hållbarhet. Och det märks tydligt både när det gäller städning och inredning. I konferenslokalen har de en utställning på temat hållbarhet, i restaurangen serveras noga utvalda råvaror och väljer du bort den dagliga städningen av rummet får du gratis entré till utsiktsplatsen som tack för att du tänker på miljön. Win win!

Hotellets egna restaurang Strom som serverar frukost. Lunch och middag har en enkel meny med några få väl utvalda rätter enligt konceptet ”Fresh & Local” – vid varje rätt är det dessutom uträknat hur mycket koldioxid som släppts ut för frakt och tillagning. Ett enkelt sätt att välja rätt. I dubbel bemärkelse. Jag landade på lite drygt 4 kg för både förrätt och varmrätt medan om jag hade valt kötträtten så hade bara den varit 4 kg i koldioxidutsläpp. En tankeställare! Att välja mat av lokala råvaror, minska ner på köttet och äta mer grönt är alltid ett bra alternativ – för både hälsan och miljön.

…och sist men inte minst. Vid frukostbuffén står en flarra prosecco uppkorkad för den som vill starta sin dag på ett lite lyxigare vis. When on vacay!

In English: Staying at the Atlantic Sail City is a touristattraction itself! Don’t miss out ou the stunning view, 77 metres up in the air or have a lovely dinner att the ”fresh & local” koncept restaurant STROM. Bonus: In the morning, they serve prosecco for breakfast!

Läs mer om hotellet: https://www.atlantic-hotels.de/en/hotel-sail-city

SUSTAINABLE TOURISM
Tyskland är ett suveränt alternativ för dig som vill resa hållbart med miljömedvetenhet i fokus. Ett land som från Sverige och Norge är lätt att nå med tåg eller färja och som har ett fantastiskt tågnät såväl inom landet som till grannländerna. Tittar en lite närmare så hittar en också många bra alternativ på hotell som erbjuder lokalproducerat på frukostbordet och erbjuder gästerna till att hoppa den dagliga städningen samt restauranger som fokuserar på att minska koldioxidutsläppen genom att uppmana gästerna att välja ”rätt” rätt.

COVID-19
Besöket gjordes mitt under den rådande pandemin med avstånd, handsprit, munskydd och sunt förnuft som högsta prioritet på uppdrag av Tyska Turistbyrån för att skriva resereportage om fyra tyska städer. Turismen är en av de stora förlorarna 2020. Jag ser det som mitt ansvar som resekonsult att hjälpa de som drabbas att komma på fötter igen – enligt konstens alla regler, i det här fallet genom att följa alla restriktioner till punkt och pricka och inspirera inför kommande resor och äventyr.

BREMERHAVEN & MORE
Jag tror att inom några år kommer hela det området som nu benämns som ”Fiskehamnen” att växa och bli ett mecka för kultur. Gallerier, konsthantverk & scenkonst brukar trivas i industrilokaler. Det blir liksom extra coola kontraster. Nu fanns här bara en dockteater, men som sagt, jag tror området kommer expandera inom snar framtid! Vid nästa besök skulle jag också vilja åka till Cuxhaven som är en annan kuststad som ligger i närheten samt besöka öarna Neuwerk och Heligoland.

Läs mer om Cuxhaven: https://www.tourism.de/cuxhaven/

Länk till Heligoland: https://www.germany.travel/en/nature-outdoor-activities/heligoland-island.html

Read more about Bremerhaven in English: https://www.germany.travel/en/cities-culture/bremerhaven.html

Läs också mina andra city guider över de tyska städer jag besökte i samband med denna resa.

Lübeck: https://worldbytina.se/2020/10/21/germany-tourism-lubeck/

Celle: https://worldbytina.se/2020/11/02/germany-tourism-celle/

Bremen: https://worldbytina.se/2020/11/16/germany-tourism-bremen/

__________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Jag är utbildad resekonsult och inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

Följ mig gärna på facebook och på instagram. 

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

One thought on “GERMANY TOURISM | BREMERHAVEN

  1. Oh, vad kul att komma tillbaka till Bremerhaven.
    Där har jag inte varit på ca 30 år, så mycket som ändrats.
    Kommer mest ihåg att jag besökte en ubåt som fanns i det maritima centrat. Det var skrämmande, även om den naturligtvis låg ovanför vattenytan.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.