NORWAY |  LILLEHAMMER

Konst & sport, med fokus på konst. På besök i norska OS-staden Lillehammer.

På nyårsafton packade vi övernattningsväskorna och begav oss mot tågstationen för ett litet miniäventyr i Norge. Åker du drygt 2 timmar norrut med tåg från Oslo S hamnar du i Lillehammer. Staden som kanske allra mest är känd för sitt värdskap av Vinter-OS 1994. Något som de mer än gärna stolt lyfter fram. Med all rätt. Minnen från det stora eventet finns i hela staden i form av arenor, museum och skulpturer. I denna reseguide fokuserar jag på konsten snarare än sporten.

INTE BARA SPORT
På det dygn vi befann oss i staden upptäckte vi att staden hade mycket att erbjuda även till den som kanske inte har ett entusiastiskt sportintresse. Syftar främst på mig själv.

Loggan till vinterspelen är inspirerad av en hällristning som man tror är den första avbilden av en skidåkare. Rätt coolt ändå. Finns som minnesstaty.

Maihaugen – ett friluftsmuseum för dåtidens bondgårdskultur och allmogekonst. Här finns byggnader från den kända Gudbrandsdalen. Ni vet där en av de kända norska brunostarna kommer ifrån. Områdets höjdpunkt är den vackra lilla kyrkan – Garmo Stavkyrka.

Genom Lillehammer rinner Mesnaelva, längst med den går Mesna Kultursti förbi gamla industrier, fabriker och Lillehammer Bryggeri & Bränneri. Vid älvens mynning ligger sjön Mjøsa som är Norges största insjö.

Jul i Lillehammer. Störtmysig julstad med julpyntade butiker, julbelysning och snötäckta gator. Det var nästan så en kunde höra ljuset av en häst och vagn…

KONSTNÄRSBYN LILLEHAMMER
Det sägs vara konstnären Frederik Collett, 1839-1914, som skapade en slags föreställning om Lillehammer som ”konstnärsby”. Lillehammer och speciellt älven Mesna fick en särskild plats i hans hjärta och kom att bli ett ofta förekommande motiv i hans konst. Lillehammer kom därför att bli en del av norsk konsthistoria.

Konstnärshotellet Breiseth. Alldeles vid stationen ligger First Hotell Breiseth, ett traditionellt hotell med anor från förr, det är faktiskt ett av Lillehammers äldsta hotell. Det har också en speciell historia då det sägs att konstnärer ofta bodde här och betalade sitt uppehälle i form av konst. Hotellet har definitivt sett sina glansdagar och är i behov av en uppfräschning, men jag gillade ändå känslan av ”old school hotel”. Lite som att befinna sig i en annan tid. En tid då en fortfarande rökte inomhus och badade badkar. Att vi valde just detta hotell var faktiskt för att de hade rum med badkar vilket börjar bli lite av en ovanlighet. Då och då vill en ju lyxa till det med ett bubbelbad med bubbel. Det är ju trots allt bara nyår en gång per år.

Lillehammer Kunstmuseum visar en del av Norges konsthistoria med runt 1500 verk av storheter som bland annat Christian Krohg och Edvard Munch. Byggnaden är ett konstverk i sig och är ritad av samma arkitektbyrå som också skapat Operahuset i Oslo. Grattis Snøhetta till ytterligare en mäktigt vacker byggnad.

Lillehammer Kunstmuseum
Lillehammer Kunstmuseum

Skulpturparken vid Scandic. År 2017 invigdes Lillehammer Skulpturpark i samarbete med Scandic Hotell Lillehammer. Här finns verk av kända konstnärer som Diane Maclean, Ann-Sofi Sidén, Per Inge Bjørlo, Sverre Koren Bjertnæs, Fredrik Raddum och Tom Sachs. Inne på hotellet finns också en vägg med klassisk måleri från 1800-talet.

Den här beundransvärda statyn är döpt till Menneske i Moderskipet och är skapad av Antony Gormley. Du hittar den precis vid tågstationen i en stor grå betongbox och är väl värd några minuter av din tid. Tänkvärd.

Menneske i Moderskipet
Menneske i Moderskipet

FUN FACT
Kanske har du hört talas om Lilyhammer, den norska TV-serien om en före detta maffiamedlem som plötsligt är en ensam invandrare utan jobb i Lillehammer. En serie med humor av det lite mörkare slaget. Finns där TV-serier finns. Netflix that is.

Lillehammer Station
Lillehammer Station

TÅG I NORGE
Nedan följer lite tips på tågäventyr i Norge, nära och lite längre bort. Beroende på utgångspunkt. För dessa tips har jag utgått från Oslo.

Hamar och Røros. Har du tid rekommenderar jag också den närliggande staden Hamar som har ett helt fantastiskt kulturhus som jag fick äran att vara med och arrangera en urpremiär av en dansföreställning på för ett gäng år sedan när bygget var nytt. Även Røros norr om Lillehammer sägs vara en fantastiskt charmig liten stad, speciellt under juletid. Den populära serien ”Hem till jul” är delvis inspelad där.

Bergen. Vill du åka på en lite längre tågtur föreslår jag den fina Bergensbanen antingen hela vägen till Bergen eller ett stopp på någon av de fina stationerna längst med vägen. Till exempel Myrdal för att därifrån åka den spektakulära Flåmsbanan. Resebetraktelse från Bergensbanen: https://worldbytina.se/2018/10/20/traintrotter-bergensbanen/

Trondheim, Stavanger och Kristiansand är tre andra destinationer som med fördel nås med direkttåg från Oslo S.

Fler tågtips. Vill du läsa mer om tågresor i Norge kan du kika in på Visit Norway som satt ihop en enkel tågguide: https://www.visitnorway.se/planera-resan/resor-i-norge/med-tag/

Gruppresor med tåg. Vill du åka tåg i Norge eller Europa men inte önskar planera eller boka biljetter på egen hand har Togreiser.no fina gruppresor med vackra vyer och trevlig sällskap att erbjuda: https://www.togreiser.no/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

2 thoughts on “NORWAY |  LILLEHAMMER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.