GONE SKIING | IDRE HIMMELFJÄLL

World by Tina på pressresa till invigningen av Sveriges allra nyaste skidanläggning i Dalarna – välkommen till vackra Idre Himmelfjäll!

SAGAN OM HIMMELFJÄLL

För några veckor sedan dök det upp en spännande inbjudan i brevlådan, nåväl, i inkorgen på mailen – ”Välkommen på invigning av Idre Himmelfjäll”. Efter lite research förstod jag att detta var något ganska unikt, en helt ny skidanläggning – i Sverige. Sagan om Himmelfjäll startade redan för 30 år sedan men nu var det alltså verklighet – trots många skakande huvuden och himlande ögon. I tisdags 17 december 2019 var Himmelfjäll redo att öppna sina 18 sprillans nya nedfarter och 8 liftar med jubel och applåder!


WINTER WONDERLAND

Pressbussen från Stockholm startade redan klockan fem på morgonen för att vara på plats till invigningen, vilket vi lyckades med – eller ja, nästan lyckades med. En dryg kvart försenade, förlåt och tack alla skidproffs, skolklasser, politiker, finansiärer, grundare och Kung Bore & Vinterdrottningen med sig följe som stod och väntade på oss. Vi åkte från ett regnigt Stockholm och möttes av ett vinterlandskap i nära 20 minus. Här snackar vi köldchock. Men vad gör väl det när allt är så vackert så en nästan svimmar. En vit gnistrande värld med snöklädda grantoppar, klarblå himmel, dimslöja över dalen och det där magiska ljuset. Det där magiska ljuset som bara finns på vintern, de få timmarna mellan soluppgång och solnedgång. Om vi hade tur med vädret? 100%!


Kung Bore och Vinterdrottningen från Tomteland i Mora. 

Pernilla Wiberg och Frida Hansdotter med flera tillsammans med delar av ensemblen från Tomteland.

SWEMESTER

Jag tycker det är otroligt kul att det sker saker i Sverige och vill verkligen slå ett slag för Sverigeturismen som ökar varje år. Självklart ska vi ta vara på Sveriges vackra land. En behöver inte alltid åka långt bort för fantastiska upplevelser när de finns alldeles runt knuten. Trenden pekar mot att jobben flyttar dit människor bosätter sig och inte tvärtom som det tidigare varit vilket skapar nya möjligheter för turism – speciellt på landsbygden. Swemester och staycation är uttryck som är här för att stanna!

BACKARNA

Här kan jag egentligen inte säga så mycket då jag själv inte är någon van skidåkare, sammanlagt har jag åkt fyra gånger i mitt liv, fem med denna. En gång i Hemsedal, en gång i Hassela, en gång i Ulricehamn och i Oslo Vinterpark förra vintern – så någon van skidåkare är jag definitivt inte. Men det gick, bra väldigt väldigt bra. På sprillans nya skidor och pjäxor åkte jag med på en guidad skidtur i fyra av pisterna av självaste skidproffset Frida Hansdotter som till och med fått en egen backe uppkallad efter sig – Fridabranten. Röda backar är tydligen inget problem för mig längre, kanske inte snyggaste tekniken men jag tar mig ner och tycker samtidigt att det är kul, och det är ju det viktigaste. Jag skulle säga att dessa backar är perfekta för nybörjare och lite mer ovana skidåkare som jag själv, långa sträckor med bra lutning, inte för fort inte för långsamt, alldeles lagom. Det här blir nog en populär destination för barnfamiljer, men det kommer att behövas bra transporter från Idre Fjäll, ett urval av restauranger, hotell och fler stugor – och enligt säkra källor är det på gång.

Läs också min upplevelse av Oslo Vinterpark, backen du nåt med tunnelbana: Oslo Vinterpark: https://worldbytina.se/2019/02/06/oslo-vinterpark/

FRAMTIDSPANING

Om några år tror jag att Idre Himmelfjäll har växt samman med den större anläggningen Idre Fjäll och kommer att bli en av de mest populära skidanläggningarna i Sverige, inte bara på vintern utan även sommartid men vandring, cykling och övernattning i mysiga fjällstugor. Fjällen är ju fantastisk under alla årstider. Ambitionen är att behålla det natursköna och inte förlora det i samband med byggnation och det hoppas jag verkligen att de lyckas med. Naturen är det som gör att Idre Himmelfjäll lever upp till sitt vackra namn.

Resan var en pressresa i samarbete med Idre Himmelfjäll. Jag vill också passa på att tacka chaufförerna från Bergkvara buss som var så trevliga och tog hand om oss på bästa sätt!

One thought on “GONE SKIING | IDRE HIMMELFJÄLL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.