COPENHAGEN | NØRREBRO

[Pressresa i samarbete med a&o Hostels]

VISIT NØRREBRO. För ett par år sedan drog jag och en vän till Köpenhamn och utforskade stadsdelen Vesterbro, det i sin tur ledde till en pressinbjudan av a&o Hostels för att utforska en annan del av staden – nämligen Köpenhamn Norra känt vid namn Nørrebro. Som gått från ruffigt ghetto till tufft och trendy på bara några få års tid. Här hittar du ”gatans folk”, konstnärssjälar och åtskilliga kebabhak – till troligtvis Köpenhamns bästa priser. This is the place to be, nu och sen. Det är inte för inte som Time Out Magazine nyligen listade detta område som ett av världens ”coolest city areas in the world”.

SUPERKILEN
Det här är kanske främsta anledningen till att Nørrebro har blivit just ”the place to be” i Köpenhamn. Den här parken är int etik någon annan park jag besökt i världen – eller så är det just det den är då allt som finns här är inspirerat (och kopierat) från någonstans i världen. Här finns parkbänkar från Portugal, soptunnor från England, en fontän från Marocko, gigantiska reklamskyltar från USA och Ryssland. Parken är uppdelad i tre delar, Gröna Parken, Svarta marknaden och Röda Torget och är formgiven av Bjarke Ingels Group (Danmark) och Topotek & Superflex (Tyskland).

Fun fact: Om du tittar ner i backen på Röda Torget så ser du spårvagns spår, dessa är kvar sedan 1972 då den sista spårvagnen togs ur bruk i Köpenhamn – MEN vagnen finns fortfarande i bruk…i Egypten!

BOLSJEFABRIKKEN
Gillar du undanskymd street art och ikke kommersiell verksamhet är det hit du ska bege dig. Till det här meckat för konst och kultur. På helgerna arrangeras olika event och konserter här. Just sådana här ställen fascinerar mig oerhört, jag kan gå runt i timmar och titta på konsten och upptäcka nya saker. Tänk att få ha en ateljé här, vilken dröm!

HUMAN LIBRARY
…eller Mennskebiblioteket på dansk. Organisationen startade redan under början av 2000-talet och finns på många platser i världen. Men det var här i Köpenhamn som idén kom till. Men vad är det då? Låna människor? Ja, det är faktiskt precis som det låter, du kan låna en människa för att få inblick i en värld du kanske aldrig någonsin fått ta del av annars. En värld som öppnar upp för diskussioner, frågor och människovärde. Human Library Copenhagen finns på Nørre Allé 7. Det är inte helt som ett vanligt bibliotek utan har speciella öppettider och evenemang så kolla in webben för mer information: https://humanlibrary.org/events/

JÆGERSBORGGADE
Vad vore Danmark utan den världsberömda danska designen? Här finner du en gata som utstrålar så mycket av vad Danmark och Köpenhamn är för mig. En gata full av hantverksbutiker, lanthandlar, keramiker, chokladtillverkning och unika second hand butiker. Tänk dig tillexempel en vintagebutik som enbart fokuserar på japanskt mode. Det hittar du här! Men denna gata har inte alltid varit så här trevlig och gemytlig, den har en ruff historia men som butiksinnehavarna bestämde sig för att tvätta bort. Oj vilken dusch! Jag vill särskilt rekommendera flødebollarna på Rå Choklad och Inge Vincents fantastiska keramikvaser.

ASSISTENS KIRKEGÅRD
Picknick, vinlunch, joggingturer och fotboll är väl kanske inte det man i första hand tänker på när man befinner sig på en kyrkogård. Men det är det faktiskt här. Nørrebro har inte så många större parker utan det är till kyrkogården man beger sig om man vill promenera runt bland blommor och träd eller dela en flaska vin med några vänner. Speciellt? Absolut! Det var nästan så att jag inte riktigt trodde på det vår guide berättade för oss förrän jag fick syn på fyra äldre personer vid ett medtagen campingbord med stolar – sitta och göra just det, dricka vin bland de döda. Helt plötsligt kändes det som det mest naturliga i världen att hänga med HC Andersen och gänget på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid i Sverige och Norge. Den minnessten som berörde mig särskilt mycket var ”gatans folk” en plats för de som hamnat utanför samhällets ”regler” på ett eller annat sätt men som är högst relevanta att minnas och hedra.

NØRREBRO BRYGHUS
One beer a day keeps the doctor away. Danmark är ju inte bara kända för sin känsla for form – utan även för att brygga öl. Det finns inte mindre än 350 mikrobryggerier i det lilla landet, en av dem återfinns här i Nørrebro och vi blev inbjudna på ölprovning och knapriga chips som tillverkas av restprodukterna. Vilken smart grej, och gott, jättegott. Vill du testa spännande öl är det definitivt hit du ska bege dig…men jag förvarnar, det är svårt att välja!

