FINLAND | SAIMAA LAKELAND

[Press Trip Discover Finland – contains information links]

LUXURY IN THE WILD & FRESHWATER SEALS. De tusen sjöarnas land presenterar vildmarkslyx och sötvattenssälar. Under en pressresa fick jag uppleva Södra Karelen och det vackra området runt sjön Saimaa. Vi snackar stugor med privat bastu och jacuzzi, snöskotersafari, ice floating, meditation på ett sanatorium – och introduktion till det finska uttrycket ”kalsarikännit”. 

The land of the thousand lakes: Freshwater seals and luxury in the wild – Finland got it all! No Swedish? Scroll down to the end of the story and you will find a summary in English.

THE LAND OF A THOUSAND LAKES
Finland är bäst i test på unika, charmiga och lyxiga resorts med det lilla extra. Med det lilla extra menar jag naturen. Naturen som oavsett årstid bjussar på otroliga vyer, slingriga skogsvägar, träd som vart och ett berättar en historia och sjöarna. De tusen sjöarna.

THE BEAUTY OF LAKE SAIMAA
Finland benämns ofta som ”de tusen sjöarnas land”. I detta reportage kommer jag i synnerhet att presentera en av sjöarna. Sjön Saimaa eller Saimen som är det svenska namnet. Detta är Finlands största sjö och ligger i Södra Karelen med gräns mot Ryssland. En del av sjön finns nu mer även med på UNESCOS lista över ekoparker. Det är egentligen inte en sjö i den bemärkelse som vi vanligtvis benämner som en sjö. Egentligen är det ett kluster av sjöar som tillsammans bildar Saimaa, hundra sjöar blir till en sjö fylld av öar, broar och vägar. Det allra mest unika med det här området är att det finns sälar här, ja du hörde rätt – sjösälar!

UNIQUE FRESHWATER SEALS
Den unika sälen som bara finns i detta område, i just denna sjö är en underart av arten vikare som efter istiden blev instängda här och utvecklade ett sätt att överleva i sötvatten. Men de har svårt att föröka sig och arten är nästintill utrotad pga fiske. Man uppskattar att det bara finns runt 350 sälar kvar i sjön och man jobbar därför aktivt med att skydda arten och se till att den förökar sig – men förutsättningarna är tuffa. Många utav turistanläggningarna i området erbjuder sälsafari, inte för att störa utan för att berätta om den unika arten och för att stolt berätta att det, trots allt, finns sälar här  – med extra stora ögon så att de ska kunna se dig bättre. Ps. Det där med ögonen vet jag inget om, men de är faktiskt större på än på andra arter.

LUXURY IN THE WILD: JÄRVISYDÄN & KURU RESORT
Nedan berättar jag om två fantastiska hotellanläggningar som båda erbjuder liknande upplevelser men den ena är mer fokus på upplevelser och den andra på avkoppling. Har du hört det finska uttrycket ”kalsarikännit”? Det betyder kort och gott, dricka alkohol hemma utan att gå ut – det är precis vad jag skulle gjort här ute i skogen i någon av de fantastiska resorts jag nu kommer att presentera.

Järvisydän hotel & spa aka ”The heart of the lake”. Hej vildmarkslyx! Väl innanför dörrarna får jag feelingen av en klassisk rustik resort i ”fjällen” men med en touch av tropiskdjungel. Svårt att förklara, verkligen. Det måste nästan upplevas. Speciellt båten i taket (!) Jag lovar, du kommer inte bli besviken. Här finns så många boendealternativ. Anläggningen är som en helt egen liten by med stugor i ALLA olika varianter. Från budget till lyx. Här kan du se alla olika alternativ: https://www.jarvisydan.com/en/

När vi snackar lyx så snackar vi privat bastu i badrummet och jacuzzi på verandan med utsikt upp mot vinternattens stjärnhimmel (…och om man har tur, norrsken!). Den typen av lyx. Jag var högst troligt den första att bo i denna panoramastuga någonsin! Helt nybyggt, så nybyggt att det fortfarande luktade nysågat virke. Helt otroliga stugor ute i skogen som hade allt man kunde önska sig och lite till. Jag säger det igen – vildmarkslyx!

