NORWAY | TRONDHEIM TOP 10

Topp 10 över saker att se och göra i Norges fjärde största stad – välkommen på ett stadsäventyr i Trondheim bland vikingar, Berlin och Mayhem.

Trondheim är staden uppe i norr som bjussar på såväl midnattssol som norrsken – åtminstone några få dagar per år. Men främst kanske den är känd för sina många regndagar. Jag har varit där vid två tillfällen, och ja, visst regnade båda gångerna. Men vad gör väl det när staden är så ”hyggelig”. Mellan regnskurarna tog jag långa promenader och då och då tittade solen fram. Det är något speciellt med historiska hamnstäder, inte minst när historien är fylld av härjande vikingar. Och konst, massor av konst!

Jag förespråkar alltid tåget vid resor för det är möjligt. Till Trondheim tar det runt 6-7 timmar med tåg från Oslo. Som bonus bjuds du på magisk natur och tiden svischar förbi i takt med det orörda landskapet utanför fönstret. Det går även nattåg med jag skulle rekommendera att njuta av utsikten, det är ju ändå den stora fördelen med att åka tåg. I mitt tycke.

ART & THE CITY. Som den konstfantast jag är kommer den samlade konsten som nummer ett, gatukonsten! Väggmålningar, skulpturer och klotter i en härlig blandning. Jag tänker att konsten inte behöver någon närmare beskrivning. Konst ska upplevas live!


A PIECE OF BERLIN. Utanför konstmuseet Gråmølna upptäckte jag något som gjorde mig extra fascinerad. Konstverket ”Kapitalistischer Realismus” av Lars Ramberg – eller ja, av och av, det är EN DEL AV BERLINMUREN – inköpt på auktion, kompletterat med texten ”sale” i neon och placerat i Trondheim. Det här är konst som jag gillar, konst har en historia, provocerar och väcker frågor som: När blir konst – konst? Och vem äger rättigheterna egentligen? Här kan du läsa mer om installationen: https://www.trondheim.no/kunst/kunst-i-uterom/kunst-ved-gramolna/

ROCKHEIM. Ingen tvekan om saken, upprättar man ett museum med norsk musikhistoria i Trondheim ska det såklart heta ROCK-heim. Klockrent. Här möts du av den norska populärmusiken från 50-talet och framåt och får hänga med pop-pojkarna i A-ha, Norges Iggy Pop aka Jahn Teigen, dödsmetalrockarna i Mayhem och Norges kanske främsta export (i min mening) Turbonegro. Jag lyckades dessutom pricka in sista dagen av en helt fenomenal fotoutställning om Bob Dylans liv och leverne. Inget besök i Trondheim är fullbordat utan ett besök här: https://rockheim.no/

SVARTLAMON. Köpenhamn har Christiania, Trondheim har Svartlamon. Rent filosofiskt. Detta är ett område med lång historia av industriarbetare och ockuperade hus som nu är klassat som Norges första alternativa stadsdel med fokus på kultur och miljö. Här möts jag av ”Gratisbutiken” och ekologiska caféer. Allt stängt. Men trots att det kändes som ”ghost town” tror jag att folk bor och lever här i någon slags harmoni. Skulle jag bo i Trondheim hade det här varit mitt förstahandsval, 100%. Här kan du läsa mer om projektet: https://svartlamon.org/

NIDAROSDOMEN. Mitt i staden tornar den här magnifika gotiska byggnaden upp sig. Svårt att inte bli imponerad. Nordens näst största domkyrka, bara Uppsala domkyrka är snäppet större. Katedralen är mestadels byggd i engelsk gotisk stil och de äldsta delarna härstammar från 1100-talet och är en viktig del i Norges (och världens) konsthistoria.

BAKKELANDET. Trondheims landmärke no 1. Där de färgglada trähusen står på rad intill Nidälven. Det här är utan tvekan den mest fotograferade platsen i Trondheim och också det som är avbildat på de flesta vykort och turistbroschyrer. This is Trondheim.

RUINERNA UNDER STADEN. Trondheim har en fascinerande historia kring hur vikingarna blev kristna och överallt i staden, eller rättare sagt, UNDER staden finns bevisen. Inne i Folkebiblioteket finns lämningarna av en kyrka. I källarvåningen på Sparebank 1 finns ruinerna av en annan kyrka och ett stenkast bort finns samlingarna av utgrävningen av Klemenskyrkan. Det var här det hände, här började kristendomen sin färd Tror man. På Sønder Gate med omnejd.

LADEHALVØYA. Besöker du Trondheim under sommartid är det hit du ska bege dig för vackra kuststigar och badplatser. Längst med vandringslederna finns också utomhuskonst och restauranger. Eller varför inte stanna till vid Ringve Botaniske Hage.

MUNKHOLMEN. Om du kommer med tåg till Trondheim kan du blicka ut över havet. Då ser du en liten liten ö med en fästning. Det är Munkholmen. En väl bevarad och historisk plats som nås med båt och är en populär utflyktsdestination – vid fint väder.

MAT & DRYCK. Sugen på något att äta eller dricka? Bege dig då till uteserveringarna vid Fosenkaia vid tågstationen eller till den stora tegelbyggnaden vid Solsiden. Har hittar du garanterat något som faller i smaken.

BONUSTIPS: Passa på att pricka in ditt besök i September så du kan kombinera ditt besök uppe i norr med Transform World Festival – en festival full av kulturarrangemang från alla världens håll och kanter! Här kan du läsa mitt reportage om festivalen: https://worldbytina.se/2021/09/20/trondheim-transform-world-festival/

Jag vill också rikta ett stort tack till Adrien på Trondheim (Guide) & Bike Tours som gan mig fantastiska tips på ”hidden gems” i form av ruiner och gatukonst som jag med stor säkerhet hade missat utan personliga tips.

One thought on “NORWAY | TRONDHEIM TOP 10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.