SMÅLAND | LINNÉS RÅSHULT

ÖPPNA LANDSKAP, LINNÉ & EN SÅRBAR BLOMMA. I höstas besökte jag kulturreservatet Linnés trädgård och kulturstigarna i Småländska Råshult vid Diö.

Sveriges vackerhet upphör aldrig att förvåna. Här, i Småland, hamnade jag i somras när jag och ett par vänner åkte runt i Sverige och campade. Jag skulle ljuga om jag sa att det var en slump. Men det var definitivt en överraskning för mig då jag inte ens visste om att den här lilla pärlan ens existerade. Men det visste min vän. Vännen som besitter stor kunskap och intresse för den botaniska världen.

HÅRDROCK & BOTANIK
Natten innan hade vi campat vid sjön Vidöstern i Dörarp, en plats som hamnade på (hårdrocks)kartan när Metallicas turnébuss körde av vägen och basisten Cliff Burton omkom. Men det är en annan historia. Nu ska vi fokusera på en annan karl som inte längre är vid liv, Carl von Linné. Vi ska nämligen besöka en del av hans föräldrahem som nu är ett kulturreservat. Välkomna till Linnés trädgård & kulturstigarna i Råshult, vid Diö.

ÖPPNA LANDSKAP
Här är 1700-talet bevarat i form av såväl byggnadskonst och växtlighet. Det är som att komma till en annan tid, och ja, i stort sätt är det ju det då det är som att promenera i ett utomhusmuseum. Rödmålade trähus, klassiska gärdsgårdar, äppelodlingar och öppna landskap med vackra ängar. Det är så…svenskt. Det här är Sverige för mig.

I LINNÉS FOTSPÅR
Carls intresse för växter var inte någon slump. Det var hans pappa, kyrkoheden Nils Linnaeus, som skapade trädgårdarna på gården Råshult, dels för medicinskt syfte, dels för att blommor är vackra att se på – och såklart, allra främst för att odla ätbara produkter. Vi bör ha i åtanke att alla gårdar på den tiden i princip var självförsörjande. Det var alltså här, på denna plats som sonen Carl påbörjade den växtförteckning på latin som han senare kom att bli odödlig för.

JAG & LINNÉ
Jag vill vara tydlig med att detta inte är någon personlig hyllning till Carl von Linnés arbetssätt och synsätt på världen. För många år sedan, i samband med Linnéåret 2007 satte teatern jag då jobbade för som marknadsförare upp en föreställning om Linnés liv och levene, Prästkragen vill jag minnas att den hette. Jag gillar titlar som är tolkningsbara, istället för att bli präst som hans far valde Linné vetenskapens väg. Det jag vill påpeka är att ju mer en läser om hans systematiska system att dela in vår värld i arter och raser – desto mer mörkrädd blir en, hans och andra dåtida vetenskapsmäns tankesätt är ett av problemen världen brottas med än idag, flera hundra år senare.

Minnesmonument över Carl von Linné
Minnesmonument över Carl von Linné

EN SÅRBAR BLOMMA
När vi gick längst med en av kulturstigarna över ängen fick vi syn på en alldeles speciell liten blålila blomma. En vacker trumpet från växtfamiljen gentiana som består av drygt 400 olika arter. Den vi såg var en gentiana pneumonanthe, en klockgentiana som är rödlistad under beteckningen VU som står för sårbar. Det var tur att jag hade en privat guide med mig annars hade jag troligtvis inte upptäckt den och definitivt inte vetat att den var speciell.

Gentiana Pneumonanthe

Gentiana Pneumonanthe
Gentiana Pneumonanthe

Besök Linnés Råshult digitalt om du vill veta mer om platsen: https://linnesrashult.se/


LÄS OCKSÅ

…campingäventyret i Sverige sommaren 2020: https://worldbytina.se/2020/09/25/camp-sweden/

…om mina äventyr i Småland bland häxor och troll: https://worldbytina.se/2018/07/08/sweden-sightseeing-smaland/

…och mina samlade highlights från ALLA Sveriges landskap: https://worldbytina.se/2020/04/24/explore-sweden/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

3 thoughts on “SMÅLAND | LINNÉS RÅSHULT

  1. Linné är en världsberömd svensk. Här i UK går han under namnet Linneus och är vida känd, även om de flesta inte vet att han är svensk.
    Jag har besökt Råshult en vacker sommardag, en upplevelse. Även besökt hans Hammarby utanför Uppsala och stadens botaniska trädgård och ytterligare en trädgård han är förknippad med i staden.
    Kul att uppväcka minnen genom bilderna och texten från Råshult.
    Trevlig helg!

  2. Ja här har man hängt mycket. Är både döpt och konfirmerad i kyrkan där hans far var präst. Fast det förstås, den är rejält ombyggd sedan dess. Nu ännu en så kallad Tegnérlada som så många i den delen av Småland. Fina kyrkstallar däremot.
    Råshult är mysigt på midsommardagen icke coronaår. Då är där spelmän och dans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.