TRAINTROTTER | 4 COUNTRIES IN 6 DAYS

TRAINCATION: Safe and sound stay on the ground. 4 länder och 5 städer på 6 dagar – helt utan flyg. Norge – Sverige  – Danmark – Tyskland. 

In English: 4 countries & 5 cities in 6 days – without flying!

Buss: Oslo – Göteborg 3,5 h (20 euro)

Tåg: Göteborg – Köpenhamn 3,5 h (30 euro)

Tåg: Köpenhamn – Hamburg 5,5 h (50 euro)

Tåg: Hamburg – Kiel 1 h (25 euro)

Båt: Kiel – Göteborg 15 h (140 euro)

Buss: Göteborg – Oslo 3,5 h (20 euro)

Resan gjordes som en förstudie inför mitt examensarbete ”Train is the new plane” – en kvalitativ undersökning över tågresandets ökning i Skandinavien och sponsrades av Hotel Royal i Göteborg, Skånetrafikens Öresundståg, Stena Line samt ett stipendie från resebranschen.

Vårt sätt att resa är på väg att förändras, i mitt kommande examensarbete har jag valt att fokusera på tåg som transportmedel och studera dess nyfunna popularitet och hur samhällets klimatångest påverkar våra val. Transporten blir en del av helheten och fokus ligger inte längre enbart på destinationen utan även vägen dit. Jag tror också på sikt att vi lär oss uppskatta vår närhet i högre grad, weekenddestinationer i vårt eget land samt närliggande länder såsom Tyskland stiger i värde. Låt resan bli en del av resan, det hållbara resandet. Vi välkomnar ett nytt sätt att semestra: Traincation

DESTINATION: OSLO

Jag startar min resa i Oslo. Staden jag nu mer kan kalla min hemstad. Vackra Oslo med närhet till såväl fjäll som fjordar. Mat är i dyraste laget, men hotellpriserna är ungefär desamma som i Sverige. Under en vistelse här rekommenderar jag att besöka minst en av skulpturparkerna, Vigeland eller Ekeberg. Beundra arkitekturen i området barcode, operahuset och Tjuvholmen. Väl på Tjuvholmen bör en också besöka konstmuseet Astrup Fearnley med konst av bland andra Jeff Koons och Damien Hirst. För lunch eller middag skulle jag valt min favoritrestaurang Sudøst, fantastiskt sushi och asieninspirerade rätter. Vill en göra en Oslo night out är det området Grünerløkka som gäller. Här finns fler tips: https://worldbytina.se/2019/07/24/100-things-to-do-in-oslo/


Oslo Operahus

Över svenska landsgränsen till Göteborg går det smidigt, en bussresa på 3,5 timmar. De flesta föredrar bussen framför tåg denna sträcka då det är fler avgångar och priserna är vänligare mot plånboken – men med samma transporttid. Men jag tror på framtida förbättringar med bra tågförbindelser till såväl Göteborg som Stockholm. Det behövs. Ropen är höga, det är dags att lyssna – Vy och Sj.

DESTINATION: GÖTEBORG

Göteborg, Sveriges näst största stad belägen ca 3 timmar från samtliga huvudstäder i Skandinavien. Stockholm, Oslo och Köpenhamn En väldigt bra utgångspunkt med andra ord. Väl framme i staden Göteborg checkar jag in på det familjeägda Hotel Royal bara ett par minuter från centralstationen, hotellet visar sig vara Göteborgs äldsta hotell, byggt 1852. Det känns i väggarna. Ägarna har valt att fokusera på att behålla sina historiska anor och visa upp det. När du står i hotellfoajén, Titta upp i taket så förstår du vad jag menar. Servicen är on top bland annat serveras gratis ”afternoon tea” med en fantastiskt god kaka som jag åt medan jag läste senaste numret av Vagabonds resemagasin. Utbudet av magasin var stort, inte ofta man ser det på svenska hotell längre. Även frukosten var toppen, extra eloge för deras citron och ingefärsshots – precis en sådan som behövs när en går upp i ottan för att hinna med morgontåget ner till kontinenten. Next stop Copenhagen!

Göteborg är en ständig favorit hos mig med kvarterskrogarna på Hisingen, helgerna på Andra långgatan, det levande musiklivet och alla bra restauranger och fik. Mina favoriter är utan tvekan Jimmy & Joans New York för färska bagels till frukost och Tacos & Tequila för middag med vänner. Här kan du läsa fler av mina Göteborgstips: https://worldbytina.se/2019/04/19/sweden-visit-gothenburg/ och här kan du läsa mer om det trevliga familjära hotellet med det vackra innertaket som vi övernattade på: https://worldbytina.se/2019/10/24/gothenburg-hotel-royal/


In English: Hotel Royal Göteborg, since 1852. Wanna stay in the oldest hotel In Gothenburg? This is your pick. A family owned hotel close to the central station – the perfect spot for traintrotters. It´s stylish but still cozy – AND they serve ”afternoon tea” or in Swedish ”fika” for free along with the magazine by choice. When in the reception, don’t forget to look up… The breakfast buffet was unpickable served on plates with an old fashion touch and the lemon and ginger shots was on top. They nailed it. From now on this will be my first choice for a stopover or weekend hangout in Gothenburg.  Isn´t it great that Gothenburg is approx 3 hours away from all three of the Scandinavian capitals?

