DALARNA | SÄLEN & MORA

VINTER I DALARNA. Reportaget innehåller: Skidäventyr med afterski i Tandådalen och Hundfjället, middag på Högfjällshotellet aka ”Högis”, relax på Mountain Lodge och täljstensafton på Bulldog Lodge i Stöten samt rundvandring i ett av Sveriges mest unika konstnärshem – Zorngården i Mora.

SÄLEN: GONE SKIING
Tandådalen & Hundfjället

Jag växte inte upp i en familj som hade skidresor som högsta prioritet, ingen prioritet alls faktiskt. Första gången jag stod på ett par skidor var på en klassresa i 9:an, som 16-åring. Det här var 6:e gången i mitt liv som jag tog mig ned för slalombackar, i för mig svindlande fart. Den här gången var mitt modigaste. Även om jag bröt ihop i en (för mig) skitbrant backe och började lipa. Men jag tog mig ner. Det här var också mitt första vinterbesök i Sälen. Tidigare har skidturerna gått till Hemsedal (skolresa i 9:an), Ulricehamn (om det ens räknas), Hassela Skiresort, Oslo Vinterpark och Idre Himmelfjäll. Nästa år ryktas det om Österrike. Jag är redo att ta mig an högre höjder!

Vi hyrde en stuga i Tandådalen, två minuter från backen och tillbringade några dagar med att åka upp med liftar, ta oss ned för backar, gå på afterski med Björn Rosenström på högsta volym och äta finmiddag på Högfjällshotellet med ostron och Bloody Mary. Jag tror ändå att skidresor är något för mig – även om jag inte är någon ”sporty” person och egentligen försöker undvika alla vinteraktiviteter så mycket det bara går. Men jag erkänner, det är faktiskt kul!

STÖTEN: MOUNTAIN LODGE & BULLDOG LODGE
Upplevelsereklam för Bulldog Lodge

Mountain Lodge öppnade i Stöten 2018 och har nu skaffat hund. En hund i form av Bulldog Lodge som är placerat i en av skidbackarna. Att hela restaurangen är inspirerad av ägarnas hund Greta går inte att missa. Inredningen är mörkt nordiskt med trä och sten som huvudelement. Kontrasten ges form av enorma skulpturer av – ja vad trodde du, en bulldog såklart!

Mountain Lodge i Stöten
Bulldog Lodge mitt i backen

Bulldog Lodge öppnade så sent som 2022 och erbjuder något helt annat än klassisk afterski. Se till att boka bord på någon av deras populära täljstensaftnar för en kul upplevelse där du tillagar din middag själv direkt på bordet!

Tack Bulldog Lodge för en helt wow-ig utsikt över Stötens fjäll och en pepparsås som var ”to die for”. Kan du ta med din hund? Självklart, Greta hälsar alla välkomna!

Mer information och bordsbokning finner du här: mountainlodge.se/

MORA: HOUSE OF ZORN
I Mora finns ett av Sveriges mest unika och välbevarade konstnärshem.

Vi bokade in en guidad rundvandring i makarna Mr och Mrs Zorns vackra och för sin tid väldigt moderna hem, från 1886. Anders Zorn är en av Sveriges främsta konstnärer genom tiderna och hans målningar kännetecknas av kvinnor med former, oftast nakna. Emma kom, till skillnad från Anders från en mycket respekterad och välbärgad familj. Att gifta sig med en konstnär var inte aktuellt till en början så paret fick förlova sig i hemlighet. Att paret rest mycket och bott långa perioder utomlands märks i deras hem. Här finns detaljer och inredning från alla världens hörn. Inredningsstilen känns faktiskt mer aktuell nu än kanske någonsin. Det är ungefär precis exakt så som jag skulle vilja ha mitt framtida hem. En blandning av nytt (för sin tid) och gammalt. Praktiskt men ändå fokus på att det ska vara imponerande och coolt och ändå väldigt hemtrevligt. Inredningsgoal! Zorngården & Zornmuseet återfinns mitt i Mora, bredvid kyrkan. Där ligger också både Emma och Anders begravda. Anders dog 1920 av sjukdom i kombination med en ohälsosam livsstil. Emma levde fram till 1942 och efter hennes död donerades gården till Svenska staten.

Ps. Glöm inte att du måste boka tid för visning med guide, det är inte tillåtet att gå runt i hemmet på egen hand.

Roadtrip Oslo – Dalarna

LÄS OCKSÅ

Pressresa till Idre Himmelfjäll: https://worldbytina.se/2019/12/20/gone-skiing-idre-himmelfjall/

Sommar I Dalarna: https://worldbytina.se/2018/06/22/sweden-sightseeing-dalarna/

Oslo Vinterpark: https://worldbytina.se/2019/02/06/oslo-vinterpark/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.