TRAINTROTTER: OSLO – BERGEN T/R 24H

TRAINTROTTER. 24 timmar tur och retur Oslo – Bergen på uppdrag av VY för att testa de nya sovstolarna i Pluss Natt (som Business Class fast på tåg) på Bergensbanen. Till Bergen med nattåg från Oslo och eftermiddagståg på returen. På så vis får man uppleva både soluppgång (för den morgonpigga) och solnedgång på väg tillbaka till Oslo. Bergensbanen är en upplevelse i sig – året runt!

BERGENSBANEN
Jag skulle egentligen ha gjort denna resa redan i mars men på grund av snöras kom vi bara till Hønefoss (eloge till tågpersonalen som tog ett klokt beslut att vända, trist och sitta fast uppe på fjället!). Denna gång gick det betydligt bättre och vid 7-tiden rullade vi in på Bergens station där en förbokad frukostbuffé väntade oss på anrika Grand Hotel Terminus ett väldigt kort stenkast från järnvägsspåren. För övrigt ett suveränt tips till alla som kommer med nattåget då man får rabatt med uppvisande av biljett.

Gör dig redo för 7 timmars ”train TV” med wow-iga landskap och norska byar, fjäll, berg, sjöar, glaciärer och en hel del tunnlar. Jag rekommenderar att ta en av vägarna under dagtid. Tar man nattåget så är det en god idé att sätta klockan strax innan soluppgång för att få se solen gå upp över de snötäckta bergen. Fram till och med maj är det fortfarande mycket snö uppe på fjällen. Jag har åkt denna sträcka både höst och vår, båda årstiderna är lika vackra.

Soluppgång över fjället

VY PLUS NIGHT
Här kommer en utvärdering av VY´s nya liggstolar. Det är alltså säten som automatiskt går att fälla ner helt plant till en 2-meters säng. Innovativt VY! För den som vill sova sig igenom färden över fjället finns öronproppar, sovmask, uppblåsbar kudde och filt redo på din stol. Måste erkänna att det var sjukt mysigt att krypa ner med kudde och filt och somna till världen som swishade förbi utanför fönstret. När alarmet ringde vid 6-snåret hade jag helt ärligt inte haft något emot att åka vidare ett par timmar till…

BERGEN CITY
Tre gånger har jag besökt denna fina norska västkustsstad. Tre gånger av tre har jag haft extrem tur med vädret = strålande sol, i det som sägs vara Norges regnigast stad med dryga 200 regndagar per år. Ta med paraply – just in case! I april hade körsbärsblommorna precis slagit ut, fortfarande lite kyligt på morgonkvisten men blev betydligt varmare framåt eftermiddagen.

Bergen Stasjon, since 1913

Bryggen of Bergen

BERGEN CARD
Med Bergenskortet kan du uppleva det mesta som Bergen har att erbjuda med utflykter till havs och fjälls, god mat och museum. Det är inte för inte som Bergen är en av de platser i Norge som har mest turister. Det finns massor att göra här! Du får rabatt till de flesta sevärdheter och museum som utsiktsplatserna Ulriken och Fløyen samt KODE och Bergens Konstmuseum. På denna tur fokuserade jag på det sistnämnda, konst! 4 museum för dryga hundringen. Det är en bra deal!

Just nu (våren 2023) kan du uppleva historisk konst av mästare som Munch och Picasso, politisk konst från Grönland, Stenersens imponerande konstsamling och samtida konstinstallationer av konstelever. Mer om konsten kommer i ett helt eget reportage under kategorin ”Art & the city”. Med Bergenskortet får du inträde till alla 4 konsthallarna/gallerierna för dryga hundringen.

Ta bergbanan upp till Fløyen, 400 möh.

WINE & DINE

Frescohallen – här äter man lunch med stil må jag säga.

The Tasting Room – Bergens bästa Bloody Mary (enig!)

Dwell Cocktail Bar – spännande drinkar med färska råvaror

Folk & Røvere – klassisk pub!

Fisketorget – delikatesser från havet, rekommenderar kungskrabbeben och färska ostron!

Mcdonalds – Ganska unik Mcdonalds eller hur? Maten är såklart densamma men utsidan skiljer sig definitivt från alla andra.

Vackra Frescohallen
Färska ostron från Fisketorget
Mcdonalds, really?

WHERE TO STAY

Hotel Oleana – boutique hotell med badkar (i) rummet. Kan ärligt säga att av alla hotell jag bott på i Norge är det här ett av mina absoluta favoriter.

Grand Hotel Terminus – pampigt hotell vägg i vägg med stationen. Nyrenoverat i klassisk hotellanda. Tummen upp för frukosten och möjligheten att  snygga till sig efter tågnatten.

Tips! Gillar du tåg och vacker natur, ta en avstickare från Bergensbanen och hoppa av i Flåm för en tur på Flåmsbana tur och retur till Myrdal.

LÄS OCKSÅ

Fler bilder från Bergensbanen i höstvinterskrud: https://worldbytina.se/2018/10/20/traintrotter-bergensbanen/

Reportage om Bergen från 2018: https://worldbytina.se/2018/10/10/norway-visit-bergen/

Semester i Norge 2021: https://worldbytina.se/2020/07/15/sor-norge-bobilsemester/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.