KISTEFOS | THE TWIST

Omtalad i New York Times som en av 52 platser att besöka under 2020. Ja, det var såklart innan det kom ett virus och överraskade världen. Kistefos hittar du på plats 21 på listan. Jag håller med NY Times: Go to Kistefos!


SKULPTURPARK MED EN TWIST
Norge värnar om konsten och skulpturparker är lite av en ”thing”, de mest kända är Vigelandsparken och Ekebergparken i Oslo. Nyöppnade Kistefos med The Twist i Jevnaker designad av Bjarke Ingels har snabbt klättrat upp till toppen har bland annat fått utmärkelsen Leading Cultural Destination Award, Best Architecture 2020.


YAYOI KUSAMA
Det som främst lockade mig att besöka parken var Yayoi Kusama´s Shine of life. En stor polkaprickig bläckfisk som utgör en spännande kontrast i den norska naturen. Jag älskar hennes färgstarka verk och har bland annat fått chansen att beskåda och befinna mig i hennes värld på Moderna i Stockholm samt på Heine Onstads Konstcenter utanför Oslo.

SKULPTURER OCH KONSTNÄRER
Varenda detalj är noga utvald och noga utplacerad. Antingen smälter de in i naturen och skapar en helhet – eller så blir effekten den totala motsatsen och verken fullkomligt skriker att de är helt malplacerade och det gillar jag allra mest. Konst som syns och väcker uppmärksamhet, ja kanske till och med provocerar.

Jag ser fram emot att besöka den här platsen många många gånger och framförallt är jag nyfiken på framtida konstutställningar och nytillskott av skulpturer – och att få se dem i olika årstider. Det är det som är så himla fint med skulpturparker utomhus. I ständig förändring.

Ps. Ser du en bortglömd sovande bebis någonstans på området. Ingen fara. Det är bara konst.ANDRA SKULPTURPARKER
Den anrika Vigelandsparken i Oslo grundades redan på 1920-talet och är en betydelsefull del av Norges konsthistoria. Häng med och kika på Gustav Vigelands nakna människokroppar genom min kameralins – följ med till Vigelandsparken.

En långt mer modern skulpturpark hittas också den i Oslo, på Ekeberg, parken har inte ens hunnit fylla 10 år. 2013 välkomnades de första besökarna in i skogen för att se världsberömda verk på otippade platser. Nu går vi på skogspromenad och säger hej till skulpturerna – följ med till Ekebergparken.

Ute på Høvikodden, drygt 30 minuter utanför Oslo ligger konstcentret Heine Onstad som likt namnet avslöjar innehåller skidskoprinsessan Heine Onstads stora konstsamling med såväl inomhus som utomhuskonst. Följ med till Heine och hennes mans imponerande konstsamling.

INFO & MER
Entrén till parken för en vuxen landar på 150 norska och då ingår konstmuseet The Twist. Det att ca två timmar med bil från Oslo, det går också att komma hit med buss, men det kräver lite planering. När du ändå är här rekommenderar jag också att besöka Veien Kulturminnespark och gravfält samt Hadeland Glassverk och hantverksbutiker.

KISTEFOS MUSEUM: https://www.kistefosmuseum.com/
VEIEN KULTURMINNEPARK: http://www.veienkulturminnepark.no/
HADELAND GLASSBRUK: https://www.hadeland.com/

3 thoughts on “KISTEFOS | THE TWIST

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.