Resorten har dessutom sitt egna spa med flertalet olika bastu-alternativ både små och stora (when in Finland) inklusive ett fantastiskt Hamam med doft av eukalyptus, uppvärmd pool och möjlighet till isbad – i sjön. Nästa gång stannar jag en vecka. Minst. Pssst. Kommer du hit, glöm inte att fråga om historien om djävulen…

Kuru Resort and recreation center – ”cabin in the woods”. Den här unika resorten (for adults only!) ligger ett stenkast från Järvisydän och erbjuder privata stugor, eller ja, stugor…snarare mindre villor med allt du kan tänka dig – och kanske det bästa av allt, frukosten levereras till dörren! Det här är en plats för att koppla av, andas och bara vara. Mitt i skogen. Här finns också möjlighet att vara med på andningsövningar, yogaklasser och tibetansk ljudmeditation – allt ingår i ditt boendepaket. Och det bästa av allt – lyx utan dresscode!

Maten! Jag blev inbjuden att testa en 8-rätters provsmakningsmeny med kökets delikatesser tillagade av köksmästaren Remi Trémouille. Finska råvaror blandade med smaker från hela världen – en smakupplevelse i världsklass. Tänk dig sorbet med smak av viol, krispiga rotfrukter och råbiff av renkött – allt serverat med väl utvalda viner i toppklass. Läs mer om Kuru Resort och dess avkopplande atmosfär: https://kururesort.com/en/

SNOWMOBILE & REINDEER SAFARI
Snöskotersafari! Vill du komplettera den avkopplade vistelsen med spa och fantastisk mat med lite mer fartfyllda och exotiska äventyr så kan du göra ett besök hos äventyrsparken Porokylä som erbjuder snöskotersafari, matning av renar och vinterfiske. Snöskoterpremiär för mig (och ja vi välte) och nej det var inte jag som körde. Kul upplevelse trots haveri i snö. Tur att snön är mjuk och fluffig. Här kan du läsa mer om äventyren de erbjuder: https://www.porokyla.com/en

PUNKAHARJU NATURE RESERVE
Redan under 1800-talet blev det här området skyddat av den ryska tsaren – här skulle skogen bevaras – och den är bevarad, än i dag.

Kruunupuisto Rehabilitation Center – ett hälsocenter då och nu! Vi börjar med lite historia om platsen. Under 1900-talet insjuknade många i lungsjukdomen tuberkulos, de som hade det gott ställt kunde åka till alperna för att kurera sig med frisk luft. De som inte hade det lika gott ställt hade inte den möjligheten. Man byggde därför Takaharju Sanatorium för att ge fler möjligheten att andas in den friska luften med utsikt över sjön och tallskogarna. Själva byggnaden är av imponerande jugendarkitektur ritad av Onni Törnqvist-Tarjanne. Under åren har byggnaden haft många användningsområden, militärsjukhus under andra världskriget, boende för krigsveteraner och äldreboende. Sedan början av 2000-talet har huset återfått sin forna charm efter varsam renovering och välkomnar nu gäster att övernatta, gästa restaurangen eller besöka relaxavdelningen.

Har du hört uttrycket ”sleep like a ringed seal” någongång? Inte jag heller! Jag hade ingen aning vad jag hade att förvänta mig. Efter en intressant rundtur genom byggnaden och dess behandlingsrum kom vi ut på den praktfulla verandan med utsikt över sjölandskapet. Här blev vi tilldelade varsin vilstol – och en grå varm sovsäck att krypa in i. Väl på plats i stolen, insvept i sovsäcken med bara näsan som stack ut i den kalla vinterluften blev vi guidade in i naturens värld, is som knakar och trädkronor som svajar…jag somnade efter ungefär 30 sekunder. Detta kan ha varit den bästa tuppluren någonsin. Det var alltså så här de lungsjuka behandlades, insvepta i varma täcken och filtar enligt doktorns rekommendation – för att fylla sina lungor med frisk luft…

Bonustips: Nere vid sjön ligger ett litet trähus som har ett otroligt mysigt café. Här blev vi serverade nygräddade våfflor och hjortrondryck. Mys på hög nivå!

