CROATIA OFF SEASON | ZAGREB

CROATIA OFF SEASON. Många tänker nog på Kroatien som en sommardestination för sol och bad och kalla öl – men Kroatien har faktiskt väldigt mycket att erbjuda året runt. En höstresa till Kroatien var helt topp, lite kalla vindar stundtals men också strålande sol och (svensk) sommartemperatur. Denna resa bjöd på sightseeing i Zagreb och hiking på halvön Krk. Vi börjar med att utforska Zagreb med rockbarer och konstupplevelser. 

Old town Zagreb

CITY LIFE ZAGREB
Mitt i landet ligger Zagreb som är en huvudstad som egentligen inte känns så väldigt mycket ”storstad” i just det avseendet. Med ett invånarantal på under en miljon så är den mindre än Stockholm men större än Oslo, sett ur ett befolkningsperspektiv. Det är enkelt att ta sig runt i staden, spårvagnarna duggar tätt – och det känns nästan som att man befinner sig i Göteborg. Till och med en ”Kopparmärra-staty” finns att skåda på torget. Av naturliga skäl är det såklart inte en svensk kung med häst, men likaväl en betydande herre till häst, Ban Josip Jelačić.

Akta dig för tuggummiväggen!
Zagreb by night

WHERE TO STAY – hostel or hotel?
Vi välkomnas in i staden med hjälp av Über och en smått tokig chaffis vid namn Igor, i bilen spelades en ”vodkamartini-låt” som jag inte lyckades lokalisera namnet på men som etsat sig fast i musikminnet. Första natten bodde vi på The Dots Hostel centralt beläget hyfsat nära buss och tågstationen (som för övrigt inte ligger i anslutning till varandra, men i närheten). Vi tog ett privat rum men med delat badrum, helt ok för övernattning. Några dagar senare när vi åter var tillbaka i Zagreb bodde vi istället på Art Hotel Like som var ett hotell i min smak, konstdetaljer och en balkong med utsikt över staden…eller ja, i det här fallet en gigantisk billboard med Jennifer Lopez i spets-bh. Bra location för hotell och nära till stadens vimmel och shopping. Bilderna nedan är från The Art Hotel. 

ZAGREB HIGHLIGHTS

Rock på Tkalčićeva Street – känd som ”The pubstreet” med bland annat rockbaren Booze & Blues som härmat en del av interiören från Hard Rock Café, rockklubben Tomato (som tyvärr var stängd vid vårt besök) samt nattklubben Alkatraz. Som höres så var det mycket fokus på just rock, och det är ju right up my alley.

 Like a local. Vill du istället vara lite ”off tourist” kan jag rekommendera Pubnica u podrumu, en klassisk bar med träinredning och stammisar, en så kallad brunpub som det skulle benämnas vid i Norge. Ägaren är supertrevlig och generös med både gratisshots och bartips. Hit hittar inte så många turister som vi förstod det, så perfekt om du vill hänga med locals. Du hittar den på Palmoticeva i Donji Grad.

Galenskap på flamencobaren Mio Corazon. På en av gatorna inne i city, Pavla Radica finner du den här galna baren. Med betoning på galen. Inredningen är obeskrivlig och måste egentligen upplevas, men jag gör ett försök. Tänk knallgröna väggar dekorerade med en unik variant av Mona Lisa, grodor, sköldpaddor, glitter och glam, broderade kuddar och hjärtan i alla dess former. Från golv till tak – och taket, för att inte snacka om taket. Här är det jul året om. Det här stället är inget för den sparsmakade. Här är allt lite extra. Nej mycket extra. Till och med sangrian serverades pimpad med grönsallad och diverse frukter. Inte så god, men stället och dess ägarinna vägde upp allt. Klädd i mönstrade tights i alla färger hon kunde finna. Unik kvinna, unik bar. Vi fick dessutom en liten show av en annan kvinna som kom in med en peruk eller löshår som hon uppenbarligen inte var helt nöjd med, det blev nästan catfight.

En hidden gem är Tunel Gric & Art Park. Eller den är egentligen inte så hidden i den bemärkelsen då den står med i de flesta guider, men svårhittad  ingång med google maps. Under stande går det långa tunnlar. Dessa tunnlar har flera ingångar med de kan som sagt vara svåra att hitta. Efter en stunds virrande i cirklar hittade vi till slut till ”Art Park” via en trappa från backen upp mot Gornji Grad, utsiktsplatsen med torn och historiska byggnader. I ”Art park” fann vi en stor lila dörr – det visade sig vara en av ingångarna. Väl där inne var det kallt och ruggigt, men i slutet av tunneln möttes vi av ett rosa neonljus och en konstinstallation. Effektfullt!

Bakfyllemuseet. Om du ska välja ett museum i Zagreb och vill uppleva något annorlunda är Museum of Hangovers the place to go. Hittar du en flyer och tar med får du dessutom en gratis shot (för att ge en boost till den äkta upplevelsen dagen efter haha). Mer information hittar du här: https://www.museumofhangovers.com/

LÄS OCKSÅ

Hiking på Krk: Kommer snart

Sommarsemester i Dubrovnik & Split: https://worldbytina.se/2016/08/16/croatia-dubrovnik-split/

The Balkan trip: https://worldbytina.se/2019/07/29/the-balkan-trip/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.