TOSCANY TRAVEL STORIES

TRAVEL STORIES FROM TUSCANY – Girls Only Tuscany Winery Trip! Fyra tjejer åker till Toscana för wine & fun. Från Florens via Siena, genom vindistriktet Chianti till medeltidsstaden San Gimignano för att slutligen få se det beryktade tornet i Pisa!

FIRST DAY OF FUN
First day of fun in Florens. Efter jag landat mötte jag upp en av vännerna som kommit en dag tidigare. Möttes på (högst troligt!) Florens dyraste takterass (St Sto on Arno) där dörrvakten ”skämtade” med oss om att vi inte var välkomna och där en pytte flarra billig bärs kostade 10 euro. Men fruktansvärd bra utsikt över stadens skyline får jag ändå säga. Efter den dyra upplevelsen körde vi en billigare variant, picknicköl på en trappa för people watching, sol och tjejsnack. Men innan dess han vi checka in på vårt mysiga airbnb och förbereda välkomstbubbel för dom andra två brudarna som var på väg. Ett kul tjejgäng där jag är den gemensamma nämnaren, en som jag träffat på Tjörn som vild tonåring, en via mitt jobb som scenkonstkommunikatör och en drack jag en himlans massa öl med i Thailand, Kambodja, Vietnam, Spanien…och Mexico. Bra gäng! Kvällen spenderades med vin, skratt och världens största charkbricka på omtalade La Prosciutteria Firenze. Alltså det va kött och ost för minst dubbelt så många, vi orkade typ hälften. Därefter pubrunda, eller ja först en bar (Hidden bar), sen förlorade vi två deltagare och jag och den sista kämpen körde ytterligare en bar (One Eyed Jack) innan läggdags.

TOURISTS IN FLORENCE
Stora sightseeingdagen. Dags att utforska varenda gata i stan. Eller ja, det är nog faktiskt stört omöjligt (åtminstone på mindre än tre månader). Vi började med den fantastiska katedralen som tornar upp sig över staden ”duomen” som vi kan kalla den. Korrekt namn: Basilica di Santa Maria del Fiore. Därefter vidare till marknaden, den kan vi kalla väskmarknaden. Hundratals marknadsstånd med väskor och åter väskor. Habegär skapas fort. 3 väskor blev inköpta – jag lyckades dock stå emot frestelsen pga fullt i både resväska och garderob (precis som om något av de skulle vara en rimlig anledning). Efter väskshopping behövs italiensk pizza & prosecco – det fann vi i den stora saluhallen precis intill marknaden.

Mercato Centrale. En kan då rakt inte strosa runt på Florens gator utan att dricka Aperot Spritz eller att testa den italienska glassen som säljs i varje gathörn. Spritzen intog vi på en solig uteservering vid Piazza de Republic och glassen med smak av marshmallows och panna cotta (sött men gott!) åt vi medan vi beundrade mästarnas allé vid (kolla upp Uffizi…) där Michelangelo, Dante, Da Vinci och Galileo tillsammans med andra viktigheter står uppradade som välbevarade statyer. Vad gör en om man vill ha utsikt över staden från ovan men inte jättesugen på att stå i kö i timtals att betala och sen gå hundratals trappsteg upp i ett kyrktorn? En tar såklart hissen upp till någon av stadens hotell med takbar, på Continentale drack jag en annorlunda bloody-drink. Bloody Marianna med inslag av röttvin. Intressant. Den drinken kostade lika mycket som en vällagad middag inklusive vin. Men vad gör man inte för en instagramvänlig utsikt.

Tonights dinner (efter att vi sett en galet vacker solnedgång) intogs på populära pasta placet El Gatto e la Volpe. Valet, en pasta carbonara. God, men inte bäst i test (jag gillar min pasta kokt och inte rå, al dente säger jag nja till). Plus i kanten ändå för väldigt trevligt ställe. Italiensk feeling, sådär mysigt som i Lady & Lufsen, fast utan romantiken. I min värld så har alla städer en ”pubstreet” så den gick vi på jakt efter – och fann två. En på ena sidan floden (Croce), och en på andra (Oltraro). Vi hamnade på sistnämna på en bar som också verkade fungera som bokhandel. Kul notis: kvällen innan satt en författare intill vårt middagsbord – på just den här bakhandelspuben (La Cite) hittade vi hans bok där releasefesten varit dagen innan. Synd att ingen av oss kan italienska. Vi får helt enkelt vänta på översättningen. Jag tror den hette Millenium.

