NORWAY | FREDRIKSTAD

VÄLKOMMEN TILL FREDRIKSTAD. Ett fotoreportage om en svunnen tid i en av Norges kanske charmigaste städer.


ROALD AMUNDSEN & JAUME PLENSA
En frostig vinterdag strax innan julafton for jag till Fredrikstad för att upptäcka den lilla staden i gnistrande decemberskrud. Staden som ligger nästan på gränsen till Sverige och är födelseort för äventyraren och polarforskaren Roald Amundsen. Staden påminner om svunna tider i vartenda gathörn med minnesmärken från krig, bevarade trähus, den strategiska vallgraven kring gamlebyen, medeltidskyrkan, fästningen och pampiga jugendhus. Men stadens kanske allra mest intressanta sevärdheter är ändå enligt mig statyerna av Jaume Plensa – en av världens kanske just nu mest uppskattade samtida skulptörer.

GAMLEBYEN & JUGEND CITY
Många hävdar nog att Fredrikstads främsta sevärdhet är kullerstensgatorna och trähusbebyggelsen i Gamlebyen. Supermysigt…men inte så unikt. Jag hävdar att den ”nya” staden på andra sidan vattnet är betydligt mer spännande med sina jugendhus. Ålesund är visserligen Norges Jugendstad nummer ett, men Fredrikstad har en god andra placering. Häftigt med en stad som är uppdelad i två städer och som kopplas samman med en liten byfärja över vattnet med en restid på några få minuter.

YTRE HVALER & CHRISTIANIA
Strax utanför staden ligger Ytre Hvaler nasjonalpark, granne med Sveriges motsvarighet, Kosterhavets nationalpark utanför Strömstad. Hvaler skärgård består av långt över 800 öar och är otroligt vackert – oavsett årstid. Jag rekommenderar att åka ut till Sand Marina för en promenad längst med stranden och titta på vraket av skeppet Christiania. Efter närmare efterforskning visar det sig att det är skelettet av ett skepp byggt 1858 i Massachusetts och användes för att segla norska emigranter över Atlanten. Skeppet kallas i folkmun för ”slavskeppet”.

Höjdpunkter: Jaume Plensas statyer på Phønixbrygga, jugendhusen, biblioteket, fästningen, medeltidskyrkan, kullerstensgatorna, modelljärnvägsmuseet i Gamlebyen och skeppsvraket i Sand.

Till Fredrikstad går det direkttåg från Oslo som tar en dryg timme. Närmsta svenska (större) samhälle är Strömstad som ligger ca 1,5 timmar bort med bil eller buss.

LÄS OCKSÅ

Visit Greater Oslo: https://worldbytina.se/2021/03/17/konstvandring-i-norska-os-staden-lillehammer/

Lillehammer: https://worldbytina.se/2021/03/17/konstvandring-i-norska-os-staden-lillehammer/

Beitostølen: https://worldbytina.se/2020/08/31/norway-beitostolen-resort/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “NORWAY | FREDRIKSTAD

  1. Så längesedan jag var i Fredrikstad.
    Hade tänkt mig en Norgeresa och hälsa på vänner och bekanta och se mig omkring förra året, men det blev ju som det blev med det året. Så hoppas jag kan förverkliga det detta år stället!
    God fortsättning på det nya bloggåret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.