ITALY | LAGO DI COMO

LAGO DI COMO. Vad har Fröken Julie, Greta Garbo och George Clooney gemensamt förutom att de synts på filmduken? Jo, Comosjön är deras gemensamma nämnare. Julie drömde om platsen enligt Strindberg, Garbo sägs ha bott flertalet gånger på anrika Grand Hotel Tremezzo och George Clooney blev stolt ägare av den pampiga villan Oleandra för drygt tjugo år sedan.

Greta Garbo and George Clooney by Como Lake. Created by AI & me.

Ta tåg och båt till Lecco och Bellagio vid Comosjön. Sjön må visserligen vara något överskattat i min smak. Men man kan inte uttala sig om platser man inte varit på så ändå väldigt glad att jag fick uppleva våren här, med välskötta trädgårdar, praktfulla hus och smakfull pasta.

BYARNA RUNT SJÖN
Det finns många byar runt den y-formade sjön. De största är staden med samma namn som sjön, Como och Lecco. Strax intill Lecco ligger Varenna som vi inte hann besöka denna gång men som står på bucketlisten för framtida besök tillsammans med Tremezzo och Menaggio.

Bellagio. Vårt fokus på denna resa var världsberämda Bellagio, som också givit namn åt det (kanske ännu mer) kända lyxhotellet i på The Strip i Las Vegas. De båda har lyx och kändisar gemensamt. Hit vallfärdar kändisar, eller gjorde i vart fall för ett par decennier sedan. Nu är det så vitt jag vet bara George Clooney kvar men gissar att hans gäster har ett å annat välkänt namn…

Det första som möter dig när du går av båten är flådiga hotell, uteserveringar och smala kullerstensgator. jag föreslår att du följer strömmen och tar första gatan upp mot ”stan”. Eller ja, stad å stad. Det är en miniby med några få gator kantade av privata villor med höga murar och alldeles för mycket pengar. Men du bör definitivt dricka cava på någon av vinoteken och lunch eller middag på någon av de klassiska tavernorna. Vårt val föll på La Lanterna (since 1982) som hade förvånansvärt bra priser, med tanke på var vi befann oss, och väldigt bra pasta – men det förväntar man ju sig överallt i Italien. Det är ju lite av ett krav.

För en extra upplevelse så vill jag starkt rekommendera trädgården Giardini di Villa Melzi aka Melzi Garden. Ett tidigare sommarresidens för en högt uppsatt person som nu är öppet för alla att besöka, mot en entré av 8 euro. Här finns välskötta trädgårdar, skulpturer, lusthus, växthus och museum. Vackert!

Till Bellagio kommer man med buss eller båt. Båt är ju helt klart det trevligaste alternativet och då får man också se de andra byarna från sjösidan. En biljett kostade (2023) 17 euro tur/retur med valfri avgång.

Lecco – en stad i miniatyr. Här finns butiker, restauranger och barer, och en hel del gatukonst. Ganska stor skillnad i stil och stämning från Bellagio.

Vi spenderade två nätter här, på ett hotell praktiskt beläget intill tågstationen i Lecco. Hotel Moderno, ett enklare hotell med gångavstånd till stadens restauranger och den berömda sjön. Som ju är anledningen till att man åker just hit. Till Lecco kommer du med enklast med tåg från Bergamo eller Milano.

Restaurangtips och varning i ett. En av kvällarna gick vi till Autentico Restaurang, snygg inredning och bra service. Kunde varit i vilken storstad som helst. Trendigt och helt i tiden. Förrätten jag beställde var suverän, köttbullar av pulled beef. Men sen kom vi till huvudrätten som var väldigt mycket mindre gott. Faktiskt riktigt äckligt. Alldeles för stora gnocci med knaperstekt (läs bränd) bläckfisk som smakade cigarettfimp och såsen såg ut som leverpastejssörja. Blir lite illamående när jag tänker tillbaka på den rätten…men vinet var gott! Det är ju viktigt att lyfta det positiva. Skulle ändå besökt stället igen men valt en helt annan huvudrätt.

Off to the pub! Gillar du irländska pubar och gin – bege dig direkt till The Shamrock Pub. Dom vet vad dom pysslar med när det kommer till ginbaren. Även om dom också nog hade hoppats att du själv är lite av en ginexpert också.

Det var allt jag hade att rapportera om Comosjön för denna gång – Italien levererar alltid, oavsett vart du åker!

LÄS OCKSÅ

Cinque Terre med tåg: https://worldbytina.se/2023/07/05/italy-cinque-terre-by-train/

Tåg till Venedig via Gardasjön: https://worldbytina.se/2019/10/01/traintrotter-munchen-venezia/

Vinäventyr i Toscana: https://worldbytina.se/2019/05/22/toscany-travel-stories/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.