Vill du inte sova eller fika bort din vistelse så erbjuds det mängder av andra lite mer fartfyllda aktiviteter här i området. Skridskor på sjön (en av de populäraste aktiviteterna vintertid!), cykling – oavsett terräng och årstid, längdskidor, tur med snöskor, vandringsleder eller ta ett dopp vid någon av sjöns många badplatser sommartid – ja vintertid också för den delen. Allt detta och lite till finns att boka hos Harjun Portti Holiday Resort, tågstationen ligger precis vid entrén, en hållplats från Savonlinna. Läs mer om Punkaharjun och Harjun Portti: https://www.harjunportti.fi/

Welcome to Oravi Village. Strax utanför staden Savonlinna ligger det idylliska Saimaa Holiday Oravi med hotell, stugor och ett fullspäckat utflyktsprogram för den som önskar. Kanske lockar en fisketur, en dag på sjön med kanot eller sälsafari för att se dom omtalade sjövattenssälarna som bara finns just här i denna sjö. Vi däremot testade på något helt annat – ice floating. På med vattentät dräkt och ner i det nollgradiga vattnet. En intressant upplevelse…men om jag får välja föredrar jag att bada utan kläder så att säga. Men man lever bara en gång och ALLT ska testas! Kolla in Oravi Village om du är nyfiken på att semestra i det finska naturlandskapet: https://www.oravivillage.com/en

SAVONLINNA & JOENSUU
Savonlinna och Joensuu är två av de större städerna som ligger vid sjön Saimaa. Jag har tillägnat ett helt reportage om just dessa två städer här, som är utmärkta destinationer om en vill ta sig runt i Finland med hjälp av tåg som främsta transport: https://worldbytina.se/2022/02/16/finland-a-story-by-train/

LAKE SAIMAA IN SUMMER TIME
Vill du få massa inspiration om att upptäcka just det här landskapet under sommarhalvåret så rekommenderar jag Kathrin Dieter’s webb med fokus på att leva och turista i Finland: https://kathrindeter.com/savonlinna-saimaa-region-summer-trip-top-10-tips/

SUMMARY IN ENGLISH
Lake Saimaa and the surroundings. Beautiful landscape combined with all the winter activities you can think of…and some you probably never heard of. Lake Saimaa is the biggest lake in Finland and are the home a very rare kind of seals! Yes, that’s right, freshwater seals exist here! I had never heard of that before. There are about 300-400 left of them in the world (right here in Saimaa). The best time to spot them is during the summer months. No seal-spotting this time – instead we went to an old sanatorium to sleep like one…. The ”sleeping like a seal” took place at the veranda of a beautiful old art nouveau building Kruunupuisto with view over lake Saimaa and the surrounding forest. In the old days this relaxing treatment was used for tuberculosis. Relaxing? Very! I fell asleep after 30 sec. My kind of meditation! After the seal-sleep-experience we where invited to the nearby coffee shop for some heart shaped waffles and cloudberry drinks. There are so many things to do here all year around. In winter times the most popular things are cross country skiing, ice skating, winter biking, snow shoeing or just take a beautiful walk in the winter wonderland, around or even on the lake. Check out Harjun Portti in Punkaharju or Oravi Village for plenty of winter activities.

Luxury in the wilderness. Our stay for one of the nights was the hotel and resort Järvisydän – The heart of the lake. The panorama cabins on top of the hill was brand new. I believe I was the very first one ever to sleep in the bed. Every cabin had their own sauna AND outdoor jacuzzi. Great food, friendly staff, a lovely spa with a relaxing hamam and access directly to the lake for a cold cold swim. Very refreshing! If you pay a visit to Järvisydän don’t forget to ask about the story of the devil…

Kuru Resort. For dinner we where invited to another resort close by to try out the Chefs Menu. I tell you – it was AMAZING! 6-course dinner with mostly local flavours from Finland. For example lingon berries, reindeer tartar and viola flavoured dessert. Well you have to taste it! This hotel and resort was also brand new and HIGH STANDARD is definitely the key word for this place – but no dress code in the restaurant, you’re here to relax.

As a grand finale of the day we went to Porykylä to hang out with some reindeers and driving snow mobiles on the frozen lake. Very cool experience! The rest of the evening and part of the night was spent in the outdoor jacuzzi back at the cabins at Järvisydän with snow falling from the sky – of course with a glass of sparkling bubbles as company. Word of the day: Kalsarikännit. Meaning ”having a drink in your underwear”.

LÄS OCKSÅ

Koli Nationalpark: https://worldbytina.se/2022/02/23/finland-koli-national-park/

Roadtrip i Norrland: https://worldbytina.se/2019/09/06/the-north-trip-norrland/

Beitostølen Resort i Norge: https://worldbytina.se/2020/08/31/norway-beitostolen-resort/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

4 thoughts on “FINLAND | SAIMAA LAKELAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.