PRAGUE | SUSTAINABILITY & FASHION

[Sustainable shopping by Tina – Betalt samarbete med Fashion Arena Prague Outlet]

When in Prague. Go shopping (…sustainable!). Det här är ett reportage skrivet om och för Fashion Arena Prague Outlet samt Comfort Hotel Prague City East – där jag delar mina personliga upplevelser. 

Kläder är för mig en viktigt del av mitt liv, inte bara för att det inte är tillåtet att gå naken i vårt samhälle utan för att skapa identitet. Min identitet. Jag tillägnade till och med mitt examensarbete i media- och kommunikationsvetenskap på högskolan kring just detta, fast då med fokus på sociala medier och identitet. Jag älskar att planera outfits, mixa och matcha – inte minst för att sedan ha coola bilder att använda som content i sociala medier. När jag skrev uppsatsen om Lunarstorm kunde jag aldrig anat hur stor del sociala medier skulle komma att bli i våra liv. Det är nästan som ett parallellt liv.

Det mesta i klädesväg jag införskaffar är via second handbutiker och loppisar eller från min mormors garderob. Men då och då unnar jag mig en ny väska och det var precis vad jag var på jakt efter när jag tackade ja till det här roliga uppdraget – att promota ett shoppingcenter. Först tänkte jag att det skulle bli problematiskt ur ett klimatperspektiv. Efter att ha pratat med projektledaren om deras arbete med att marknadsföra sig som ett modernt och framförallt hållbart köpcentrum tackade jag ja till att komma och göra ett besök. Jag valde dessutom tåget till fördel för flyget för denna resa för ett mindre klimatavtryck. När jag kom dit fick jag en guidad tour med fokus på hållbarhet både nu och i framtiden. Jag menar, hur många shoppingcenter kan du räkna upp som har en egen biodling?

OPEN AIR MALL
Jag känner mig ofta instängd och framförallt förvirrad i shoppingcenter, går alltid åt fel håll och virrar omkring på jakt efter en speciell butik. Upp och ner för rulltrappor, till höger och vänster. Vem känner igen sig? Här snackar vi – precis som namnet redan avslöjat, en arena med butiker – utomhus. Alla butiker ligger i en rund cirkel, omöjligt att gå vilse med andra ord. I mitten finns en välplanerad trädgård som bjuder in till paus eller varför inte en kopp kaffe. Lugnt och skönt, utan minsta stress. Trots att centret består av över 100 butiker!

In English: Fashion Arena Prague Outlet is an unique open air shopping mall 10-20 min east of Prague – with sustainability in focus. All 100+ stores are located in a circle, it’s just like the name tells you – an arena of stores and designer brands! Meaning: You can’t get lost! This place is also the home of Starbucks and a food court with outdoor seating. When here – don’t forget to take a break. It’s always prosecco o’clock somewhere. When taking the bus that is…

DESIGNER OUTLET
Det som är unikt med just denna outlet är det består av olika butiker som säljer sina egna märken. Det är alltså inte en stor lagerlokal där allt säljs i samma kassa (lite som vi är vana vid i bland annat Sverige). Det här känns så mycket trevligare, lugnare och framförallt mer exklusivt. Här finns över 100 olika butiker som säljer sina egna märken, Desigual (min och alla ”kulturtanters” stora favorit), Nike (märket jag helst väljer när det kommer till sneakers), Adidas (det hänger kvar sedan slutet av 90-talet då det blev omåttligt populärt), Skechers (en av de första märkerna att använda popstars för promotions – Britney Spears nalied it back in the days!). Förutom mina favoriter så finns även mängder av High Fashion Brands som Tommy Hilfiger, Guess, Calvin Klein, Valentino, Moschino och många många fler. Är du på jakt efter ett par nya jeans har såväl Levi´s, Wrangler och Lee butiker här!


In English: The stores & brands. Over 100 shops and double the amount of brands such as Desiqual, Nike, Adidas, Skechers, Lee, Levi´s, Wrangler and high fashion such as Tommy Hilfiger, Guess, Calvin Klein and many many more.

