SLOVAKIA |  BRATISLAVA

BRATISLAVA. På snabbvisit i Slovakiens huvudstad för födelsedagsfika i världsklass.

LUGNET FÖRE STORMEN
…eller snarare lugnet före lockdown. Innan många av världens länder stängde sina gränser och gav världens invånare utegångsförbud så lyckades vi fira en födelsedag i Bratislava med en magiskt god chokladtårta och prosecco. Utan en aning om att det skulle bli vår sista spontana resa på vääääldigt länge.

PÅ PROMENAD GENOM BRATISLAVA
Från Österrikes huvudstad Wien till Slovakiens huvudstad Bratislava tar det bara en drygt timme med buss. Vi passade på att slå två städer i en smäll så att säga. Häng med på en dagsutflykt genom den för mig otippat vackra och charmiga staden. Kullerstensgator, snirkliga byggnader och pampiga slott blandat med en kladdig chocolate cake och japansk ramen till lunch.

CHARMIGA ”OLD TOWN”
Då vi hade en ganska begränsad tid i staden så fokuserade vi på att utforska gamla stan och dess omgivningar. Jag låter bilderna nedan berätta sin egen historia.

BLÅ KYRKAN & LEGENDEN OM ELISABET
Sankta Elisabets Kyrka, mer känd som ”Den blå kyrkan”. Denna ganska unika kyrka är byggd i början på 1900-talet inom det vi kallar jugend eller art nouveau. Detta är en av Bratislavas mest besökta sevärdheter och är tillägnad hertiginnan Elisabet av Thüringen (även Elisabet av Ungern) som ses som ett skyddshelgon och symbol för välgörenhet. Det finns en legend om Elisabet som berättar om hur hon en gång tog med sig en påse bröd till fattiga, i hemlighet då det inte var accepterat. Hennes man kom på henne och bad att få titta i påsen – vars innehåll d mystiskt förvandlats till rosor.

BRATISLAVA CASTLE
Detta slott har en av de bästa utsikterna över Bratislava, beläget uppe på en kulle strax ovanför gamla stan. Från Krontornet kan en se både Ungern och Österrike som Slovakien gränsar till. Gotisk, renässans och barock. Det här slottet har gått igenom många historiska epoker sedan 900-talet då det byggdes. 1811 är ett viktigt men trist årtal – då brändes det tydligen ner av fulla österrikiska soldater. Med flit eller av misstag kan en fråga sig, det brukar benämnas som en olycka. Det blev inte återuppbyggt förrän under 1950-talet då det gjordes omfattande undersökningar för att återställa slottet från sina forna glansdagar. Och det har de lyckats väl med. En väldigt imponerande byggnad med mycket historia – trots att det är nybyggt. Slottet inrymmer också Slovakiens Nationalmuseum med mycket arkeologiska fynd bland annat Venus of Moravany, en liten skulptur av en kvinnokropp gjord i mammutelfenben som har daterats ungefär 23 000 år tillbaka. Riktigt coolt alltså!

ART & THE CITY BRATISLAVA
Någon direkt konstjakt hann vi inte ge oss ut på, men vi hittade den populära skulpturen med mannen som kommer upp ur gatan och en fin väggmålning i form av en söt räv.

NOSTALGIBAR
Gillar du retro- och nostalgibarer bör du besöka CAFE STUDIO CLUB för en kaffe eller drink. Går du dit på kvällstid är chansen stor att underhållningen består av ett liveband.
Location: Nedbalova 14

JAPANSKA NUDLAR
Asiatiskt står på menyn på japanska restaurangen RAMEN KAZU. Här blir du serverad goda dumplings, rykande het ramensoppa och kall japansk öl. Det här var riktigt bra!
Location: Panská 15

FIKA I VÄRLDSKLASS
På MONDIEU kan du fika i världsklass. Med världsklass menar jag bubbel och chokladtårta. Tårta bör alltid serveras med bubbel. Champagne, Prosecco eller Cava gör detsamma, så länge som det är kallt, bubblar och serveras i fina glas. Det finns två Mondieu i Bratislava, båda ligger centralt och ganska nära varandra. Rekommenderas varmt om du gillar vackra och goda bakverk.
Location: Panská 27 & Laurinská 1

WIEN – BRATISLAVA T/R
Det går att åka buss, tåg eller båt mellan städerna. Flera bussbolag kör sträckan Wien – Bratislava, vårt val föll på Flixbus. Resan tog en dryg timme och kostar ca 5 euro per resväg och busstationen ligger alldeles intill gamla stan. En kan också hoppa på bussen från Wiens flygplats då det ligger på vägen, vill en flyga hit är det att rekommendera då det oftast är billigare än att flyga direkt till Bratislava. Nästa gång är jag nyfiken på att testa flodkryssningen längst med Donau, den sägs vara väldigt vacker, speciellt under vår och sommar.

LÄS OCKSÅ
I Wien tog vi upp jakten på världens bästa wienerschnitzel: https://worldbytina.se/2020/03/18/wienerschnitzel-oclock/

 

8 thoughts on “SLOVAKIA |  BRATISLAVA

 1. Bratislava är en trevlig stad, men liten. Bra för en dagsutflykt från Wien.

  Den verkliga UNESCO-skattkammaren i Slovakien är utanför Bratislava, – många berg, grottor, vandring och alla de små historiska städerna med medeltida slott med underbart landskap i bakgrunden. Det är ett litet land så ibland tar det bara 15-60 min bilresa från ett slott till ett annat 😀

  Bilderna du tog är fantastiska. Tack

 2. Funderade på att åka till Bratislava när jag var i Wien, men valet föll på en något längre bussresa till Prag.
  Ser ut att vara en riktigt charmig stad, och den blå kyrkan känns som ett måste på min bucket list.

  1. Ja det är en otroligt liten och charmig stad, men helt ärligt så slår den inte Prag så du gjorde ett bra val. Hoppas du får chans att stanna till i Bratislava i framtiden. /Tack från Tina

 3. Jag har kvar fem europeiska länder och Slovakien är ett av dem. Har varit i Wien för 15 år sen, men står på min lista att göra en dubbelresa som denna. Gillade Wien och vill ju besöka båda när de är så nära.

  1. Oj, bara 5 länder kvar i Europa, inte illa! Jag har kvar Georgien, Island, Liechtenstein, San Marino, Serbien, Slovenien, Ukraina och Vitryssland (…och Ryssland om en räknar det till Europa).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.