OSLO WORLD 2022

FESTIVAL | OSLO WORLD. En av förra årets höjdpunkter var utan tvekan Oslo World som trotsade pandemin och gav världen pepp och hopp genom musik och konstsamtal under en vecka i början av november. Nu var det åter dags för världen att komma till Oslo. Välkommen Oslo World 2022.


Även detta år är jag inbjuden av festivalen för att göra PR för de konserter och evenemang jag deltar vid. Givetvis med mina egna intressen och erfarenheter som utgångspunkt. Här delas inga köpta åsikter.

Då kör vi – in i vimlet. Med ledordet MOVEMENT som tema för festivalen.

Festvalens första kväll körde DJ Nora Pagu öppningsfesten på urmysigt naturvinbaren Becco. Här kan du få vin på tap, lyssna på soft musik bland växter och folk. Trots denna mörka och kalla novemberkväll samlades många på uteserveringen med delad festivalstämning.

På tisdagen hängde jag och mitt festivalsällskap på Cosmopolite där kvällens tema var blues av olika slag. Först en timme med Norges bluesgitarrist Knut Reiersrud följt av ökenblues från Nigeria med fantastiska Bombino. Som avslutning så enades de båda i en slags bluesduell som var en kul överraskning, så olika, men ändå så lika. Ps. ökenblues är något jag alldeles nyligen har upptäckt – och jag älskar det! Det är här vad 70-tals rocken som jag avgudar med Led Zeppelin, Aerosmith, Pink Floyd med flera härstammar ifrån. Från Saharas öken!

Dagen därpå, onsdagen, deltog jag i en broderi-workshop med fokus på ”Stories of Solidarity” där jag inspirerades av texten till ”Peace Train” från 1971 av Cat Stevens/Yusuf Islam som jag tycker berättar en hel del om hur världen borde vara. Då som nu. Men vi har långt dit. Och stundtals känns det som vi bara kommer längre och längre ifrån den värld som vi alla borde drömma om. Workshopen arrangerades på Melahuset i samarbete med LAG i Norge.

”Dreaming about the world as one And I believe it could be Someday it’s going to come”


Fantastiska Ingrid Jasmin gav en helt amazing konsert på Nasjonal Jazzscene. Flamenco på norska. Detta är andra gången jag ser henne live. Men första gången publiken fick höra just denna konsert då det samtidigt var releasefest. Får du chansen att se henne – gör det. Du kommer inte ångra dig. Alltså, vilken röst, vilken utstråling!

Efter flamenco kommer nattklubb, det är sen gammalt. Eller nja det är det ju inte. Men så blev det denna torsdagskväll då DJ Glitter och Acid Arab såg till att partyfolket röjde loss på nattklubben Jæger. Kanske inte hade varit mitt förstahandsval, men ibland måste man utmana sig själv på olika vis för att upptäcka nya saker. Det här var en sådan sak.

Det är inte varje dag jag spenderar en fredagskväll i kyrkan. Men denna fredagen gjorde jag det. Jag blev inbjuden av Spanska Turistbyrån i Oslo att närvara vid musikerduon Raul Refree & Nino de Elche konsert i Kulturkirken Jakob. En kyrka som är platsen för olika arrangemang och som till och med har en bar. En sån vacker plats att få vara i. Raul & Nino framförde en väldigt speciell typ av flamenco. En musikstil som jag tror hade passat perfekt i kombination med någon typ av contemporary Dance eller konst-performance. Jag saknade att ha något att fokusera på då musikernas fokus var på musiken och inte på framträdandet så att säga. Det var speciellt och vackert – och en extra eloge till teknikerna som skötte ljuset. Wow!

Lördag! Pussy fucking Riot! Äntligen, som jag längtat efter att få de sen här föreställningen, att få bidra med engagemang och att stå upp för dessa modiga och übercoola tjejer som riskerar sitt liv varje dag för att göra skillnad. Detta var veckans definitivt viktigaste scenkonstupplevelser, kanske livets. Och då har jag ändå jobbat med scenkonst i över 15 år. Jag grät. Jag grät över hur jävla modiga människor det finns. Och övar alla livets jävla orättvisor. Om någon vill höra mer om den hör föreställningen ska jag med glädje berätta IRL – det är allt för svårt att föra över den här upplevelsen i text. Det kommer inte göra den fysiska upplevelsen rättvisa.

FJORD OSLO 2022
Som avslutningsbonus på festivalveckan arrangerade Fjord Oslo sin årliga ljuskonst festival vid Aker Brygge och Tjuvholmen. Med ljusinstallationer med namn som Parallax, Perspective, Stardust och Sequence visades coola ljuseffekter på såväl himmel som hav.

Hoppas både Fjord Oslo och Oslo World fortsätter att vara synkade och återkomma år efter år. Tack för två lysande festivaler i novembermörkret. Ni har gett årets tristaste månad en helt ny innebörd. November är nu mer festivalmånad!

LÄS OCKSÅ

OSLO WORLD 2021: https://worldbytina.se/2021/12/07/oslo-world-2021/

OSLO GUIDE: https://worldbytina.se/2019/07/24/100-things-to-do-in-oslo/

TRANSFORM TRONDHEIM: https://worldbytina.se/2021/09/20/trondheim-transform-world-festival/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.