NORWAY | 17 MAI

Gratulerer med dagen Norge! Den 17 maj firar Norge nationaldag med pompa och ståt – uppklädda i vackra traditionsenliga bunader, orkestrar som spelar ”Ja, vi elsker dette landet” och tårtorna flödar. En sån fest! Grattis på födelsedagen Norge.

Illustration av Tina Wetterskog
Illustration av Tina Wetterskog

17 MAI
Den 17 maj firas Norges allra största och viktigaste högtid – Norges Nationaldag, grundlagsdagen, dagen då Grunnloven skrevs under och Norge deklarerades som självständig stat. Detta var 1814 och sedan dess firas dagen varje år med viktiga traditioner och mycket glädje. De två viktigaste traditionerna i Oslo är barntåget och kungafamiljen som vinkar från slottsbalkongen till tonerna av ”Ja, vi elsker dette landet”. Visas självklart även på TV för de som inte befinner sig i huvudstaden och inte kan medverka live.

FIRANDET
Känslan att gå runt bland alla glada stolta norrmän i vackra folkdräkter (bunader) är minst sagt obeskrivlig. Ja, ni får helt enkelt kika på bilderna och föreställa er den känslan! I Sverige har vi inget firande som liknar detta, närmast är nog vårt midsommarfirande – om vi bortser från snapsen och fylleriet. Visst skålas det en hel del på 17 maj – men det är långt ifrån alkoholen som står i centrum. Festen, ja den pågår överallt, i varenda vrå i hela landet. Befinner du dig i Oslo rekommenderar jag att besöka Slottsparken och St. Hanshaugen.


EIDSVOLL 1814
Vill en fördjupa sig i nationaldagsfirandet bör en bege sig till Stortinget i Oslo där en av Norges allra viktigaste historiska målningar hänger. ”Eidsvoll 1814” målad av konstnären Oscar Wergeland. Som skildrar händelsen när grundlagen skrevs under, den 16 maj 1814. Arbetet med tavlan pågick troligen mellan 1882 till 1885, det råder lite delade meningar kring detta.

Eidsvoll 1814 av Oscar Wergeland
Eidsvoll 1814 av Oscar Wergeland

PAVLOVA & SMÖRGÅSTÅRTA
Vi firar med två traditioner, pavlova-tårta som troligtvis är den vanligaste 17-maj tårtan i Norge och klassisk svensk smörgåstårta. Lite svenska traditioner får allt hänga med över gränsen.

De festliga bilderna är från 2019 – när världen fortfarande var som vanligt och firandet skedde traditionsenligt. Ser fram emot att fira igen ”post-corona”. Har du firat 17 maj någongång?

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared link.

One thought on “NORWAY | 17 MAI

  1. Jag har firat 17 maj på två olika ställen i Norge, Oslo och Horten.
    Vilken fantastisk stämning det brukar vara och man är uppe hela natten och firar.
    Lyssnar ofta på norska poddar och där har de gått rundligt igenom varför man firar. Historia är så roligt.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.