NORWAY | HADELAND

[Upplevelsereklam]

RANDSFJORDEN. Söker du efter lantliga utflyktsdestinationer och konstupplevelser för alla åldrar? Då ska du bege dig till konst, kultur- och historierika Hadeland Glassverk i Hadeland samt Kistefos Museum i Jevnaker. Båda belägna på varsin sida av Randsfjorden en dryg timme norr om Oslo.

IN ENGLISH: Hadeland Glassverk & Kistefos Museum – two pieces of norwegian culture and historical heritage one hour north of Oslo. Both destinations are also presenting stunning art experiences from around the world!

HADELAND GLASSVERK
Since 1762

Glaset som produceras här i Hadeland är säkert välkänt för de flesta. Deras kultserie med mönstrat randigt ofärgat glas vid namn Siri som även finns i många svenska hem och syns ofta på loppisar och retromarknader. Hos min mormor finns både dricksglasen och apelsinpressen. En riktig designikon designad av Willy Johansson från 1954. Nu även i nyproduktion till mycket rimliga priser.

Området är som en stor gård och består av mängder av fabrikslokaler och trähus där norsk design och produktion står i fokus. Här samsas glasblåseri, museum, fabriksförsäljning av glas och porslin, diverse outlets, bageri, restauranger, caféer, glasskiosk, våffelstuga, försäljning av lampor, inredning och mode, lokalt mathantverk och inte minst – en konsthall.

Får det vara en campingöl? Observera att alkoholförsäljningen är stängd på söndagar.
Får det vara en campingöl? Observera att alkoholförsäljningen är stängd på söndagar.
Lakritskarameller, honung med smak av ljung och en viltkorv fick hänga med hem.
Lakritskarameller, honung med smak av ljung och en viltkorv fick hänga med hem.

MONET & FRIENDS
Life, light and colour. Exhibition 2021

Något som blivit populärt är att ge tavlor nytt liv genom att visa upp konst på nya experimentella vis. Detta är ett sådant exempel. Fram till den 26 september har du chans att uppleva den här kreativa och upplevelserika utställningen för alla dina sinnen i den större konsthallen.

Här samlas impressionismens mästare i en kaskad av konstverk, citat, film, ljud och ljus som då och då påminner om ljusspelet a la Fontana Magica i Barcelona i kombination med Claude Monets näckrosor, Camille Pissarros landskap, Pierre-Auguste Renoirs porträtt, Paul Cézanne byar och stilleben samt Edgar Degas ballerinor. I sällskap av många fler. Det jag hade önskat var att de hade lyft fler kvinnliga konstnärer, i det här fallet representeras Mary Cassatt och Berthe Morisot. Tyvärr är det så att kvinnorna oftast inte räknas till de ”stora mästarna” från den tiden då det inte ansågs vara ett ”kvinnligt yrke”. Därför är det extra viktigt att lyfta den problematiken och inte låta den kvinnliga konsten hamna i skymundan.

Som barn hade jag några favoritböcker, en av dem var ”Linnea i målarens trädgård” som handlar om Monets liv och leverne, skriven för barn. Där och då väcktes drömmen om att någongång själv få uppleva hans trädgård i franska Giverny, beundra näckrosorna som han inspirerades av till så många tavlor och gå på den lilla japanska bron. Nu fick jag äntligen chansen, visserligen inte i Frankrike, men väl i Norge. En replika av den välkända bron har byggts för att ge en känsla av att befinna sig i konstnärens värld.

Utställningen pågår fram till och med 26 september 2021. Konceptet är utvecklat av Grande Experiences och har även visats i Sydney.


KISTEFOS MUSEUM & THE TWIST

I Jevnaker, bara ett stenkast bortanför Hadeland på andra sidan fjorden ligger en väldigt spännande plats. Jag rekommenderar verkligen att kombinera Hadeland Glassverk med ett besök på Kistefos Museum, skulpturparken och den (nästan) sprillans nya konsthallen The Twist. Här är ett reportage i bild och text från mitt besök där: https://worldbytina.se/2020/12/14/kistefos-the-twist/

________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

3 thoughts on “NORWAY | HADELAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.