THE WINERY TOUR
Dags för stora utflyktsdagen där två städer, två byar och en vingård stod på agendan. Med ryggsäckarna fulla av utflyktsvin begav vi oss till samlingspunkten för touren där vi hoppade på en buss med blandade nationaliteter – take us through Tuscany! Vi började med en stadsvandring i Siena med skulpturer av kända italienska män, människobarna som diar hunden: Romulus och Remus, den otroligt vackra medeltidskatedralen Duomo di Siena och den välkända kapplöpningsbanan Piazza del Campo (som jag tycker är ett idiotiskt påhitt, senast förra året dog en häst under loppet). Efter Siena åkte vi vidare bland gröna kullar och vinodlingar i regionen Chianti. Känt för sitt vin! Här stannade vi till på en vingård för lunch, vinprovning och möjlighet att köpa med vin hem. Kan rekommendera det röda Chianti Classico.

Därefter stod den charmiga medeltidsstaden San Gimignano på agendan, en lite by belägen högt uppe på ett berg med fantastiskt vacker utsikt över Toscanas gröna landskap. Magnifico I say! Här ska man äta den världsberömda glassen på Gelateria Dondoli…där åtminstone två av oss orkade stå i kö. Och det var det värt! Saffransglassen var suverän!

Dagens sista stopp – och höjdpunkt om jag får säga det själv. Lutande tornet i Pisa – första gången jag får se tornet live. Alltså det är så underligt med lutningen…att det inte rasar ihop. Lutade till och med mer i verkligheten än på bilderna, och då har dom ändå styrt upp det ca 45 cm under senaste renoveringen. Ytterligare ett underverk att checka av från bucketlisten. Check!

Efter 13 timmar av utflyktande behövs mat. Valet föll på Antica Trattoria Angiolino – och vilket bra val vi gjorde! Det här var något av det godaste jag ätit i Italien. Svårt att avgöra vem av oss som valde bäst rätt men citron och sparrispastan landade definitivt i topp, därefter små köttbullar (i massor!) tillsammans med tomatsås och potatismos (så svenskt haha), saffransrisotto och vildsvinsbolognese – ja ni hör ju. Välkommen till food heaven. Efter mat beslutade vi oss för en mindre pubcrawl (eller ja, tre av oss, en hamnade på dejt). Pop Café (hipster-stylish), Gosh (med fin flamingotapet!) & rockbaren One Eyed Jack.

PHOTO WALK & GNOCCHI
Photo walks – en av mina favvosysselsättningar. Så innan dom andra hunnit dricka upp sitt kaffe så gav jag mig ut på vift med kameran i högsta hugg och hittade de mest magiska platser. Ett medeltida torn, en rosenpark, en irispark och den gigantiska statyn gjord av Michelangelo uppe på utsiktsplatsen med samma namn. När jag kände mig klar (eller ja, för att vara ärlig sjukt kissenödig) så mötte jag upp dom andra på ett fik (Bar Osteria Golden View) inne i staden för toabesök & prosecco och lyckades sen övertala dom att hänga med mig upp igen. INGEN får ju missa den fantastiska utsikten – med oss köpte vi en flaska bubbel, det vill man ju dricka när man tittar på blommor. Allt blir så mycket roligare då. Efter blommor blev det dags för extremt sen lunch, nästan middag – dom bästa gnocchisarna jag ätit stod Ristorante Borghetto för. Sen splittrades vi, två gick och shoppade, två gick på barrunda. Gissa vad jag valde? =) Kvällen spenderades med lägenhetsparty, vin och ostbricka – och ett par öl på grannbaren One Eyed Jack´s precis som alla andra kvällar den här resan. Utnämnder det härmed till stadens favvohak med alla rätt, ja det krävs ju inte så mycket för mig, rock & öl. The place to be!

TIME TO GO
Den här tråkiga dagen som alltid dyker upp på alla resor – förr eller senare. Den här gången kom den lite för fort. Två lämnade innan solen gick upp, en annan efter frukost och själv hade jag några timmar för picknick, last minute shopping och tåg till flygplatsen bara för att mötas av DIVERTED FLIGHT – flyget hade flyttats till en annan stad så det blev att hoppa på en buss till Pisa (ca1,5 timme bort) och hålla tummarna för att jag inte skulle missa bytet i Wien – vilket gick alldeles utmärkt för mig. Lite sämre för många andra. Det här med att alltid ha gott om tid mellan flygen, det är ett hett tips oavsett hur lång eller kort flygresan är. Tips från coachen.

Ciao Bella! 

2 thoughts on “TOSCANY TRAVEL STORIES

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.