SUSTAINABILITY | GLOBAL GOALS

De globala målen har funnits sedan 2015 då alla världens ledare tillsammans skapade 17 viktiga punkter att uppnå senast 2030. 

Inom loppet av en vecka har denna grafiska bild nått mig tre gånger; på ett event av organisationen Virke som tillsammans med andra aktörer i branschen tagit fram en vägledning för hållbart resande, på ett föredrag med författaren och grundaren till ”Spis opp maten” samt en föreläsning med Simon Strandvik om hållbara evenemang.

Söker du på ”Globala målen” eller Global goals” på youtube kommer mängder av filmer från organisationer, kändisar och företag att dyka upp. Det är bra att alla engagerar sig. Men jag kan inte låta bli att undra hur många som gör det för att det är bra för deras varumärke. Så kallad ”Greenwashing” som kortfattat innebär att ett varumärke/företag skapar en bild av att vara miljövänliga genom marknadsföring istället för att faktiskt göra verkliga insatser för miljön. Detta fick mig att börja rannsaka mig själv. Vad kan jag göra i egenskap av som resekonsult och resebloggare för att uppmuntra andra och framförallt förändra mitt eget sätt att resa. Nedan följer mina tankar och funderingar.

 1. Ingen fattigdom: Trots klimatkrisen tänker jag att det är viktigt att vi fortsätter resa till platser som är beroende av turism, utan turismen skulle flera platser på vår jord helt gå under av fattigdom. Turismen är många byar och öars enda överlevnad. Gynna det lokala! Unicef har flera bra gåvor för att hjälpa världens fattigdom: https://unicef.se/gavoshop

 2. Ingen hunger: Här måste resebranschen ta ett större ansvar och gynna det lokala i allt större utsträckning. Hotellkedjor kan ta större ansvar för sina inköp och resenärerna måste aktivt börja göra val genom att välja hotell som gör aktiva och medvetna val. Win-Win-Win!

 3. Hälsa och välbefinnande: Respektera landets regler om vaccinationer, turister utgör en risk genom att färdas genom olika länder och bära med sig smittor. Även om man själv inte tycker att det behövs ”Sverige har ju så bra läkarvård” så är det viktigt att man inte sprider smitta till andra. Ps. Använd kondom!

 4. God utbildning för alla: Jag vet att den svenska researrangören Rosa Bussarna som jag rest med ganska mycket ofta besöker skolor i bland annat Afrika för att öka kunskapen och samtidigt ge resenärer en chans att bidra ekonomiskt. För ett par år sedan rasade taket in på en skola i Malawi och en insamling startades av resenärer som varit där, att ha en koppling gör att människor har lättare att bidra.

 5. Jämställdhet: Enligt en rapport från Världsbanken från mars 2019 är det bara 6 länder i världen som är jämställda: Sverige, Belgien, Danmark, Frankrike, Lettland och Luxemburg. Det har också skett stora förändringar på ganska kort tid vilket är en positiv utveckling men vi har sjukt långt kvar. Jag tror och hoppas att turismen hjälper till. Jag tror inte på att bojkotta länder för dess kvinnosyn, att aldrig sluta prata om det är så mycket kraftfullare.

 6. Rent vatten och sanitet: Att en av tre personer i världen inte har tillgång till rent vatten är nog för många ganska chockerande att tänka på. Som turist i andra länder där detta är ett stort problem är det viktigt att inte slösa på vattenresurser, lakan och handdukar behöver inte tvättas varje dag, ta kortare duschar, ja allt sådant hjälper till. Jag läste nyligen om ett hotell som erbjöd prosecco till de gäster som skippar tvätten – hoppas bubblorna är ekologiska.

 7. Hållbar energi för alla: Här snor jag rakt av ett smart tips från Simon Strandvik. Han föreslår att man går in på sitt pensionskonto och ser till att man inte lägger sina pengar på fossila bränslen.

 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt: Liksom vid många andra punkter har resebranschen (men också resenärerna!) en otroligt viktig roll här när det gäller både jämlikhet och löner. Se till att de hotell du bokar och de restauranger du besöker har vettiga villkor för sina anställda, det kan vara svårt att ta reda på men snabba googlingar och recensioner kan ge ett hyfsat bra underlag för att kunna ta ställning. Reser du med svenska bolag bör detta inte vara en riktlinje utan ett KRAV.

 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur: Här kan jag inte påstå att jag har stenkoll, eller koll överhuvudtaget. Det handlar om saker över min kunskapsnivå, men utvecklingen inom elflyg och tåg (utan kol och diesel) hamnar här. KLM har gått ut med att elflygen är lanserade och våra nordiska tåg är ok enligt miljödirektiven. En liten bit på vägen…nu är det upp till kunderna att välja rätt och för det krävs mycket information och kunskapsspridning vilket vi alla måste hjälpas åt med.

 10. Minskad ojämlikhet: Den här punkten handlar inte främst om genus utan om samhälleliga villkor och rättigheter oberoende av kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, ålder m.m. Liksom punkt 5 så vill jag påstå att turismen kan hjälpa länder oavsett om det är landets kulturella värderingar, traditioner eller politiskt styre som gör att det ser ut som det gör. Genom att uppleva, prata, berätta och diskutera kan vi förändra.

 11. Hållbara städer och samhällen: Den här punkten, som jag förstår det handlar kanske främst om bofasta. Man tror att ca 70% av världens befolkning kommer att bo i städer 2050. För att det ska fungera så måste fokus ligga på bland annat bostäder, kollektiva transporter och källsortering. Om vi fokuserar på källsorteringen här så är jag otroligt överraskad över hur långt fram Sverige är tillskillnad från grannlandet Norge, och för att inte tala om England där det nästintill är obefintligt. Skärpning världen!