Check out your favourite brand here: https://fashion-arena.cz/en/brands

SUSTAINABILITY
Hållbarhet i fokus! Att shoppa är ju inte särskilt hållbart i längden, men det beror också på vilka val du gör kring det. Jag skulle inte rekommendera att resa till Prag bara för att besöka denna outlet – MEN om du redan är i Prag och vill kombinera din vistelse med ett smart köp. Why not!? Att handla på outlets är smart på många vis då det ofta är plagg och accessoarer som har små defekter eller har gått ut ur sortimentet och inte längre är säljbara på den ”vanliga” marknaden. Att du dessutom betalar ett lägre pris – ja det är väl egentligen bara en bonus för din ekonomi. Jag vill på inget sätt hylla konsumtionssamhället men att köpa utvalda saker du behöver då och då, nej det ska man inte behöva skämmas för. En bra regel är att köper du något nytt – lämna något du har men inte använder så ofta till välgörenhet eller sälj vidare som second hand.

Men vad gör då Fashion Arena Prag för att minska sitt klimatavtryck? De planterar gräs på taken, utvecklar möjligheten till att använda solenergi som främsta källa till el, de har laddstationer för elbilar, källsortering (kan tyckas självklart men många länder ligger waaaay behind Skandinavien när det gäller detta). Nu till det kanske allra mest imponerande, bakom centret, vid personalparkeringen hittar du något du aldrig hade kunnat gissa. En biodling! Bin är något av det viktigaste vi har för miljön, de gör så mycket nytta och det är därför viktigare än någonsin att vi tar hand om dom – i gengäld producerar de fantastisk honung, nyttigt för kroppen och 100% ekologiskt.

In English: Sustainability in focus. Shopping itself might not be that sustainable – but this company doing a lot of things for the environment and the visitors. How many shopping mall can you name that also has their own bee keeper.  It’s so important to keep these little beeeezzzz happy! Grass roofs, electric car chargers,  solar energy in the progress and a very well planned garden in the middle of the arena. Outlets that selling stuff that might have small defects or from last season collection is actually a good investment for both the environment and your economy. Psst. You can also leave clothes that you don’t use anymore so they can become pre-loved. Look for the container in front of the entrance. Shop responsibly – only buy things you really need!

More info about the sustainability work: https://fashion-arena.cz/en/sustainability

DISCOUNT & TAXFREE
Nu över till biten som är unikt med detta center – att du kan ta del av både generösa rabatter och handla skattefritt. Den skattefria delen gäller för länder utanför EU. Grattis Norge! Handla, fyll i en blankett och vips får du pengar tillbaka på kontot. Har du frågor kring detta kan du besöka receptionen på andra våningen i centret eller så läser du mer på webben, följ länken nedan. Jag kan avslöja att det jag handlade hade ett värde över 6000 kr, mitt pris = 550 kr. För det fick jag en fantastiskt vacker Desiqual-väska som jag tittat på länge, två par färgglada strumpor från Skechers (strumpor är svårt att hitta second hand) och lite skönhetsprodukter i små förpackningar för mitt liv på resande fot.

In English: Get yourself the VIP pass and get 10% in selected stores. If coming from outside EU (Norway) you are also confirmed for taxfree refunds! It’s very easy, just fill in a form and you get money back. Ask in the reception on 2nd floor for more information. For fashionistas from Scandinavia this is shopping heaven. My shopping had a value of over 600 € but I paid in total 55 €.

Here you will find information about taxfree, VIP-passes, discounts and gifts cards: https://fashion-arena.cz/en/tourism

HOW TO GET HERE
Kommer du till fots går en gratis shuttle bus två gånger i timmen. Resan tar 10-20 minuter beroende på vart i Prag du befinner dig. Superenkelt att hitta hållplatsen, all info finns på webben under ”plan your visit”.

In English: A free Shuttle bus are provided two times an hour between opening hours. The ride takes about 10-20 minutes from Prague city center.

More information about how to plan your visit: https://fashion-arena.cz/en/plan-your-visit

WHERE TO STAY
I Prag finns självklart hundratals, eller snarare tusentals olika övernattningsmöjligheter. Det hotellet jag inkvarterades på ligger mellan city och Fashion Arena. Lite i utkanten men ändå vad jag skulle kalla centralt. Det tog ca 10 minuter in till city med spårvagn eller en dryg timme om du önskar promenera. Vilket nästan alltid är mitt val för att få se mer av staden. Inte bara turistkvarteren.

