NORWAY | WINTER CAMP

TÄLTA PÅ VINTERN – ÄR DU TOKIG?
Exakt så hade jag reagerat för ett par år sedan om någon i min närhet kläckt ur sig den idéen. Men något har hänt. Nu när jag ser bilder på sociala medier av folk som går ut på tur i snön, sover i hengekøye, grillar våfflor, tältar i snödrivor  – ja det ser ju bara helt magiskt ut. Mycket har säkert att göra med hur bilderna framställs, jag är ju inte dummare än så. Det syns ju inte på bild att det är kallt som fan, någon glömde tändaren eller att du får gå runt med blöta strumpor (btw bland det värsta jag vet). Men ändå. Jag längtar efter att få känna det dom känner. De som väljer att sova utomhus i minusgrader. Alldeles självmant. Bara för att det är härligt.

Jag vill också! Eller? För att ta reda på om jag verkligen vill tälta utomhus i snö eller om det är en social-media-illusion – ja då må jag testa själv – eller hur!

MISSION: VINTERCAMPING!


SURVIVING KIT
Mannen överraskade med vintercampingprylar (någon hade kanske tjatat lite väl länge om det här med att vintercampa) i form av dubbelsovsäck, liggunderlag för massa minusgrader och ett extra tåligt tält – nu finns inga undanflykter. Det är dags för mig att ge mig ut på äventyr!

Mitt allra allra bästa tips som jag läst om på flera ställen – fyll upp flaskor med varmvatten. Jag hade två stycken 1,5 liters platsflaskor som fylldes med varmvatten från kranen. En vid fötterna och en vid magen höll mig varm hela natten. Till min stora förvåning var de fortfarande ljumna på morgonen när jag vaknade.

CAMP BALCONY
Ok, nu blev den första vintertältsnatten kanske inte riktigt så äventyrlig som jag hade föreställt mig. Men det var i Norge, närmare bestämt i Oslo, det var snö, och det var -10 på natten. Det kändes ändå som ett ganska bra test istället för att ge mig ut på tur, själv, i de norska skogarna. 1. Jag har aldrig campat själv förut. 2. Jag har aldrig tältat i minusgrader.


WHAT TO WEAR
Ull, ull, ull och ull. Det är ett himla tjat om ullunderställ och skalkläder. Men norrmännen vet nog vad dom snackar om. Själv är jag inte riktigt där än och körde på mjukisbrallor och hoodie i kombo med en varm mössa, vantar och termosockor. Tjocka fluffiga dunjackor är lite svåra att röra sig i, så om jag ska ut på en längre tur hade jag valt lager på lager istället med flera tröjor och en tunnare jacka med bra vindskydd. Jag är väldigt dålig på bra vinterkläder och har alltid fokuserat mer på utseende än funktion. Dags att tänka om där.

WHAT TO EAT
Jag är ju långt ifrån ett vildmarksproffs. Långt ifrån, med betoning på L Å Å Å Å Å N G T. Men med den lilla erfarenhet jag har har jag skrapat ihop några tips. Jag har ju ändå bott ganska många veckor på busstak och lagat mat längst med landsvägar och på campingar i bland annat Afrika.

Vatten. Minst 2 liter bör kroppen få i sig per dag. Det kan vi konstatera blir rätt tungt att bära i kombination med allt annat som ska med. Kom ihåg: snö är vatten! Att koka upp snö och använda går ut bra som helst, se bara till att använda ren snö..undvik den gula.

Beef Jerky. Torkat kött (aka beef jerky) är dunder (om en äter kött då förstås), vi brukar göra eget av lövbiff som vi skär i lagom stora strimlor och marinerar, helst med överdrivet mycket chili. För smakens skull. Som sedan får torka i ugnen i x antal timmar tills det ser klart ut. Himla bra tur-snacks. Köttchips!

Soppa. Soppor i alla varianter är bra, då får du både vätska och näring. Skulle någon ha glömt tändaren och elden utebli, ja då funkar det ju även att dricka kallt. Nyponsoppa i pulverform är också en bra grej, fullt av c-vitamin och väger inget. Felix gulaschsoppa är min favorit på konserv och grönkål eller spenat är favvon om jag lagar den själv. Pulver eller frystorkat är ju såklart bäst på längre turer för packningens skull.

