TOP 5 | IMPRESSIVE BUILDINGS

TOPP 5 IMPONERANDE BYGGNADER. I denna artikel har jag listat fem byggnader som verkligen imponerat på mig under mina resor runt om i världen – i inbördes ordning där utsidan spelar all roll.

TAJ MAHAL AGRA
Vintern 2012 åkte jag och bästa vännen på vår första resa tillsammans till ett land vi båda drömt om länge. Destinationen var Indien. Där fick jag uppleva att se och ta på en av världens ståtligaste byggnader. Världens mest kända mausoleum, känt som Taj Mahal. Upprättat av Shah Jahan till minne av hans fru Mumtaz Mahal. Eller ja, en av hans många fruar. Detta var uppenbart favoriten. Utnämnt som världsarv sedan 1983.

Taj Mahal
Taj Mahal

Här kan du ta del av mitt äventyr i Indien. BTW en av mina bästa resor EVER: https://worldbytina.se/2013/01/01/this-is-india/

THE GRAND PALACE BANGKOK
Ståtligt, magnifikt, överdådigt, pråligt – det är ord som ofta används för att beskriva det kungliga palatset i Bangkok, Thailand. Ett av templen är hem åt den världsberömda Buddhastatyn The Emerald Buddha som är uthuggen ur ett stort block av jade och är en av de allra heligaste platserna i Thailand. Om byggnaderna imponerade – som fan!

Grand Palace Bangkok
Grand Palace Bangkok

Här finns fler bilder på det pråliga palatset, klickade av moi: https://worldbytina.se/2014/12/24/one-night-in-bangkok/

THE GUGGENHEIM MUSEUM BILBAO
Den här futuristiska byggnaden är Spaniens stolthet för modern och samtida konst. Designad av Frank Gehry för att fånga ljuset. Om han lyckades. Minst sagt. Här lyser solen även under årets molniga dagar.

Guggenheim Bilbao
Guggenheim Bilbao

Bör helt klart upplevas live. Som digitalt alternativ kan du hänga med på mitt senaste besök: https://worldbytina.se/2018/07/23/bilbao-guggenheim/

HASSAN II CASABLANCA
Världens högsta moské! Pretty impressive I say! En känner sig bra pytteliten när en tittar upp mot det 210 meter höga tornet. Kan också nämna att jag är pytteliten som det är med mina 154 cm över havet. Bönehallen rymmer 25 000 personer och minareten är den enda i världen som har en hiss. Marocko bör på mängder av imponerande byggnader, men den här var i särklass den som imponerade på mig allra mest.

Hassan II
Hassan II

Väl i Casablanca rekommenderar jag, förutom ett besök vid moskén också ett besök på Rick´s Café känt från den kända filmen starring Ingrid Bergman och en promenad längst med havet: https://worldbytina.se/2014/01/14/morocco-casablanca/

OSLO OPERA HOUSE
Byggt i carraramarmor från Italien stod Den Norske Opera redo för invigning 2008. Det jag gillar allra mest med den här byggnaden är att utsidan och framförallt taket kan användas som promenadstråk och utsiktsplats med vy över staden och Oslofjorden. Solnedgångarna här är i VÄRLDSKLASS. Designad av arkitektbyrån Snøhetta som står bakom många iögonfallande och prisbelönta byggnader – inte minst Ground Zero i New York och biblioteket i Alexanderia.

Oslo Opera
Oslo Opera

Vi firade vår första bröllopsdag med bubbel på Operans tak ”due to Corona” då vi egentligen hade skulle varit på grekiska sagoön Santorini. Det blev en alldeles förträfflig ersättare.

BONUS: Mount Saint Michel – sagoslottet beläget vid franska kusten i Normandie som i själva verket inte alls är något sagoslott utan ett kloster med anor från 700-talet. Det här är låååångt ifrån en modern byggnad – men ack så imponerande!

Mont Saint Michel
Mont Saint Michel

Här kan du ta en titt – på avstånd: https://worldbytina.se/2018/07/21/france-mont-saint-michel/

VÄRLDENS 7 UNDERVERK
Jag har ovan fokuserat på byggnader av en mer modern tappning och låtit de mer historiska och antika presenteras i detta inlägg där jag listat världens sju underverk ur ett högst personligt perspektiv: https://worldbytina.se/2019/01/16/7-world-wonders/

Angkor Wat
Angkor Wat

LÄS OCKSÅ…

TOPP 5 VACKRA KYRKOR: https://worldbytina.se/2019/04/16/holy-christ-top-5/

TOPP 5 PARADISSTRÄNDER: https://worldbytina.se/2018/12/12/paradisebeaches/

TOPP 5 SMAKUPPLEVELSER: https://worldbytina.se/2020/01/02/top-5-travel-food/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

2 thoughts on “TOP 5 | IMPRESSIVE BUILDINGS

 1. Kul inlägg och intressant vilka byggnader du valt.
  Jag är också fascinerad av mäktiga byggnader, slott o s v, men kan inte hjälpa att tänka på vad de kostat och om pengarna inte skulle kunna användas till att bekämpa svält. Så jag är väldigt tudelad när jag ser dessa pampiga byggnader. Enorm rikedom betyder också enorm fattigdom eftersom vi har x antal resurser. Jobbade på ett slott, helt fantastiskt, men hur många var inte fattiga för en mans rikedom. Tudelat.
  Å andra siden behöver vi ögonfröjd för att mentalt överleva och därför är det viktigt med skönhet och att det är tillgängligt för så många som möjligt.
  Trevlig helg!
  Trevlig helg!

  1. Jag håller helt med dig om att det alltid finns bakomliggande problematik (och pengar) i världens pampigaste byggnader. Får hoppas att det var värt det, när allt kommer omkring, i framtiden. /Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.