Comfort Hotel Prague City East bjuder in till ett New York-inspirerat hotell dekorerat med popart – tänk dig en blandning av Roy Lichtenstein och Homer Simpson, i färgskalan vitt, blått, gult och rött. Vid ingången möts du dessutom av en gul klassisk ”amerikanare”. Snyggt!  Mitt rum låg på 10 våningen med en wow-ig panoramautsikt över östra Prag. Borta i horisonten kunde man också skymta fashion centret med samma form som ett av Dubais mest kända hotell…

Detta hotell jobbar också med hållbarhet och minskat klimatavtryck – genom att bara erbjuda städning var tredje dag. Önskar du nya handdukar eller liknande lämnar du bara ett meddelande vid dörren. Smart! Detta borde verkligen fler hotell ta till sig…

Förutom världens mjukaste fluffigaste kuddar, personliga frukostfavoriter som färsk knaprig gurka och pastasallader tillsammans med grönt te med mint som med fördel intas på hotellets terass – så har hotellet också ett stort och välutrustat gym och flera utrymmen anpassade för bland annat digitala nomader. Likt mig själv som alltid har kontoret med på resa. Det finns även ett gaming-room för den yngre målgruppen – och tvättmaskiner om du har en längre vistelse framför dig. Notera också att receptionen har det fyndiga namnet ”Barception” det är alltså en kombinerad bar och reception. Sådant får mig alltid att le, och det gjorde även den trevliga personalen!

Go digital! Vid ankomst får du en QR kod som du kan skanna och spara i din telefon för information, kontakt med receptionen eller room service – på valfritt språk!

In English: Welcome to explore this NYC style arty friendly sustainable hotel with me. Where the walls are decorated with pop art and a cool bright yellow old style american car is welcoming you by the entrance! The art. Think ”pop” ”wow” & ”pow” a la cartoon style Roy Lichtenstein and Homer Simpson! Blue, red, yellow and white is the colours! The building, rooms & facilities. This 10 floor newly redecorated hotel offers a panoramic view over the city in different directions. A well equipped gym, open space office for digital nomads like myself, a gaming room and areas great for different kind of events. The rooms are airy, clean, fresh – and the huge pillows are out of this world FLUFFY! Sustainable stay. I love the concept that cleaning will only be done every 3rd day. If you want new towels etc, just leave a note on the door! Brilliant! Breakfast menu and ”barception”. First time I hear the word barception, a combination of reception and bar. Clever! The breakfast is served indoors and outdoor – by your choice. A well planned buffét with not to much, not to less. My top choice: Green mint tea and a very very tasty pasta salad and plenty of fresh cucumber. Location. With tram or subway you are just 15 min away from the central station. Located near the beautiful jewish cemetery and parks in full bloom  There is also great restaurants in the area (waaay cheaper then in the touristic streets). If you like to see ”the other Prague” – take the one hour walk to the old town and you will pass local areas quite different from the busy city centre.

Go digital! Use the QR code and you can do check-in, check-out, contact the reception – and of course book your stay. In your own language!

Read more about the hotel here: https://www.comforthotelpraguecityeast.com/en/

CZECHING OUT PRAGUE
I’ve visited Prague before so this time I was looking for other things to fill my days with, like going to the Banksy Museum, drinking Aperol on top of the ”Dancing House” and enjoy the local (and budget!!!) restaurants on the east side of Prague – far away from the touristic streets of down town Prague.

Delicious grilled cheese, 2 euro!
Delicious grilled cheese, 2 euro!

Here you can read about my other trip to Prague where rock bars, beer spa, street art and sushi was on the menu: https://worldbytina.se/2016/04/29/czeching-out-prague/ (in Swedish).

One thought on “PRAGUE | SUSTAINABILITY & FASHION

  1. Det där med intresset för kläder är passerat i mitt liv.
    Köper väldigt sällan kläder och då oftast på second hand, återanvändning och bidrag till välgörenhet.
    Däremot skulle jag kunna tänka mig att åka tillbaka till Prag, en fin stad.
    Kommer du till våra hemtrakter i sommar?
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.