NORWAY | BEST OF STAVANGER

STAVANGER. Häng med på upptäcktsfärd i Norges färggladaste stad! Detta blev mitt tredje besök i denna charmiga och festglada kuststad – och fler besök lär det bli.

STAVANGER PUB STREET AKA FARGEGATEN
Här på färgglada Fargegaten (på svenska Färggatan) händer det alltid något. Hade Pippi bott här är det definitivt på denna gata hennes hus hade passat in. Alla hus ser ut som Pippi-hus. Det är färgglatt och livligt och gatan är fullsmockad med folk och uteserveringar. Åtminstone under sommarmånaderna. Här dricker du med fördel någon av de fantastiska surölen från Lervig Bryggeri. Favoritpubar: Bøker og Børst, Hanekam och Frøken Pil. Vill också slå ett extra slag för Efendi Teahouse som är ett litet härligt orientaliskt palats. Här serveras du rykande varma, eller kalla drycker, med eller utan alkohol – och alltid med ett leende. Trevlig atmosfär, här vill man stanna jättelänge och beställa typ allt från drickmenyn. Fun fact. Fargegaten finner du på Øvre Holmegate.

SKAGENKAIEN
Det är här det händer. Stavangers motsvarighet till ”Smögenbryggan”. Här ligger restauranger och nattklubbar på rad med uteserveringar och fullt ös, huserat i vackra gamla trähus. Vad sägs om Beverly Hills Fun Club, Proud Mary (ja, såklart har alla städer en irländsk pub!) eller No 18 Kulturcafé med frasiga våfflor.

CITY STREET ART
Det finns så mycket cool utomhuskonst i den här staden. Så mycket att det förtjänar ett helt eget inlägg: https://worldbytina.se/2022/09/20/art-the-city-stavanger/

GLADMAT FESTIVAL
Norges största matfestival som hålls varje år vid skagenbryggan i Stavanger. Vid mitt senaste besök hade vi turen att pricka in just denna festival. Så härlig stämning och god mat från hela världen! Ska du till Stavanger sommartid – försök att få uppleva detta: https://gladmat.no/

LYSEFJORD & PREIKESTOLEN
I Stavanger kan man välja på flera olika båtar som tar dig ut till havs…eller nej förlåt, inåt land, längst med fjordarna. Valet föll på Rødne Fjord Cruise som är en större båt som drivs med helt med el. Heja miljövänliga alternativ! Under de dryga 3,5 timmarna fick vi se Vagabondgrottan, Preikestolen underifrån, små bergsgetter och vattenfallet Hengjanefossen – fruktansvärt vackert. Sommar i Norge vinner över det mesta! En sådan här dagstur landar på från 650 nok och är värt varenda krona – om man som vi har tur med vädret vill säga…

Boka fjordkryssning här: https://rodne.no/fjordcruise/fjordcruise-til-preikestolen/

Här finns också ett reportage om en roadtrip vi gjorde på Vestlandet, där vi bland annat besteg Preikestolen: https://worldbytina.se/2019/09/19/the-north-trip-vestlandet/

SVERD I FJELL
En fredssymbol i form av tre drygt 9 meter höga svärd skapade av skulptören Fritz Røed. Symbolik: Nedstuckna i berget för att aldrig mer användas – till minne av slaget i Hafrsfjord. Du hittar dom i Møllebukta.

STAVANGER FROM ABOVE
Vålandstornet som ligger strax utanför stan eller Valberget som ligger mitt i stan. Det förstnämnda är att rekommendera om man vill får lite överblick över staden och det sistnämnda om man vill se vart ungdomarna festar loss kvällstid.

GAMLA STAVANGER
Som att promenera rakt in i historiens vingslag. Här finns vackert bevarade och restaurerade trähus från 1700- och 1800-talet. Vita hus och ojämna kullerstensgator, inte helt olikt våra svenska fiskesamhällen längst västkusten. Här finns inga turistshoppar och inga restauranger. Men det finns färgglada dörrar, i chockerande färger!

OLJEMUSEET & LYKKELAND
Har ni inte sett Norges motsvarighet till ”Vår tid är nu” än så gör det. Serien heter Lykkeland och är en välgjord och påkostad skildring om hur Stavanger blev Norges oljehuvudstad och USA´s inblandning. Politik och historia på ett dramatiskt och spännande sätt som nästan känns som att man upplever det själv. Den första säsongen gick redan 2018 och den andra säsongen sändes under 2022. Efter (eller före) man sett denna serie så är oljemuseet ett intressant komplement för kunskap kring det stora ”oljefyndet” som gjorde landet rikt. Extra bonus är området utanför museet som är fyllt av cool street art. Kul ställe att fota på om man är intresserad av det.

THON HOTEL MARITIM
Under mina resor i Norge har jag bott flertalet gånger på olika Thon-hotell och måste erkänna att jag aldrig blivit besviken. Det är färgglatt och frukostbuffén är i toppklass. Speciellt efterrättsbordet och då är jag inte ens särskilt förtjust i bakverk och kakor. Men vem kan motstå färska blåbärsmuffins och pastelliga macarons liksom. Det här hotellet var precis lika bra som de andra jag bott på, inrett i turkost och limegrönt. Nytt och fräscht med bjudäpplen och fri tillgång till kaffe och te – vilket i och för sig borde vara en självklarhet på alla hotell. Centralt beläget en kort promenad från stationen och med flott utsikt över en liten sjö och Stavanger ”skyline”. Alla tummar upp Thon Maritim!

Länk till hotellet: https://www.thonhotels.no/hoteller/norge/stavanger/thon-hotel-maritim/

SKANSEN HOTELL
För er som söker ett mer budgetvänligt hotell då priserna är rätt höga sommartid är Skansen Hotell på slutet av festbryggan ett gott alternativ. Men förvänta er ingen lyx och flärd. Men baren på undervåningen är öppen ”all night” – passar fint för partyprinsar och prinsessor.

Detta var allt jag hade att rapportera från färgstarka Stavanger denna gång, men tro mig det kommer att bli fler besök och fler tips!

LÄS OCKSÅ

…mina reportage och upplevelser i Norges största städer.

Trondheim: https://worldbytina.se/2021/09/30/norway-trondheim-top-10/

Bergen: https://worldbytina.se/2018/10/10/norway-visit-bergen/

Oslo: https://worldbytina.se/2019/07/24/100-things-to-do-in-oslo/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.