NØRREBROS HJERTE
Sist men inte minst har vi kommit till Nørrebros Hjärta skapad av konstnären Bjørn Nørgaard. För att få bukt med kriminalitet och skit så gick polisen ut med en kampanj om att lämna in vapen ”no questions asked”. Konstnären använde sig sedan av de objekt som samlades in för att skapa en skulptur för en värld utan vapen. Konstverket finns att beskåda på Aksel Larsens Plads.

HOTELL ELLER HOSTEL?
Vad föredrar du? För mig beror det lite på staden, sammanhanget och anledningen till resan, men i den bästa av världar väljer jag båda. På samma gång. Exakt det erbjuder hotellkedjan A&O Hostels som har både klassiska sovsalar men också privata hotellrum. Framförallt är det kanske det lägre priset en vill åt…

Visst kan det kännas lyxigt med stora rymliga hotellrum, men när en tänker efter, är det alltid nödvändigt? Ju mindre yta desto mindre att städa och mer utrymme till andra. Det är hållbart i längden. På tal om hållbarhet så är det något som är självklart för a&o att jobba med då de nästan uteslutande använder sig av befintliga byggnader och lokaler och transformerar om dom men ganska enkla medel till hotell istället för att riva och bygga nytt. Detta gör att varje hotellbyggnad har sin egna personliga prägel. Fokus är inte alltid att hitta byggnader så centralt som möjligt utan på platser med potential – och det har dom verkligen hittat här i Nørrebro. Ytterligare en aspekt är priset, i city kan hotellen prissätta sig nästan hur högt som helst och ändå få full beläggning, i utkanterna blir prisläget ett helt annat och ger också möjlighet att stanna en längre period om det skulle behövas utan att bli helt ruinerad. Kanske i väntan på en ny lägenhet eller på ett längre jobbuppdrag på annan ort.

a&o finns över hela Europa, ett av mina favoriter är ett av deras hotell i Berlin a&o Mitte som har en bra atmosfär och kul häng på kvällarna med bar och mingel med andra gäster. Dessutom – betydligt billigare än de mer påkostade hotellkedjorna längre upp på gatan. Väldigt bra alternativ för soloresenärer och resenärer med budget. Oavsett om du väljer att dela sovsal eller eget rum med både toalett och dusch.

WHEN IN COPENHAGEN
Käka smørrebrød ytterligare ett måste. Dricka Tuborg på flarra, inte ett måste men rekommenderas skarpt för den där danska känslan. Finns även som alkoholfri. Besöka Tivoli, vinka på den lille havfrue, turista i Nyhavn och och och…ja ni förstår listan kan göras hur lång som helst. Det är en stad med tusentals möjligheter. Mina personliga favoriter är suröl på någon av Mikkeller-barerna, beundra statyerna i Glyptotekets vinterträdgård och hänga i Christiania. Om du sett nya serien Clark om Clark Olofssons liv och leverne har du redan fått dig en smygtitt om inte så är det ett tips. Det är nämligen förbjudet att fota där inne.

Under denna vistelse gjorde jag också något som jag aldrig testat förut. Eller ja, klart jag har cyklat – men aldrig i Danmark. Och det är ju verkligen något som danskarna är glada i – sina cyklar. Jag förstår verkligen charmen, även om det stundtals kändes heeeelt livsfarligt. Ps. Använd hjälm! Alltid!

TÅGSKRYT OCH LITE FLYGSKAM
Jag har aldrig förstått mig på folk som flyger från Oslo eller Stockholm för att ta sig ner till Danmark (gäller det Nordnorge eller Norrland, ok, det argumentet håller). Det måste ju nästan ta längre tid att ta sig till flyget, checka in, vänta, köa, vänta lite till, flyga i mindre än en timme, köa lite till och sedan ta sig från flygplatsen in till city (oftast då med tåg för att vara lite extra ironisk). Tacka vet jag tåget, i det här fallet Öresundståget då jag åkte från Göteborg, en tågresa på drygt 4 timmar med böljande hav och smörgula rapsfält som utsikt. Och det är ju den miljön vi vill värna om…eller hur?

LÄS OCKSÅ

Min artikel om Vesterbro: https://worldbytina.se/2019/12/11/copenhagen-vesterbro/

Den fria staden I staden, Christiania: https://worldbytina.se/2019/01/21/free-town-christiania/

Här finns alla mina artiklar och reportage om Danmark samlade: https://worldbytina.se/category/nordic-countries/denmark/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.