ART & THE CITY PRAGUE

ART & THE CITY PRAG. Fem berömda världstjärnor inom konst och kultur möts i Prag! Här återfinns Banky´s provocerande gatukonst, Salvador Dali´s surrealistiska värld, John Lennons minnesvägg samt dansarna Ginger Rogers och Fred Astaire ikoniska dansromans.

THE WORLD OF BANKSY
Under tidigt 2000-tal började samhällskritisk konst dyka upp lite här och var i England, främst i Bristol och London och kort därefter runt om i världen. Konstnären visade sig vara graffitikonstnären Banksy som snabbt fick enorm publicitet och hans verk köptes av världskändisar och konstsamlare till helt otroliga summor. Banksy var helt klart anledningen till att graffiti helt plötsligt godkändes som en konstform i de finare ”konstsalongerna”. I var och varannan större stad har nu museum börjat ploppa upp som svampar i skogen. Prag är inte ett undantag. Det är välgjort och spännande att få se verken ”live” även om inget är ”the real deal” och jag vet helt ärligt inte ens vad Banksy själv tycker om alla dessa reproduktioner och kopior av hans konst. Vad jag vet är han inte själv inblandad i några av de museum som finns i hans ära. Banksy är fortfarande anonym vilket gör allt lite extra spännande och säkert en av anledningarna till att just han slog igenom på detta vis och fick världen att uppmärksamma hans provokativa konst och samtidigt bana väg för andra inom samma genre.

ENIGMA
I Prag kan du för en liten stund träda in i Salvador Dali´s surrealistiska värld. Utställningen heter Enigma och är belägen centrala Prag i närheten av centralstationen. Det är en utställning i mindre skala fördelad på två våningar, en med större statyer och en med mindre verk samt grafiska blad. Utställningen är skapad av konsthandlaren Mr Benjamin Levi som arbetat nära konstnären under flera år, ställt ut hans verk samt skrivit en bok om honom. Sedan 2019 står han bakom detta projekt tillsammans med The Dali Universe.

THE LENNON WALL
Peace, love & understanding. Kultvägg i Prag tillägnad världsikonen John Lennon. Väggen har varit ett ställe för att utrycka sig politiskt och konstnärligt allt sedan 60-talet. Under 80-talet var det någon (jag tror fortsatt okänd) som målade en bild av John Lennon (som sedan länge har försvunnit under nya lager). Efter det så fortsatte Lennon-inspirerade texter och konstverk att pryda väggen och allt eftersom blev väggen kallad ”The Lennon Wall”. Sedan 2021 finns också ett museum dedikerat till John Lennon och väggen i Prag. Bilderna nedan är från 2016.

GINGER & FRED
The Dancing House är en av Prags berämda byggnader, skapad av Frank Gehry som också står bakom det otroliga Guggenheim Museet i Bilbao. Huset stod klart 1996 och har sedan dess blivit uppmärksammat världen runt för sin dansanta form. Ginger & Fred står såklart för de världsberämda dansarna Ginger Rogers and Fred Astaire. Huset inrymmer ett konstgalleri, ett lyxigare hotell, en restaurang och en liten takbar högst upp.

LÄS OCKSÅ

Shopping i Prag: https://worldbytina.se/2022/05/20/fashion-arena-prague-outlet/

Prags nattliv: https://worldbytina.se/2016/04/29/czeching-out-prague/

Festival i Pilsen: https://worldbytina.se/2016/04/29/czech-plzen/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.