BILBAO | GUGGENHEIM

EUROTRIP 2018: Spain – Museo Guggenheim Bilbao

Museo Guggenheim Bilbao – för någon som gillar konst, design och arkitektur är det här huset en dröm att få betrakta, eller snarare beundra. Inuti byggnadsverket gömmer sig en extraordinär samling av verk inom modern och samtida konst.

Öppnades 1997 och är ritat av Frank Gehry – designat för att fånga ljuset och är sedan dess omnämnt som ett av världens mest spektakulära byggnader. Jag nickar och håller med. Detta är ett av två Guggenheim-museum, det första och kanske mest kända ligger i New York. Utöver det finns samlingar i Venedig och Dubai.Tiden räckte bara till för en titt på huset och skulpturerna utanför som Maman, jättespindeln av Louise Bourgeois (andra gången jag ser den live), den gigantiska hundvalpen, Puppy av Jeff Koons och den portugisiska tuppen Pop Galo av Joana Vasconcelos (ej permanent, utlånad till november 2018) och La Salve Bridge som inte är en del av Guggenheim, men som mer eller mindre blev det efter att den franska konstnären Daniel Buren kompletterade bron med L´arc Rouge, den röda triumfbågen på museets 10-års jubileum, 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.