WIENERSCHNITZEL O´CLOCK

WHEN IN VIENNA – och jakten på stadens bästa wienerschnitzel aka Österrikes nationalrätt. Vid mina olika besök i staden har jag ätit schnitzel varenda gång. Det är ju så gott. Men vilken restaurang serverar den bästa? 

Om jag ska vara helt ärlig så skiljer det ju inte så värst mycket i smak, schnitzel är ju schnitzel. Paneringen är viktig, knaprig och gärna ganska salt, mycket citron och som tillbehör (alltid!) deras goda österrikiska potatissallad med gurka och smak av vinäger. Och tunn, schnitzeln ska helst vara så tunn som möjligt och såklart vara tillagad på kalv.

FIGLMÜLLER – Home of the Schnitzel, since 1905. I Wien finns två restauranger, den anrika och en nyöppnad som slog upp portarna 2001 för att möta den stora efterfrågan. Vi försökte haft ett bord här en ganska sen lördagskväll men icke sa nicke, här är det bordsreservation som gäller. Nästa gång ska vi vara med förberedda. Även om jag misstänker att varumärket bygger mycket på location och turism – troligtvis är det inte hit Wien schnitzelälskande invånare går. Vi letar vidare. Mer info: https://figlmueller.at/en/

REINTHALER´S BEISL. Vi hamnade till slut här, på Reinthaler´s Beisl – en traditionell restaurang inredd i trä med mer eller mindre bara panerad mat på menyn, vårt val föll på deras klassiska schnitzel och en annan favvorätt – Cordon Blue. Trevlig atmosfär och väldigt god mat – rejäla portioner till rimliga priser. I närheten av Stefansdomen. Mer info: https://www.reinthalersbeisl.com/


KERN´S BEISL. Det här stället rekommenderar jag om en vill äta schnitzel-lunch i solen, mitt i city, det gjorde jag en varm vårdag i maj 2018. Som bonus ingår en brödkorg full av stora kringlor som jag älskar och bröd kryddat med kummin. Och deras schnitzel? Ja den fick tummen upp av kring bordet (…det fick även deras gulasch!)! Mer info: https://www.kernbeisl.at/

OTHER TIPS! Andra restauranger som jag fått tips om men inte besökt är: Pfarrwirt – Wiens äldsta restaurang, Skopik & Lohn på Leopoldsgasse samt Schnitzelwirt som på sin webbplats skryter om Wiens bästa och största schnitzlar ”Die größten und besten Wiener!”. Det vill en ju gärna testa sanningshalten i!

WINNER? Min bästa schnitzelupplevelse i Wien är ännu inte korad, av de jag testat har alla faktiskt varit lika bra. Möjligtvis att potatissalladen var snäppet bättre på Reinthaler´s (…även om portionen kunde varit större). Det jag kan konstatera är att en äkta wienerschnitzel ska ätas i Wien – och du blir sällan besviken.

One thought on “WIENERSCHNITZEL O´CLOCK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.