SOMMAR I NORGE | ØSTLANDET

ØSTLANDET. Sommarsnö, bad i iskall fjällsjö, utsikt från 1883 meters höjd och färsk grillad öring. Sommaren i Norge är svårslagen. Häng med över Hallingskarvet till Geilo, Gaustatoppen, Rjukan & Tinnsjå.


MINA TOPP 3 ØSTLANDET

 1. Utsikten från Gaustatoppen
 2. Sommarsnö
 3. Öringfiske i Geilo

Läs också om vårt äventyr genom Sørlandet: https://worldbytina.se/2020/08/24/semester-i-norge-sorlandet/ och Vestlandet: https://worldbytina.se/2020/09/17/semester-i-norge-vestlandet/


SOMMARSNÖ PÅ HALLINGSKARVET

Dag 14. Från Flåm åkte vi genom vackra Aurlandsdalen, längs med Geiteryggen förbi Hallingskarvet Nationalpark och Strandavatnet mot Geilo. Magiska vyer mötte oss med snötäckta berg och isblå sjöar – över 1000 meter över havet. Sommarsnö!

ÖRINGFISKE I GEILO

Väl framme i Geilo parkerade vi bilen vid Ustedalsfjorden och köpte fiskekort online. På menyn stod öringfiske och sol & bad i iskall fjällsjö, med betoning på ISKALL. På kvällen grillade vi fisken vi fått, vid stranden. Grillad öring med enris kan vara något av det godaste jag ätit i fiskväg! Vi hade egentligen tänkt att vandra Prestholtstien, men vägen upp till startpunkten var tyvärr fortfarande stängd för vintern och skulle inte öppna förrän om en vecka, första helgen i juli som brukligt. Så den vandringen får vänta tills nästa gång vi är i närheten.

Jag rekommenderar frukost på Ro-Kro = rejäla portioner till väldigt rimliga priser (vi är ju ändå i ett av världens dyraste länder), 100-150 kr för en tallrik med ägg, bacon och stekt potatis + kaffe & juice. That’s what I call breakfast for champions!

Vill en åka hit går det tåg flera gånger per dag från Oslo. Fin liten by med många butiker, hotell, stugbyar och restauranger. Bra utgångspunkt för flera olika vandringar, fiske och bad sommartid. På vintern är det en populär skiddestination.

Tips! Åker du drygt två timmar norr om Geilo vill jag också passa på att tipsa om Beitostølen som är en vacker plats att besöka, oavsett årstid. Här kan du läsa om mitt besök där: https://worldbytina.se/2020/08/31/norway-beitostolen-resort/

GAUSTATOPPEN 1883 MÖH

Dag 15. Gaustatoppen benämns ofta som ett av Norges vackraste berg – och kanske ett av de enklaste att bestiga, både för vuxna och barn då det inte är så svår terräng. Bilvägen upp till startpunkten var nästan lika krumelurig som Trollstigen, men inte lika lång och brant. Vi hade superflax och lyckades pricka in dagen då Gaustabanen öppnade för säsongen. Vi valde därför att ta bergsbanan både upp och ner istället för vandringen. Något jag ångrade i efterhand, vi hade ju i alla fall kunnat gå ner. Att gå tur och retur tar mellan fyra till fem timmar. Bergsbanan däremot tog bara en kvart, en väldigt väldigt brant och iskall kvart. Väl uppe på toppen åt vi toppvåfflor som en bör i Norge och beundrade den helt magnifika utsikten på 1883 meters höjd. Vilken utsikt!

VÄRLDSARVSSTADEN RJUKAN

I staden nedanför berget åt kebablunch, i världsarvstaden Rjukan med sin spännande historia om motståndsrörelsen som förhindrade en tysk atombomb under andra världskriget. Det kändes lite som att befinna sig i en annan tid. En väldigt lugn och stilla tid. Fun fact: Staden ligger nästan alltid i skugga då den är omringad av höga berg. Detta har man löst med en innovativ uppfinning med speglar som vintertid reflekterar ner solljus i dalen. Väldigt smart!

KVÄLLSDOPP I TINNSJÅ

Vid sjön Tinnsjå eller Tinnsjø vid Altå valde vi att campa för natten, på en enorm grusparkering alldeles intill stranden. Sjön har ett djup på 400 meter men hade ändå väldigt badvänlig temperatur, skönt med kvällsdopp! Vacker naturlig stenstrand som nog inte används så jättemycket då det låg trasiga båtar och mycket skräp som blåst upp på land. Jag spenderade en del av kvällen med beach cleaning. En får ta hand om naturen om en nyttjar den. Detta var sista kvällen på vår två veckors resa genom södra Norge. Men resan var inte helt över här, innan vi åkte hem till Oslo igen stannade vi till i Bø i Telemark för att hämta upp våra två nya familjemedlemmar, kissekatterna Trulls & Hugo.

WE CAMP NORWAY. Bilen hyrde vi från We Camp Norge www.wecamp.no i Tønsberg (ca 2 timmar utanför Oslo) som har flera olika bobilar redo att utforska Norges vackra land. Priset landar på ca 10 000 nok i veckan under högsäsong. Ett perfekt val om en vill ha en rullande sommarstuga och vakna upp på en ny vacker plats varje morgon. För mer info om vår rutt och bilen vi hyrde: https://worldbytina.se/2020/07/15/sor-norge-bobilsemester/

One thought on “SOMMAR I NORGE | ØSTLANDET

 1. Så fantastiskt vackert Norge är!
  Dag 14, har jag gjort delar av som reseledare flera gånger. Från Geilo med Bergenbanan där Flåmsbanan börjar, ner till Flåms med tåg, tillbaka med buss via Aurlandsdalen. Detta var nog 20 år sedan.
  Någonstans i närheten stannade vi alltid på våra sommaresor och kastade snöboll.
  Skulle gärna vilja komma till Rjukan p g a dess historia med tungt vatten och motståndsmän.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.