Smoothie. Perfekt att förbereda hemma och ta med. Gärna med nyttigheter som gojibär och baby spenat, det räcker med ett par deciliter. Superbra frulle!

Våfflor. I Norge är våfflor väldigt vanligt att äta på tur – med den norska specialitén brunost. Troligtvis mest på korta turer med möjlighet till lägereld. Många har med sig bärbara bålpannor och speciella våffeljärn för öppen eld. Jag skulle inte rekommendera det för längre turer. Det blir tungt!

Korv. Vegetarian eller ej så är korv, med eller utan kött klassiskt, gott och enkelt att grilla och uppskattas av de flesta. Vintertid behöver du inte oroa dig för att hålla maten kyld.

Varm choklad. Jag är ingen kaffemänniska så för mig blir det varm choklad, pulver som blandas ut med vatten. Då slipper jag ta med honung och mjölk som är my cup of tea. Dessutom känns ju varm choklad såååå mycket camping på något vis.

Bubbel. Allt blir härligare med bubbel, morgon, middag, kväll. Kanske inte det smartaste att släpa omkring på  – men så värt!

INSPIRATION
Här är tre personer som är stora inspirationskällor för att vintercampa och laga mat utomhus.

Portionen under tian. Rekommenderar att spana in Portionen under tian på webb eller instagram för toppentips nyttiga, goda och prisvärda maträtter. Missa inte heller boken ”Äta ute”. Massa massa tips!

Webb: https://undertian.com/
Instagram: https://www.instagram.com/portionenundertian

Vintercamparen och vandringsexperten Elise. Helt enkelt proffs på utomhusäventyr, vandring  – och inspiration! Alldeles nyligen gjorde Elisa och en vän en 5-dagars skidtur i Norge med vintercamping och hytter. Hela den storyn finns att se på hennes instagramkonto.

Webb: https://www.globetrotterelisa.com/
Instagram: https://www.instagram.com/globetrotterelisa/

Hälsoinspiratören Karin Rahm som bestämt sig för att sova ute minst en natt varje månad – året runt.

Webb: https://www.karinrahm.se/category/outdoor/
Instagram: https://www.instagram.com/karinrahm


PACKLISTA
Tält från Marmot för 2-3 personer
Sovsäck från Urberg, storlek XL (vi fick plats båda i den)
Liggunderlag från Klymit som ska tåla -29 (det vet jag inte om jag någonsin kommer testa)
Ullfilt eller fårskinnsfäll
Campingkök eller tillbehör för lägereld
Tändare (ta med flera!)
Ficklampa + extra batterier
Flaskor för varmvatten
Valfri mat

MISSION COMPLETED?
Nej, det är det ju såklart inte. Mitt nästa mission är förstås att förvandla det här proväventyret till ett riktigt tältäventyr i snölandskap. Som jag längtar att få utforska om vintercamping kanske faktiskt är min grej. Provnatten på balkongen blev mysig, även om mannen gav upp och gick in till sängen på andra sidan väggen efter ett par timmar. Men jag sov gott med mina värmeflaskor, vaknade bara ett par gånger under natten pga bubbel gör en kissnödig. Ps. Då fick jag fuska och gå in, grannarna skulle nog bli sura om en kissar på balkongen.

LÄS OCKSÅ

…camping vid Lutvann: https://worldbytina.se/2020/05/31/oslo-camp-lutvann/

…sjöar och vackra tältplatser runt Oslo: https://worldbytina.se/2020/08/06/oslos-sjoar/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

One thought on “NORWAY | WINTER CAMP

  1. Wow, spännande!
    Jag tänker tillbaka på samerna och eskimåerna.
    Samerna med sin kåtor, men de had en eld i mitten, men ändå……
    Eskimåerna hade igloos och tror det ger mer värme med is och snö runt sig än ett tält, men ändå…..
    Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.