MOROCCO | MARRAKECH

MARRAKECH – Little India. Tre besök i den färgsprakande, kryddoftande och mosaikbeklädda staden.

Marocko var precis lika fantastiskt som jag hade hoppats på – känns som vi rest jorden runt på 17 dagar och upplevt alla fyra årstiderna. 200 mil av kasbahs, riads, souker, Saharas sanddyner, palmer, berg och dalar, snötäckta atlasberg, stormigt hav, rosa toapapper, apor, kameler, åsnor, storkar, tusentals katter och en giraff. Jag har så mycket att berätta så det är bäst att jag börjar där äventyret började – i magiska Marrakech.

MAGICAL MARRAKESH – Välkomna till vårt Marockanska äventyr. Efter en promenad från tågstationen till medinan i checkade vi in på Riad Fantasia – som i princip såg ut precis som allt jag tänker på när någon säger Marrakesh – det vill säga mosaik, mönster, färger, sammet – i ett enda kaos. Vi virrade omkring på torget Djema el Fnaa, bland ormar, storytellers, apor och letade oss in i gångarna med miljoner prylar i miljoner små butiker som kallas souker. Shopping-heaven! Vi spenderade två dagar med att dricka öl på hemliga hotell, innanför stadens murar, medinan – är det svårt att hitta restauranger med alkohol, sola på vår takterass, dricka the de menthe och äta den marockanska rätten tajine – som vi var bra trötta på i slutet av resan. Marockansk matlagning består i princip av 4 rätter – tajine (kyckling el kött gryta), kefta (köttbullar med egg), bruchetta (grillspett) och couscous. Men det allra mest minnesvärda var att vi mötte upp vår new yorkska – Shaaaaari som vi träffade i Indien för ett år sedan. 4 blev 5 – och vi tåg tåget vidare till Casablanca.

Besök 2. På kvällen kom vi fram till Marrakech, eller tillbaka till kanske man ska säga, efter att ha varit på vift i två veckor kändes det rätt kul att komma tillbaka till en stad man kände igen. Vi checkade in på Red Hotel, precis mittemot centralstationen. Och oj vilken pool. Och vilka sköna sängar. Hej civilisation! Vi tog en taxi (8 personer, inga problem, 3 får sitta i bagaget – göm er – hahaha) och åkte till medinan och torget Djema el fnaa för lite mat & shopping. Det är liksom där allt händer på kvällarna. Ja på dagarna också. Hittade ett ölställe, en pizzeria och vid midnatt var vi tillbaka på hotellet och hängde i poolbaren och pimplade Casablanca. Dagen efter begav vi oss på upptäcktsfärd till Majorelle Garden, designad av Jacques Majorelle och tidigare ägd av Yves Saint-Laurent vars aska finns utspridd här. Himla vackert, som en oas mitt inne i stan. Drack magiskt te – sen drog vi snabbt som ögat tillbaka till hotellet för att spendera resten av dagen vid poolen! På kvällen var det dags att säga hejdå till vår guide och halva gänget som skulle fortsätta sina äventyr i Tanzania, Madrid och Australien. Vi firade en i gruppen som fyllt år, dansade på en takterass och lite poetry reading. Avslutade även denna kvällen i hotellbaren. Frukost. Packning. Utcheck – sen tog vi, ja vi 7 som var kvar – lokalbussen till kuststaden Essaouira. Staden som jag sett fram emot mest under hela resan, staden som blev populärt resmål för hippies under 60-talet. Som jag längtat!

Besök 3. Tillbaka i Marrakesh, för tredje och sista gången (den här resan). Checkade in på favorithotellet Red Hotel igen, körde igång en liten fest på hotellrummet med överbliven öl/sprit/snacks från kvällen innan. Den sista marockanska middagen intogs på en thai-restaurang, åt den bästa biffsalladen EVER! Överglänste varenda tajine jag ätit under de tre veckorna. Gruppen splittrades, en till Australien, en till Portugal, en till New York. Nu var vi bara svenskar kvar, jag, darling, bästis och hennes karl. Följande dag gick åt till att packa och shoppa presenter. Lunchade på torget Djema El Fnaa, ölade Casablanca vid hotellpoolen – sen taxi till flygplatsen. Bye Bye Marocko – vi ses igen – In shala!

Här finns alla Marocko-stories samlade: https://worldbytina.se/category/africa/morocco/

2 thoughts on “MOROCCO | MARRAKECH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.