FLORENCE | THE IRIS GARDEN

WHEN IN FLORENCE. Det här är verkligen något du inte vill gå miste om, den spektakulära iristrädgården i full blom. Du har ungefär 20 dagar på dig att se de vackra blommorna, från slutet av april till mitten av maj.

In English. When in Florence. This is something you shouldn’t miss out on! You have about 20 days to visit the spectacular flowers in full bloom. From the end of April to mid May.


GIARDINI DELL`IRIS
Florens är vida känd för sina vackra trädgårdar, det här är troligtvis den mest unika av dem, Giardino dell´Iris, the Garden of Iris…eller på svenska, Iristrädgården som är en hyllning till denna fabulösa blomma som mer liknar en fantastisk fashionkreation. Eller kanske snarare tvärtom. Blommorna har fått vackra och en del lite mer roliga namn, vad sägs till exempel om ”Dwarf Bearded Iris”…

Trädgården har varit öppen för besökare varje år sedan 1957 och hundratals olika sorter från hela världen har odlats, såväl ovanliga som vanliga. Trädgården är nu mer en betydelsefull plats för bevarandet av dessa vackra blommor som hör till de äldsta blommor man odlat, tillsammans med rosor och liljor.

LOCATION
Trädgården hittas i närheten av Piazzale Michelangelo och Giardini delle Rose, rosenträdgården. Många kommer hit för att titta på de ståtliga rosorna och beundra utsikten över det toskanska landskapet men kanske främst för att se den imponerande David-statyn skapad av Michelangelo, 1873. Jag skulle säga att Iristrädgården är den främsta sevärdheten, framförallt då den enbart går att besöka under en väldigt begränsad tidsperiod under året, närmare bestämt de 20 dagarna då irisen blommar från slutet av april till mitten på maj. Jag gillar otippade sevärdheter som kräver både planering och tur.

THE NON-EXISTING RED IRIS
Iristrädgården grundades av The Italian Iris Society som också var initiativtagare till internationella Iris-tävlingen, International Iris Competition. Tävlingen går kortfattat ut på att försöka få fram den mest röda irisen som möjligt den färgen inte existerar naturligt. Än så länge har ingen lyckats. Den röda liljan som symboliserar staden Florence sägs enligt myten inte alls vara en lilja utan i själva verket en röd iris. Varje år koras också ”the most beautiful iris hybrid for the year”.

IRIS – THE NAME
Giglio eller giaggiolo på Italienska. Iris är regnbågens gudinna. Jag känner inte till några storheter vid det namnet förutom den amerikanska modedrottningen Iris Apfel. Iris är faktiskt en fantastiskt vackert namn, lite märkligt ändå att det inte har kommit tillbaka trots att det funnits i Sverige sedan 1800-talet.

Illustration av ikoniska Iris Apfel

ITALIAN IRIS SOCIETY
Håll koll på webben när trädgården är öppnar för säsongen (vanligtvis under slutet av april) eftersom blomningen är begränsad under ett visst antal dagar så är det lite olika från år till år. Besök Italian Iris Society: http://societaitalianairis.com/ (In Italian).

Ps. Rekommenderar att utforska trädgården i sällskap av fina vänner och en flarra bubbel.


LÄS OCKSÅ


Resedagbok från Toscana 2019: https://worldbytina.se/2019/05/22/toscany-travel-stories/

Körsbärsblomningen i Tokyo: https://worldbytina.se/2018/03/30/japan-tokyo/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.