SPAIN | GALICIA

EUROTRIP 2018: Spain/Galicien –  Foz & Compostela de Santiago

Vi körde på krumelurvägar högt uppe bland molnen och långt nere i djupa dalar. Till och med jag blev lite åksjuk, aldrig hänt förr, kände mig alldeles yr och illamående, läskig känsla. Men naturen vägde upp, sjukt vackert, det kändes mer som vi var i Sydamerika än Spanien med alla dimmiga höga gröna kullar.

VILLAGE OF FOZ

Jag tycker oftast att dom bästa platserna man hamnar på när man reser ofta är dom oplanerade. Vi tittade på kartan och valde ut ett ställe utan minsta susning hur det såg ut. Kommer vi till en stad? En by? En strand? …eller är det bara en parkering? Det enda vi visste var att det skulle finnas en bra gratisparkering för bilar, husvagnar och husbilar. Väl framme i Foz som staden hette ramlade vi rakt in i en pågående stadsfest med fullknökade restauranger, öl för 13 spänn, ett säckpipe-band som underhållning och disco. Fullträff! Dagen efter utforskade vi den lilla mysiga staden full av restauranger, fiskebåtar och fina stränder, Playa Rapadoira och Playa de Tupide. I staden (eller ja, jag skulle nog kalla det byn) bor ca 10000 invånare och samhället har fiske som största inkomstkälla.

Kolla lite extra på bilderna med hög- och lågvatten, man blir verkligen förundrad över att en plats som är en enda stor sandstrand på kvällen helt plötsligt kan vara ett flera meters djupt hav när du vaknar nästa morgon (eller hur det nu var) lärde mig aldrig riktigt det där med tiderna för tidvattnet.

Efter ett dygn i Foz begav vi oss till ytterligare ett av Spaniens berömda sevärdheter – katedralen i Santiago de Compostela.

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Santiago de Compostela är utan tvekan mest känd för sin enorma katedral där aposteln Jakob den äldre sägs vara begraven – och efter att det blev känt började pilgrimer från hela Europa bege sig dit. Vägen dit blev sedemera känd som El Camino eller Jakobsleden som den heter på Svenska. Heliga Birgitta är en av många som vandrat den 160 mil långa leden med start utanför Lyon i Franska Le Puy-en-Velay. Många delar upp den i olika etapper, under flera år. Vanligast är att man går ca 80 mil, från St Jean Pied de Port i Frankrike, över Pyrenéerna till Spanien – den sägs också vara den vackraste delen. Ca 80 000 personer, så kallade pilgrimer går leden varje år…men det räcker med att gå 10 mil för att få certifikat och stämpel i passet som bevis på att du är pilgrimsvandrare. Nästa gång jag befinner mig på just den här platsen, utanför den snirkliga magnifika katedralen hoppas jag ha vandrat 80 mil…I wish! Men det får bli ett helt annat äventyr, nu fortsätter vi vår roadtrip mot Portugal!

One thought on “SPAIN | GALICIA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.