CROATIA OFF SEASON | KRK

Funderar du på en resa i höst till en plats där turisterna inte flockas? Då kan jag varmt rekommendera ön Krk även kallad ”den gyllene ön”. Det är också ett perfekt resmål för den som väljer att ta tåget till varmare breddgrader. Resan hit gjordes i mitten av oktober och temperaturen låg runt 20 grader dagtid när solen gassade på, kvällarna var kyligare, liksom havet. 

KRK OF CROATIA
Att Kroatien har många populära semesterorter och vackra öar är vida känt. För att vara Kroatiens näst största ö är Krk dock relativt okänd för (skandinaviska) turister. Turismen har dock fått ett rejält uppsving i samband med det ökade intresset för att ta tåget till Medelhavet. Från München får nattåget direkt till Rijeka som bara ligger en timmes busstur från Krk Town (längst ut på ön).  Krk går också under namnet ”The golden island” – på grund av sin gyllene sandsten. Men helt ärligt skulle jag nog säga att ön är övervägande grön med sina frodiga kullar, olivlundar och vilda skogar.

KRK TOWN
Krk Town är en charmig pyttevariant av Dubrovnik med medeltida slott, kyrkor och kullerstenslabyrinter till gator. Staden är också perfekt placerat för hiking då det finns vackra naturområden med strandpromenad och vandringsleder både till höger och vänster. Förvänta dig otroliga utsiktsplatser, ”kroatisk djungel”, olivlundar, grönblå laguner och små vackra naturliga stenstränder.

WHAT TO DO
Krk är populärt för vandringar, såväl korta som långa. Följer man stigarna till vänster om Krk Town möts man av skog, grusvägar och laguner. Går man istället till höger förbi hamnen och vidare ut finner man gulliga små stränder i varenda vik. Är man intresserad av pilgrimsleder är Camino Krk ett utmärkt val, leden går runt ön, ca 15 mil och är en (uttökad) del av Camino de Santiago. 

WHERE TO EAT & DRINK

Malo Misto wine & dine – rustik restaurang där provsmakning av olivolja ingår som appetizer. Perfekt tillagat kött och gott vin! 

Volsonis Bar – populär restaurang och bar med utomhusservering i en liten trädgård och en restaurangdel som påminner om en arkeologisk utgrävning. 

Kanoba Galija – fisk- och skaldjurs restaurang. Fråga efter dagens fångst – men glöm inte att samtidigt fråga om priset (och storleken på firrarna) så du inte får en chock när notan kommer. 

Här dricker man med fördel öl vid namn Pan. Bäst i test av de lokala kroatiska ölen vi smakade. En helt vanlig lager, varken mer eller mindre. 

WHERE TO STAY
Under vår vistelse valde vi att bo på Hotel Drazica som är ett av de större hotellen alldeles vid havet. Helt ok för en resa ”off season” men lite väl mycket klassiskt charterhotell för min smak. Om jag åker hit igen skulle jag satsa på ett charmigare och mindre hotell. Men läget var helt topp!

HOW TO GET HERE
Som jag nämnt tidigare så är det ett perfekt resmål om man inte vill resa till medelhavet (adriatiska havet) utan att ta flyget. Från Sverige åker man smidigast till Hamburg och sedan till München och därifrån vidare till Rijeka för byte till buss sista timmen. 

LÄS OCKSÅ

Upplev Zagreb: https://worldbytina.se/2023/11/27/croatia-off-season-zagreb/

Dubrovnik & Split med Rosa Bussarna: https://worldbytina.se/2016/08/16/croatia-dubrovnik-split/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.