 12. Hållbar konsumtion och produktion: Den här punkten kan vi prata om i evighet. Men jag ska hålla det kort och koncist och snacka om mat. Vi måste sluta slänga ätbar mat och bara köpa det vi behöver. I Norge slängs en av 8 matkassar. Det är helt orimligt! Förr snackade det mycket om storhandling och veckohandling, jag tror inte på det. Kan vi istället börja handla det vi behöver när vi behöver det så tror jag på sikt att vi kan slänga mindre mat. Detta beror givetvis på vart man bor och om du måste ta bil för att handla, då kanske det fortfarande är mer effektivt att ”storhandla”. Kom ihåg: Gynna lokala producenter, köp second hand när det gäller möbler och kläder m.m. och äter du buffé (eller bokar hotell med all inclusive) tänk efter en extra gång på hur mycket som slängs…

 13. Bekämpa klimatförändringarna: Här har flyget fått extremt mycket kritik senaste året. Allt hör ihop och det går inte att peka en enda orsak, men sättet vi lever på i västvärlden har helt klart störts påverkan, och vi flyger. Massor. Jag är mycket engagerad i tågets ökade popularitet och kan vi skippa korta flygresor och mötas digitalt eller resa med tåg så är det toppen. Kanske har ni sett reklamen ”måste du verkligen ta flyget?. Detta flygbolag har även valt att ersätta en av sina populära flygsträckor i Europa med tåg. Jag kommer inte sluta resa, men jag förändrar gärna mitt sätt att resa och tar mig gärna ner och runt i Europa med tåg samt planerar långflygningar bättre.

 14. Hav och marina resurser: 8 miljoner ton plast hamnar i havet varje år. Hur är det ens möjligt? Ni som reser mycket har säkert sett stränder på flera håll i världen förvandlas till meterhöga berg av plast. Sköldpaddor trasslar in sig och dör och fiskarnas magar är fulla av allt annat än det vi kallar mat. Flera länder har börjat inse vad som händer och förbjuder plastpåsar och engångsartiklar av plast. Det finns alternativ. Nästa gång du blir erbjuden en plastgaffel, plastglas eller sugrör – fråga om alternativ, kan de inte erbjuda det. Gå till någon annan. Förändring sker på efterfrågan.

 15. Ekosystem och biologisk mångfald: Stoppa tjuvjakten genom att inte köpa souvenirer gjorda av utrotningshotade arter (det är det väl ingen i Sverige/Norge som gör fortfarande hoppas jag!?!?). Ät mindre kött. Plantera skog genom bland annat Vi-Skogen: https://viskogen.se/. Jag planterade nyligen 20 träd i Afrika och flera teatrar i Sverige har valt att plantera träd istället för att dela ut blommor vid sina premiärer. Det är också viktigt att inte stödja djurturism som enbart är till för att tjäna pengar. Jag har tidigare skrivit en artikel om detta: https://worldbytina.se/2018/02/22/animals-tourism/

 16. Fredliga och inkluderande samhällen: Det här är nog den absolut svåraste punkten att uppnå. Jag tror inte att varken krig eller människohandel kommer att upphöra 2030, men förhoppningsvis kan vi minska det. Men tyvärr känns det mest som ett önsketänkande. Om ni inte har koll på Ecpats´s arbete så är det dags: https://www.ecpat.se/. Ser ni något som inte är okej under en resa så måste det rapporteras. Många har en tendens att blunda för sådant som sker utomlands, men alla har skyldighet att anmäla. För flera år sedan var jag i Egypten och jag ångrar än idag att jag inte gjorde en anmälan. I ett av rummen på hotellet jag bodde på bodde också en medelålders man tillsammans med en ung tjej, runt 20. De var på rummet nästan hela tiden och jag kunde se att han fotograferade henne bland annat på balkongen i underkläder/bikini. Det kan ju ha varit ett helt legitimt arrangemang eller att de var där på resa tillsammans men min magkänsla sa något helt annat.

 17. Genomförande och globalt partnerskap: Inga av dessa punkter kommer att uppnås utan att världen samarbetar. Alla länder måste tillsammans se till att inga halkar efter i utvecklingen och ge bidrag och stötta de som inte är lika kraftfulla på egenhand. Det gäller också på personlig nivå. Att samarbeta med företag som behöver lyftas och sprida information om viktiga ämnen är mitt sätt att bidra.

Här kan du läsa mer om vart och ett av de globala målen. Mina tolkningar, tankar och funderingar är personliga och utgår utifrån mig själv, min kunskap och erfarenheter: https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/

In English: In 2015, world leaders agreed to 17 goals for a better world by 2030.hese goals have the power to end poverty, fight inequality and address the urgency of climate change. Guided by the goals, it is now up to all of us, governments, businesses, civil society and the general public to work together to build a better future for everyone. Read more: https://www.globalgoals.org/

4 thoughts on “SUSTAINABILITY | GLOBAL GOALS

 1. Så viktiga aspekter på resande! Håller med om allt. Utom kanske referensen under punkt 5 om de jämställda länderna. Bättre än andra, men absolut inte helt jämställda. Inte Sverige och absolut inte Frankrike som jag har en hel del erfarenhet av.

  1. Jag håller med om de ”jämställda” länderna, självfallet är vi inte där 100% i verkligheten. Hur Världsbanken har redogjort för det har jag inte gått in på min gissar att det utgår från lagen om lika rättigheter och att de länder som listas har jämn fördelning av kvinnor i chefspositioner och jämnare fördelning av hem & barn. Det är min gissning hur värderingen av ett jämställt land gått inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.