DESTINATION: KÖPENHAMN

Vi hoppade på morgontåget 08.55 från Göteborg C ner till Köpenhamn och 3,5 timmar senare hade vi nått fram till vår slutdestination för dagen, København H. Färden gick genom västkustens fina orter såsom Varberg, Falkenberg och min personliga sverigefavorit Helsingborg tills vi slutligen åker över Öresundsbron till Danmark. Tips om du har tid, stanna en natt i Helsingborg, det är en så mysig stad med närhet till både hav och natur: https://worldbytina.se/2018/05/22/sweden-visit-helsingborg/

Öresundståget tog oss fram utan minsta försening och vi var framme i Köpenhamn lagom till lunch där vi startade vårt Köpenhamnsdygn med varsin flarra Tuborg på ökända Jernbanecafeen och därefter letade vi upp vårt hotell, Scandic Weber i Vesterbro som visade sig vara ett mer personligt Scandic än vad jag är van vid, tummen upp! Vesterbro blev det område vi valde att fokusera på under hela vistelsen, mycket på grund av närheten till stationen. Vill en däremot upptäcka Köpenhamns för första gången är det Strøget, Nyhavn, Tivoli, Kongens Nytorv, Kødbyen, Christiania och De lille havsfrue en snarare bör lägga fokus på.

Här finns mina travel stories om besök i Köpenhamn, Fynshav, Aarhus, Louisiana och Fredrikshamn: https://worldbytina.se/category/nordic-countries/denmark/.

Här finns mer att läsa om det stationsnära området Vesterbro: https://worldbytina.se/2019/12/11/copenhagen-vesterbro/

In English: On the way from Oslo/Gothenburg to our weekend getaway in Hamburg – we jumped on Öresundståget from Göteborg C 08.55 and arrived at København H 12.28, with no delays  and ready for a Tuborg o´clock at the classical Jernbanecafeet and a sour beer at Mikkeller Bar – when in Copenhagen!

DESTINATION: HAMBURG

På dryga 5 timmar kommer en fram till Hamburg från Köpenham beroende på vilket tåg en väljer. Vi spenderade två nätter i den galna partystaden som visar sig vara en kaotisk blandning av Ayia Napa på Cypern, Khao San Road i Bangkok och Red Light District i Amsterdam. Välkommen till Hamburg…eller Philipsburg som världens traintrotters döpt om det till. Läs mer om festen i St Pauli och Reeperbahn: https://worldbytina.se/2019/11/13/hamburg-reeperbahn/

In English: Two nights in the party town of all party towns. Hamburg or Philipsburg as the traintrotters  of the world may call it. If you’re not a traintrotter you will probably not get the joke. We took the early morning train from Copenhagen to Hamburg, about 5 hours train ride. Our destination in Hamburg was legendary St Pauli & Reeperbahn where we spent our days partying, partying and partying. Highlights: Beach bar Strand Pauli, Michael Monroe concert at HeadCrash, Mexikaner shots at Bermuda, tasty dumplings at Kokomo and the Sunday brunch buffet at Café May.

DESTINATION: KIEL

Tåget från Hamburg till Kiel tog ungefär en timme, biljetter kunde köpas i automater på stationen för ca 25 euro, finns troligtvis billigare alternativ om en bokar i förväg. Trevligt dubbeldäckar-tåg med tvättade fönster, det är viktigt för reseupplevelsen tycker jag! Väl framme i Kiel tog vi en solig promenad i hamnen och tittade på segelbåtarna som ännu inte gjorts redo för vintern. Vi begav oss också till närmsta köpcentrum, det är liksom det en gör i Kiel, shoppar alkohol och annat skoj. Speciellt om en bor i Oslo där allt är tusen gånger dyrare. Efter att vi köpt ungefär så många flarror Mexikaner vi orkade bära checkade vi in i vår hytt på Stena Germanica för färden tillbaka till Sverige. Senast jag åkte Kiel-färjan var 2009, den var sig lik. Vi drack bubbel, blev serverade en god måltid i restaurangen och efter en natts sömn var vi framme i Göteborg. Jag hade kunnat välja att ta en annan färja direkt till Oslo, men det är ju alltid trevligt med sällskap så omvägen Göteborg – Oslo var helt klart värt det. Dessutom hann jag besöka bagelsproffset hos Jimmy & Joans New York som behandlar alla gäster som att de vore världens viktigaste kunder. Solklart favvoställe!

In English: A great alternative if travelling by train to Hamburg but don’t wanna go the same way on the return. From Hamburg to Kiel it´s only one hour by train, passing a few cute villages on the german countryside. Plan a few hours to explore Kiel while you’re there, walk around the old town or go shopping, I´ve heard that Primark is opening in november…If the night trains would go more often to a reasonable price that might be my first choice – but for now I´ll go with the ferry with a comfy bed, restaurants, bars and tax free.

FÖRDELAR MED ATT TA TÅGET

…det är inte bara den uppenbara miljöaspekten som gör tåget ett trevligt alternativ till flyget. Man kan ha med picknick, även drickbara produkter vilket flyget inte tillåter (om det inte är köpt innanför säkerhetskontrollen då förstås). Det blir mer naturligt att prata med andra resenärer när en sitter i samma kupé och inte på rad. Utsikten är så mycket mer varierande än bara blå himmel och moln samt att det går att lyssna på poddar och musik utan svindyra brusreducerande lurar. Sa jag att jag tycker det är toppen att åka tåg?!

2 thoughts on “TRAINTROTTER | 4 COUNTRIES IN 6 DAYS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.