MOROCCO | JARDIN MAJORELLE

MAJORELLE GARDEN ⵓⵔⵜⵉ ⵎⴰⵊⵓⵔⵉⵍ. En inspirerande oas mitt i ”Little India” aka brusiga stökiga och alldeles alldeles underbara Marrakech. Välkommen till Jardin Majorelle – modeskaparen Yves Saint-Laurents färgglada paradis.

Om du någongång besöker staden Marrakech är besöket inte komplett utan att ha knackat på den blå dörren hemma hos modeskaparen Yves Saint-Laurent och druckit Mysterious Medina by Tchaba med smak av koriander och stjärnanis i kaktusträdgården. Just sayin!


ⵓⵔⵜⵉ
ⵎⴰⵊⵓⵔⵉⵍ
Majorelle Garden på berbiska

Läs mer om mina upplevelser i Marrakech: https://worldbytina.se/2014/01/13/morocco-marrakech/

VILLA VILLEKULLA GOES ART DECO

Alltså den här platsen är så MAGISK. Tänk dig att man placerar Villa Villekulla i myten om tusen och en natt och sedan inreder med Art Deco. Ja då är du ganska nära upplevelse. När eller ja, om kanske jag ska säga, någongång äger ett hus, ja då är det så här jag vill att det ser ut. Villa Villekulla goes Art Deco som ursprungligen härstammar från Art Nouveau. Färg och mönster i en salig – men och så genomtänkt blandning. Och kaktusarna, glöm inte alla kaktusar och den vackra trädgården med såväl koifiskar som sköldpaddor.

MAJORELLE BLEU

Skapad av franska konstnären Jaques Majorelle som inspirerades mycket av orienten i sina skapelser vilket tydligt syns i hans mästerverk, Jardin Majorelle från 1930-talet. Den blå färgen är typisk för Marocko, kanske har du sett bilder eller besökt ”den blå staden” Chefchaouen. Om inte. Rekommenderas! Just denna nyans som Jacques tog fram för att måla huset i blev så uppmärksammad att den fick ett eget namn, Majorelle Blue. Inte illa för en konstnär att ”uppfinna” en egen färg. Om du är på jakt efter ett blått nagellack tipsar jag om att leta efter Yves Saint-Laurents Majorelle Bleu – då kan du skryta med att du vet exakt vart den nyansen härstammar ifrån.

YVES SAINT-LAURENT

Huset och trädgården var bara öppna för allmänheten under några få år för att kunna få in pengar för att underhålla det. 1950 såldes huset och lät sig förfallas – tills det blev upptäckt av modeskaparen Yves Saint-Laurent och hans partner ( i dubbel bemärkelse) Pierre Bergé på 80-talet. Och voilà så återuppstod huset och trädgården i sin fulla prakt. När Yves Saint-Laurent gick bort 2008 var hans önskan att få spridas i trädgården. Done & Done. RIP.

Museet, caféet och butiken håller stängt under 2020 men håll koll på deras webb för uppdaterad information: https://www.jardinmajorelle.com/en/

________

Läs mer om mitt äventyr i kontrasternas land, Marocko: https://worldbytina.se/category/africa/morocco/

Läs mer om mina ”Arty Experiences” I kategorin ART & THE CITY:
https://worldbytina.se/category/art-the-city/

3 thoughts on “MOROCCO | JARDIN MAJORELLE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.