NORWAY | SUNDVOLLEN

[Upplevelsereklam]

I år fokuserar jag likt många andra på att semestra i närområdet. Närområdet för mig är vårt grannland Norge närmare bestämt Oslo med omnejd eller som vi skulle sagt på norsk ”kortreist sommerferie”.

IN ENGLISH: Sponsored post Sundvolden Hotel. Summer in Norway. Combine Oslo city life with striking nature and a piece of Norwegian cultural heritage – just around the corner.

SUNDVOLDEN HOTELL

En dryg timme nordväst om Oslo med buss (nr 200) eller bil ligger det lilla samhället Sundvollen och Sundvolden Hotell, med utsikt över Tyrifjorden till vänster och Steinsfjorden till höger. Båda är fjordar med sötvatten och flertalet fina badplatser.

Med skog och fjord som närmsta granne ligger Sundvolden Hotel, en dryg timme med direktbuss från Oslo. Hotellet var tidigare ett populärt gästgiveri för resande på väg genom skogen till eller från Oslo. Sedan 1648 vet man med säkerhet att människor har övernattat här. Den gamla kungsvägen mellan Bergen och Oslo gick till exempel exakt där receptionen är idag. I huvudbyggnaden som idag är restaurang har man bevarat mycket av det gamla och istället valt att modernisera andra delar av anläggningen. En fin kombination av gammalt och nytt. Sundvolden Hotell är en del av Norskt Kulturarv – och är ett perfekt utflyktsmål från Oslo om en inte vill resa så långt men ändå uppleva Norges outstanding nature!

Här finns goda möjligheter för att se på konst både hotellets egna galleri samt åka på utflykter till större konstupplevelser och museum samt gå på spa, golfresor, sol och bad på någon av badplatserna under sommartid, cykelturer, båtutflykter, hyra kajak och fina vandringsleder som startar direkt utanför entrén. Sundvolden Hotell är en del av De Historiske hoteller som samlat Norges charmigaste hotell på ett och samma ställe. Läs mer om hotellen och destinationerna: https://www.dehistoriske.no/

Vill du läsa mer om hotellet, historia och omgivningen rekommenderar jag att besöka deras webb som är fylld med matnyttig information: https://www.sundvolden.no

SUNDVOLDEN RESTAURANG

Nu snackar vi mat. Efter att ha befunnit oss i ”lockdown light” i över ett år kändes det lite som en dröm att kunna gå ut och äta mat igen – på restaurang! Bara en sån sak.

…och det blev inte vilken restaurang som helst utan Värdshuset Sundvolden som fokuserar på hållbara och lokala råvaror från närområdet och granngårdarna. Jag kommer inte gå in på mer detaljer än så utan låter bilderna snacka för sig själva. Jag säger bara osten…och köttet! Självklart intogs menyn med ett lyxigt vinpaket (ej sponsrat) och som välkomstdrink serverades en iskall frizzig helt unik prosecco framtagen enbart för Värdshuset Sundvolden.

Om vi var nöjda med maten och serveringspersonalen? 200%

Jag vill också så ett slag för frukostbordet. Inte överdådigt men med väl utvalda produkter och rätter. Genomtänkt och hållbart. För er som känner mig så vet ni ju att bacon är lite av ett måste – och dessa var i PERFEKT balans av knaper och seghet. Well done kocken!

Ps. Vi fick också veta att kossorna vars kött serverades var väl omhändertagna och fick till och med sova på madrasser. Jag ser inget fel i att äta kött men jag ser helst att det är lokalt och att djuren har levt ett gott liv. Happy cows please!

KONGENS UTSIKT ÖVER RINGERIKE

Äventyrsriket Hole och Krokskogen har varit en populära utflyktsdestinationer i århundraden bland annat med sin vackra panoramavy över Ringerike. Namnet, ja det kommer ifrån självaste Kungen Karl Johan (Jean Babtiste Bernadotte) som beundrade utsikten 1832. I närheten fast inte lika högt upp finns också Dronningens utsikt och Kronprinsens utsikt. Klassisk kungafamiljshierarki. Kongens utsikt ligger på 487 meters höjd med otroligt fin utsikt över de två sjöarna, Tyrifjorden och Steinsfjorden. Vid fina dagar kan man se ändå bort till mäktiga Gaustatoppen och är det molnigt ja då dyker känslan av att befinna sig ovan molnen upp. Jag förstår att kungen blev imponerad över att se sitt kungarike breda ut sig framför sig.

Man kan antingen välja att starta turen nere i Sundvollen eller uppe på parkeringen vid Kleivstua. Vi valde det sistnämnda alternativet då vi hade mer saker inplanerade för dagen och kvällen. Det tog ca en timme tur och retur. Kör du bil kostar det 25 kronor vid vägbom, parkeringen är gratis. Följ de blå markeringarna och INTE grusvägen. Annars är det möjligt att du går ett par kilometer åt fel håll innan du upptäcker att du är fel. Been there done that…

Önskar man en lite mer avancerad tur tipsar jag om Mørkgonga och Gyrihaugen som ligger på 683 meter över havet. Påminner om Vargklämman i Ronja Rövardotter aka Kungsklyftan i Fjällbacka – fast snäppet mer imponerande. Turen rekommenderas bara under sommartid.

Något som är extra unikt med denna platsen är att det finns en bergart som heter Rombeporfyr. Bergarten finns bara på fem specifika platser i världen och har förutom i Norge hittats i Bohuslän/Sverige, Kolahalvön/Ryssland, Egypten, Kilimanjaro/Afrika och på Antarktis.

KONST & HISTORISKA UPPLEVELSER

Söker du efter lantliga utflyktsdestinationer och konstupplevelser för alla åldrar? Då ska du bege dig till konst, kultur- och historierika Hadeland Glassverk i Hadeland samt Kistefos Museum i Jevnaker. Båda belägna på varsin sida av Randsfjorden en dryg timme norr om Oslo.

Hadeland Glassverk och utställningen Monet & Friends: https://worldbytina.se/2021/07/09/norway-hadeland/

Kistefos Museum & The Twist. I Jevnaker, bara ett stenkast bortanför Hadeland på andra sidan fjorden ligger en väldigt spännande plats. Kistefos Museum med skulpturpark och konsthallen The Twist: https://worldbytina.se/2020/12/14/kistefos-the-twist/

Utøya. Ön har en stark politisk historia och äga av det norska arbetarpartiets ungdomsförbund. Tyvärr nu mer också känd för det fruktansvärda terrorattentatet 2011 där många unga liv togs. De som driver verksamheten på ön önskar att det trots det som skedde förblir en viktig plats för demokrati och politiskt engagemang för en bättre värld. Det går att åka dit på guidade visningar av ön och dess historia. Boende finns på ön alternativt sker övernattning på Sundvolden Hotel som även arrangerar transport till och från ön. Här finns mer information om de arrangemang Utøya erbjuder: https://utoya.no/


FLER TIPS

Önskar du tips på fler destinationer lite längre bort från Oslo men ändå inom räckhåll med tåg och buss rekommenderar jag att kika närmare på OS-staden Lillehammer och friluftsområdet i och runt Beitostølen. Båda är fina destinationer oavsett årstid.

Lillehammer: https://worldbytina.se/2021/03/17/konstvandring-i-norska-os-staden-lillehammer/

Beitostølen: https://worldbytina.se/2020/08/31/norway-beitostolen-resort/

________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “NORWAY | SUNDVOLLEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.