ROMANIA | PELES CASTLE

I ett rumänskt slott ligger en skatt begravd. Eller åtminstone en för många okänd konstskatt innehållande bland annat en biosalong dekorerad med Gustav Klimts kvinnogestalter. Imponerad? Som tusan!

Jag presenterar här konstskatten av bland andra Gustav Klimt i Peles Castle som återfinns i den lilla bergsbyn Sinaia i Rumänien.

PELES CASTLE
På väg till ”Draculas slott” i Transsylvanien gjorde vi ett stopp i Sinaia för att få en guidad tur av den rumänska kungafamiljens sommarresidens. Peles Castle innehåller en av Rumäniens värdefulla konstskatter. Beläget i bergskedjan Karpaterna i den lilla byn Sinaia. Slottet har kallats ”ett mästerverk inom tysk neo-renässans arkitektur”. Det är pråligt på ett smakfullt och genomtänkt vis och innehöll det ”nya” av dåtidens teknik som el, ventilationssystem och en fullt utrustad biosalong.

Fotografering var inte tillåtet inne i slottet. Det gick att köpa till fotograferingstillstånd – men endast för privat bruk så jag hade ändå inte kunnat visa er vad jag fick uppleva. Men jag ska försöka berätta så utförligt jag kan om det som mötte oss där inne.

Slottet byggdes för Kung Carol den förste, född i Tyskland men som senare blev Rumäniens kung, och en ganska omtyckt sådan om jag tolkade guiderna rätt (…eller så vågade dom inte säga något annat). Slottet byggdes mellan 1873 – 1914 och kostade ungefär 120 miljoner dollar. Vilket var (och är) en enorm summa! 1883 var det såpass klart att kungafamiljen kunde flytta in i sitt nya påkostade hem. Slottet var dessutom det första, ja det första i hela Europa tror jag som hade el, hiss, air condition och centraldammsugare. Riktigt fancy för ett 1800-tals slott må jag säga. I mitten av 90-talet, 1947 för att vara exakt avgick kungafamiljen, eller ja, tvingades avgå och då övergick alla slott och ägor i statens händer och efter krig och elände i landet så öppnade slottet åter upp sina portar, men inte för kungligheter utan för nyfikna besökare, detta var 1990. Inträdet ingick i vår guidade tur så jag vet inte vad det kostade separat, men troligtvis en ganska nätt summa.

KONSTSKATTEN
Slottet må se rätt litet ut från utsidan men det är en illusion – inuti rums 170 rum och inte mindre är 30 toaletter. Ett stort fokus låg på att dekorera rummen med olika teman och stilar. Här återfinns italiensk renässans, österrikisk barock, spanskt möbelhantverk, inredning från Egypten, ett påkostat konsertrum, det indiska musikrummet, den turkiska salongen, det kungliga biblioteket samt den utsmyckade biosalongen med tak- och väggmålningar av inga mindre än Gustav Klimt and Frantz Matsch. När slottet ställdes överfördes mycket av konsten till National Art Museum i Bukarest där den finns att beskåda. Men väldigt mycket finns också bevarat i slottet. Ståtliga statyer, oljemålningar, möbler i perfekt skick, värdefulla mattor, speglar från golv till tak och väl utvalda tapeter i fantastiska mönster. Och inte minst samlingen av svärd och sköldar som innehåller drygt 4000 objekt.

2012 invigdes en utställning på slottet med verk av Gustav Klimt, Ernst Klimt and Franz Matsch vilket gjorde att Peles Castle och dess konstskatt fick uppmärksamhet i media som i sin tur bidrog till fler konstintresserade besökare.

GUSTAV KLIMT
Gustav Klimt (1862 – 1918) var en Österrikisk konstnär som är betydande för begreppet ”jugendstil”. Dåtidens ungdomliga konst. Klimt arbetade mycket med symboler och skapade kvinnor med något drömskt och längtansfullt över sig som lätt kan tolkas som erotiskt vilket inte var helt oproblematiskt på den tiden men det skapade uppmärksamhet åt hans konstnärsskap. Guld och mönster var hans signum och en av hans allra mest kända tavlor är ”Kyssen” från 1908 som finns att se på Belvedere Museum i Wien. Just denna tavla skapades liksom flera andra under den perioden som ofta benämns som hans ”gyllene period”. Nedan har jag skapat en illustration av biosalongen i Peles Castle. Foto må vara förbjudet men att visa upp det jag såg, utifrån mitt eget minne är helt ok enligt konstens alla regler.

Illustration av biosalongen tolkad utifrån det jag såg, dekorerad av Gustav Klimt.
Illustration av biosalongen tolkad utifrån det jag såg, målad av Gustav Klimt.

Läs mer om Gustav Klimt: https://www.belvedere.at/en/gustav-klimt-and-vienna-around-1900

 

LÄS OCKSÅ…

Vackra byggnader i Wien: https://worldbytina.se/2018/05/30/magical-vienna/

Besöket på Draculas Slott: https://worldbytina.se/2018/10/25/romania-transylvania/

City Guide Bukarest: https://worldbytina.se/2018/10/17/bucharest-city-guide/

Konstskatten i Venedig: https://worldbytina.se/2020/02/25/scuola-grande-di-san-rocco/

______________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

2 thoughts on “ROMANIA | PELES CASTLE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.