BILBAO | GUGGENHEIM

MUSEO GUGGENHEIM BILBAO 2018 & 2022

Museo Guggenheim Bilbao – för någon som gillar konst, design och arkitektur är det här huset en dröm att få betrakta, eller snarare beundra. Inuti byggnadsverket gömmer sig en extraordinär samling av verk inom modern och samtida konst.

Museet öppnades 1997 och är ritat av Frank Gehry – designat för att fånga ljuset och är sedan dess omnämnt som ett av världens mest spektakulära byggnader. Jag nickar och håller med. Detta är ett av två Guggenheim-museum, det första och kanske mest kända ligger i New York. Utöver det finns samlingar i Venedig och Dubai. Tiden räckte bara till för en titt på huset och skulpturerna utanför som Maman, jättespindeln av Louise Bourgeois (andra gången jag ser den live), den gigantiska hundvalpen, Puppy av Jeff Koons och den portugisiska tuppen Pop Galo av Joana Vasconcelos (ej permanent, utlånad till november 2018) och La Salve Bridge som inte är en del av Guggenheim, men som mer eller mindre blev det efter att den franska konstnären Daniel Buren kompletterade bron med L´arc Rouge, den röda triumfbågen på museets 10-års jubileum, 2007.MATCH IN PLACE 2022
Våren 2022 fick jag åter möjlighet att besöka detta fantastiska museum. Det var inte ett helt vanligt besök, deltagarna i Match in Place som jag var inbjuden var VIP-gäster efter stängning till en privat visning av den nya utställningen MOTION Autos Art Architechture by Norman Foster. Men det slutar inte där, inne i foajén, mitt bland den mäktiga konsten hade de dukat upp för middag planerat och lagat av en av Bilbaos många Michelinkockar, Josean Alija som driver Nerua Restaurant. Världens mest eftertraktade bilar, magisk mat och livemusik. Vilken kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.