MALDIVERNA – A COMPLICATED LOVE STORY. Maldiverna är ett drömresemål för många. Det ultimata paradiset. Men vad gömmer sig bakom kulisserna? Den här typen av resorter är omåttligt populära. Men det finns baksidor som inte syns på researrangörernas perfekta bilder. Det är magiskt vackert. Att ligga i skuggan under palm med en drink i ena handen och en bok i andra med ett turkost never ending hav som utsikt ÄR en fantastisk upplevelse. Men…
WELCOME TO PARADISE
Bilderna ljuger inte. Men dom berättar heller inte allt. Maldiverna har de vackraste vita stränderna med naturlig skugga i form av svajande palmer och det där helt otroliga turkosa havet med färgglada firrar å en å annan nyfiken haj. Ön vi bodde på heter Rannalhi och består av resorten Adaaran Club i South Male Atoll, en av ca 100 resortsöar i varierande storlek. Totalt finns över 800 öar varav 200 är befolkade av turister och lokalbefolkning. Denna var kanske i minsta laget med en omkrets på 800 meter och plats för ca 250 gäster. Kändes väldigt privat och exclusivt att bo på en ”privat ö”. Perfekt att kombinera med Sri Lanka då det bara är en dryg timmes flygresa från Colombo till Male och sedan speedbåt-transfer till valfri ö. Jag hade inte valt att göra en så lång resa för att ”bara” åka till Maldiverna. Fint att först resa runt på kontrasternas Sri Lanka med city life, surfstränder och djungeläventyr och sen några dagars total relax på en paradisö i toppklass med sol (och en hel del regn), strandpromenader, snorkling, spa och båtturer. Mitt i naturen! Långhalsade fåglar, fiskar, sköldpaddor, revhajar, ödlor, flygande hundar och en liten söt papegoja som var öns maskot. Men. Djurlivet är hotat av den ständigt ökande turismen. Korallreven dör.
IT´S COMPLICATED
Det finns en baksida. It’s complicated. Maldiverna går inte under kategorin hållbar turism – på något vis. Det måste jag vara helt ärlig med. Naturliga öar som ägs av andra länder och resorts i kombination med konstgjorda öar där sand tas upp från havsbotten – och allt drivs med dieselaggregat. Hur färskvattnet kommer dit och vart avloppsvattnet tar vägen fick jag aldrig riktigt svar på. To be continued. I horisonten finns inte längre ”ingenting” istället ser man lyftkranar och sandpyramider. Arbetsplatser till havs. För att skapa nya fejkade ”paradis” för turister. Ni vet de där härliga bungalowsen som många drömmer om att bo i, där man i princip kan dyka ner i havet direkt från sängen – ja det är en av orsakerna till att korallreven dör. Koraller behöver sol. Utan sol dör dom. Så nästa gång du funderar på att bo lyxigt ute på en brygga, fundera en extra gång vad naturen har fått offra just för att du ska kunna bo på den där bryggan. Jag vet att jag låter fruktansvärt negativ nu. Men det är den brutala sanningen.
PARADISE & ”PRISON”
Paradisöarna är lågavlönade arbetsplatser med extrema arbetstimmar. Positivt att det skapar jobb för många – men viktigt att kolla upp vart pengarna tar vägen. Ofta hamnar inkomsterna någon helt annastans beroende på vem som äger ön/resorten. Enligt samma princip som de flesta charterhotell runt om i världen. Inkomsterna från lyxöarna gynnar definitivt inte Maldivernas lokalbefolkning. Det är viktigt att ta med sig. De som jobbar på resortöarna är fast där under många långa månader, och jag kan tänka mig att det som är paradis för oss turister är fängelser för de som jobbar varje dag, dygnet runt. Har man en gång jobbat i turismbranschen så vet man att jobbet aldrig tar slut, du ska vara tillgänglig jämt. Inte som att dom kan ta sig en vilopaus på en solstol och njuta av det vi kallar paradiset direkt. De som jobbar bor oftast i en egen liten ”by” i mitten av ön med höga staket utan insyn för turister. Det hade varit intressant att se hur dom bor, och framför allt hur trångt…
MALDIVES – TO BE OR NOT TO BE
Missförstå mig rätt. Otroligt tacksam över att jag hade möjlighet att komma dit och se den verklighet som inte syns utåt. En problematisk verklighet som ur ett perspektiv är ett paradis på jorden men ur ett annat helt ohållbart i längden. Jag vill älska den här platsen. Men det går inte. A complicated love story.
Detta är mina egna tankar och åsikter. Mina reflektioner från en 4-dagars vistelse Jag hoppas och tror att det finns öar som jobbar aktivt med hållbarhet och att fler blir medvetna om problematiken med dessa lyxresorter. Om någon känner sig provocerad över artikeln så ta gärna kontakt jag diskuterar mer än gärna och tar också emot tips om mer ecovänliga resorts i området. Resan hit var en kombinationsresa med Sri Lanka som huvuddestination och Maldiverna som ”bonus”. Vill man resa till andra paradis är mina bästa tips den lilla ”barfotaön” Caye Caulker utanför Belize i Centralamerika, Azorernas mer eller mindre okända övärld och de fantastiska stränderna på ön Formentera ett stenkast ifrån Ibizas vilda partyliv.
LÄS OCKSÅ
Karibiskt paradis på Caye Caulker: https://worldbytina.se/2019/11/28/belize-caye-caulker/
Orört paradis mitt ute i Atlanten, Pico en av Azorernas öar: https://worldbytina.se/2017/12/28/azores-pico/
Wow-stränder på ön Formentera utanför Ibiza: https://worldbytina.se/2014/08/13/ibiza-formentera/
____________________________________
WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.
#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism
All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.
Tack för en välskriven och viktig text. Synd om någon känner sig provocerad av sanningen. Lyxresor, vilket detta definitivt klassas som, är en form av nykolonialism som det pratas allt för lite om!